Diğer Bayrak ve marş saygısı

Bayrak ve marş saygısı

26.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Viktoria Zeynep Güneş, birçok ülke istemesine rağmen neden Türkiye'yi seçtiğini Milliyet'e açıkladı.

Bayrak ve marş saygısı

ÖZEL RÖPORTAJ - ERKAN AYRAÇ

Haberin Devamı

Rusya’nın Kırım’ı işgali sonrası Ukrayna’dan kaçan yüzmedeki büyük gururumuz, “Türklerdeki milliyetçilik duygusu, bayraklarına ve milli marşlarına olan saygısı ve sahiplenmesi beni çok etkiliyor” dedi.

Birçok devşirme sporcunun hikayesi vardır. Ancak elde ettiği madalyalar ve kırdığı rekorlarla gururumuz olan milli yüzücü Viktoria Zeynep Güneş’in durumu biraz farklı.

Rusya’nın Kırım’ı işgali sonrası Ukrayna’dan adeta kaçan ve birçok ülke istemesine rağmen Türkiye’yi seçen genç sporcunun ‘Türklerdeki milliyetçilik duygusu, bayraklarına ve milli marşlarına olan saygısı beni çok etkiliyor’ ifadesi bizi ne kadar benimsediğini ve Türk insanını ne kadar sevdiğini açıklamaya yetiyor.

Viktoria Zeynep Güneş, MİLLİYET’e olimpiyatlardaki şansından, Türkiye’deki yaşantısına kadar birçok konuda samimi itiraflarda bulundu.

Haberin Devamı

Birçok ülke istemesine rağmen neden Türkiye’yi seçtin?
- Zaten Türkiye’yi çok seviyorduk. Buraya gelmeden önce şunu da biliyordum, Türkiye bize istediğimiz bütün olanakları sağlayabilirdi. Biz burada ailemle beraber kendimizi rahat hissedeceğimizi bildiğimiz için Türkiye’yi seçtik.

‘İlgi mutlu ediyor’

Yüzme senin madalyalarından önce ön planda değildi. Seninle beraber oklar yüzmeye çevrildi. Bu ilgi sana nasıl yansıdı?
- Bu başarılara Türkiye için ulaşabileceğimi biliyordum. Madalya almaktan çok mutluyum. Bence şu anda Türkiye, yüzme branşında çok başarılı. Belki de en ileri de olduğu sporlardan birisi. Bunun daha da gelişeceğini biliyorum. İlgi kısmına gelirsek tabii ki sıkılmıyorum ve tabii ki çok mutluyum. İnsanlar beni gördükleri zaman fotoğraf çektirmek istiyorlar. Siz benimle burada röportaj yapmak istiyorsunuz. Seviyorum bu ilgiyi.

Madalyalarınla çıtayı çok yükselttin. Rio Olimpiyatları’nda da madalya gelir mi?
- Öncelikle şunu vurgulamam gerekiyor, bu benim ilk olimpiyatlarım olacak. Dünya, Avrupa Şampiyonaları, gençler şampiyonalarında madalyalar tamam, ancak burada olimpiyatlardan bahsediyoruz. Her şeyden çok farklı bir ortam. İlk olduğu için çok fazla heyecanlıyım. Bunu itiraf etmem gerekir. Ama orada olmaktan çok mutluyum. Tabii ki elimden gelenin en iyisini yapacağım. Ama şunu da düşünmek gerekiyor. Sorunun başında da söylediğim gibi olimpiyatlarda yüzeceğim. Öncelikli hedefim, en iyi performansımı ortaya koymak ve bunun sonunda gelecek dereceden de mutlu olmak. Bir madalya sözü vermek çok zor. Ancak en iyisini yaparsam, iyi sonuçlar geleceğini de düşünüyorum.

Haberin Devamı

Antrenör değişikliğine neden gittin?
- Bunun çok fazla detaylarına girmek istemiyorum. Antrenör-sporcu ilişkisi içerisinde bir takım zorluklar yaşadık. Ve böyle bir değişime gitme kararı aldık.

Bob Bowman senin çok iyi bir yüzücü olduğunu söylemişti. Sen onunla çalışmayı düşünüyor musun?
- Bowman’ın çok iyi bir koç olduğunu biliyorum. Ama şimdiye kadar çalışma fırsatı bulmadım. Tanışmadık bile kendisiyle. Şu anda da yeni koç değiştirdim. Şimdi çalıştığım antrenörle daha önce de çalışıyordum. Bu yüzden verdiğim karardan memnunum ve koç konusu üstünde daha fazla düşünmek istemiyorum.

Haberin Devamı

Turkcell’in düzenlediği şampiyonada ENKA, Fenerbahçe’nin gerisinde kaldı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?
- Tabii ki iyi bir takımız. ama finallerde biraz zayıf kaldığımızı düşünüyorum. Fenerbahçe altın madalyaları aldıysa biz de gümüşleri, bronzları aldık. Belki takımı güçlendirecek, finalleri daha iyi yüzecek isimler olabilir takımda. Şunu da eklemek lazım tabii ki. Bu şampiyona açık yaş organizasyonuydu. Gençler ve büyükler hepsi bir arada yüzüyordu. ENKA’nın 12-13 yaş grubuna baktığınız zaman çok güçlü bir takımı var. Ve gelecek vaat ediyor. Açık yaşa geçtiğimiz zaman Fenerbahçe’nin finalleri daha iyi yüzen sporcuları var. Mesela şampiyonada sabah ve akşam seansları vardı. Ben hem gençlerle hem de büyüklerle yüzdüm. Sabah genç yaşlarda ENKA başarılı olurken, akşam seanslarında büyüklerin biraz gerisinde kaldı. Fakat genç jenerasyonu çok güçlü ENKA’nın. Bu yüzden gelecekte bu farkın kapanabileceğini düşünüyorum.

Uyum sürecini büyük ölçüde aştın. Türk insanı ve sana olan davranışları hakkında ne düşünüyorsun?
- Türk insanını ve Türkiye’yi çok seviyorum. Genel olarak burada bulunduğum süre içinde bir bağ yakaladığımızı düşünüyorum. Onların bana olan yaklaşımları ve iletişimimiz çok iyi. Genel olarak burada olan her şeyden çok memnunum. Bir de en çok hoşuma giden yönlerinizden birisi, Türk insanının içinde bir milliyetçilik duygusu var. Bayrağınızı çok seviyorsunuz ve sahipleniyorsunuz. Çok üst seviye de tutuyorsunuz. Aynı şekilde Milli Marşınız sizin için büyük bir anlam ifade ediyor. Ukrayna ile karşılaştırmak gerekirse benim ülkemde savaştan önce bile böyle bir milliyetçilik, böyle bir sahiplenme yoktu. Bu yüzden Türk insanının bu bağlılığı beni çok etkiliyor ve bunu çok takdir ediyorum.

Haberin Devamı

‘Turkcell’in desteği bizim için önemli’

Turkcell yüzmeye çok fazla yatırım yapıyor. Bu destek sizlere nasıl yansıdı?
- Ben Türkiye’yi seçtiğim zaman Turkcell’in yüzmeye olan desteği başlamıştı. Bu yüzden öncesi hakkında yorum yapamam. Ancak hem kendi açımdan hem takım arkadaşlarımın açısından herkes Turkcell’in yatırımlarından çok mutlu. Birçok konuda bize kolaylık sağlıyorlar. Kamplar, ekipmanlar ve diğer ihtiyaçlarımız. Bize her konuda fazlasıyla kolaylık sağlıyorlar. Takım arkadaşlarımla konuşmalarımda da bunu fazlasıyla hissediyorum. Bunlara baktığımızda önceye göre Turkcell’in her şeyi daha kolaylaştırdığını söyleyebilirim.

‘Sonucu merakla bekliyorum’

Milliyet’in Yılın Sporcusu anketinde aday gösterildin. 62 yıllık büyük bir organizasyonda bunu yaşamak nasıl bir duygu?
- 62 yıldır devam eden ve birçok başarıya ulaşmış sporcunun arasında yer almak benim için gurur verici. Oylamadan çıkacak sonucu merakla bekliyorum.

‘Tatlılar şahane’

Türk yemeklerini nasıl buluyorsun?
- Türk yemeklerini çok seviyorum. Özellikle burada yapılan tatlılar inanılmaz. Baklava, lokum bunların hepsine bayılıyorum.

‘Hedefimiz kalıcı başarı’

Yüzmeye verdiği destekle adeta bu branşı tekrar canlandıran Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, spor yapan bir nesil için çalıştıklarını söyledi. Terzioğlu, “Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Türkiye Yüzme Federasyonu ile başlattığımız projeyle bu sporu küçük yaştan itibaren başlayacak şekilde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bu sporun sağlam temeller üzerinde gelişmesine katkı sağlamak en büyük amacımız” dedi.

Bayrak ve marş saygısı

Yazarlar