Skorer Beşiktaş altyapısı futbolcu fabrikası gibi...

Beşiktaş altyapısı futbolcu fabrikası gibi...

08.05.2008 - 13:25 | Son Güncellenme:

.

Beşiktaş altyapısı futbolcu fabrikası gibi...

Beşiktaş, 2002-2003 sezonunda yaşadığı 100. yıl şampiyonluğunun ardından bugüne kadar geçen beş sezonda sadece 2 Türkiye Kupası, bir de Süper Kupa kazandı. Süper Lig'de ezeli rakiplerine tam 5 şampiyonluk kaptırdı. Siyah-Beyazlılar bu sürecin büyük bölümünde hem kendi taraftarları, hem de spor kamuoyu tarafından eleştiriler alan ve yanlış yönetildiği iddia edilen bir kulüp haline geldi.

Yine Beşiktaş futbol takımı son beş yılda büyük rakamlar harcayarak 50'nin üzerinde futbolcuyu kadrosuna kattı. Ama ne transfer politikası ne de teknik heyet değişiklikleri "Beşiktaş" ile "başarı" kelimelerinin aynı cümle içinde kullanılmasına yeterli olmadı. Ancak geçen bu dönemde özellikle son iki sezonda Beşiktaş ile ilgili çok da üstünde durulmayan bir başarı hikayesi var. Bu hikaye, Fulya'nın toprak sahalarında ve çamur deryası içinde yetişerek yıldız futbolcu mertebesine yükselen abilerinin arkalarında bıraktığı tozu takip eden "Beşiktaş Altyapısı Oyuncularının" adlarının oluşturduğu bir hikaye. Yusuf Tunaoğlu, Sanlı Sarıalioğlu, Ziya Doğan, Feyyaz Uçar, Metin Tekin, Ali Gültiken, Rıza Çalımbay, Sergen Yalçın ve Nihat Kahveci gibi Türk futbol tarihine adını yazdıran futbolcular, Fulya'nın tozu toprağı içinden çıkarak Beşiktaş'ın adını en yukarılara çıkardılar. Serpil Hamdi Tüzün'ün antrenörlüğü döneminde temellerini attığı ve ilerleyen yıllarda hep üstüne koyarak ilerleyen Beşiktaş Altyapısı, son iki yılda sessiz sedasız bir devrim yaşıyor. Üç yıl önce Fulya Tesisleri'nden Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri'ne taşınan PAF takım, Fulya'da çalışmalarını sürdüren genç ve minik takımlar, tecrübeli antrenörler eşliğinde Beşiktaş'ın adını en iyi şekilde taşımaya çalışıyorlar. Bu çalışmaların ve emeğin karşılığını ise milli takımlara verilen futbolcular, A takıma yapılan katkı ve Türkiye'deki farklı takımlara kiralanan Beşiktaş Altyapı oyuncularının sayısı açık bir şekilde ortaya koyuyor. Siyah Beyazlı kulübün altyapısındaki takımlarda yetişen tam 15 futbolcu 2007-2008 sezonunda farklı takımlarda kiralık olarak forma giydi. Yine geçen sezon başından buyana Beşiktaş altyapısından A takıma 15 futbolcu verdi. Bu oyunculardan İbrahim Kaş, Mehmet Sedef, Aydın Karabulut, Serdar Özkan ve Batuhan Karadeniz ise büyük gelişme kaydederek A takımda sık sık forma giyen futbolcular haline geldiler.

Beşiktaş altyapısının A takıma ve diğer kulüplere yaptığı bu katkının yanı sıra milli takımlara da kaynak sağladı. Yine bu sezon siyah-beyazlı kulübün PAF, A-Genç, B-Genç ve Yıldız takımlarında oynayan 22 genç oyuncu farklı yaş gruplarında giydikleri Ay-Yıldızlı formayı en iyi şekilde taşıdılar. İbrahim Kaş , Serdar Özkan A Milli Takım'a kadar yükselirken, Batuhan Karadeniz kendi yaş grubunun yıldız oyuncusu haline geldi.

Bu oyuncuların gösterdiği başarıda, bir önceki Beşiktaş yönetiminde altyapı sorumlusu olan Sinan Vardar, şu anda bu görevi yürüten Halim Aydın ve Mehmet Ekşi, Fikret Demirer, Mehmet Bulduk, Metin Uzun gibi antrenörlerin de büyük katkısı oldu. Ayrıca Türkiye'nin dört bir yanındaki yetenekli oyuncuları bularak Beşiktaş'a kazandırmaya çalışan kongre üyesi Yemen Ekşioğlu'nun da katkıları, ortaya çıkan sonuçta etkili oldu.

Bu başarılı alt yapı çalışmasının bir ürünü olan Serdar Özkan, EURO 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın bazı eleme maçlarında da ay-yıldızlı formayı giyme başarısı göstermişti.

Genç oyuncu, Beşiktaş alt yapısının kendisine kazandırdıklarını ve Serpil Hamdi Tüzüm'ün attığı temellerde ilerlediklerini söyledi.

Bir gün Avrupa'da futbol oynama hayalini de dile getiren Serdar Özkan, "Sergen, Yusuf Tunaoğlu ve Rıza Çalımbay gibi birçok ismin altyapımızda yetişmesi bize güç veriyor. Ben de onların yolundan giderek, kariyerimi daha da ilerilere taşımak istiyorum. Benim amacımda, bir gün Avrupa'da oynamak var. Nihat Kahveci'nin de elde ettiği başarı da, bu hayalin ne kadar bize yakın olduğunu gösterdi" dedi.

Beşiktaş'daki bu sessiz devrimin organizasyonunu bu saydığımız isimler yaparken, sahada siyah beyazlı forması ile büyüyen Beşiktaş altyapı oyuncularının isimleri ise şunlar:

BEŞİKTAŞ A TAKIMNDA OYNAYAN ALTYAPI KÖKENLİ OYUNCULAR:

Mehmet Sedef

Serdar Özkan A milli

İbrahim Kaş A milli

Batuhan Karaderiz

Aydın Karabulut

Koray Şanlı

Ethem Yıllmaz

Bülent Uzun

Ali Kuçik

Emir Gökçe

A TAKIMLA ANTRENMANLARA ÇIKAN FUTBOLCULAR
Ekrem Reşmen

Abdullah Eryılmaz

Gökhan Aydaş

Serkan Çelik

Erdem Özkurt

2007 - 2008 SEZONU KİRALIK VERİLEN OYUNCULAR:

Emre Özkan - Kasımpaşa

Ergün Aydın - İstanbulspor

Kenan Özer - İstanbulspor

Soner Ergençay - İstanbulspor

Nail Tilbaç - İstanbulspor

Can Erdem - Kocaelispor

Adem Büyük - Altay

Sezer Sezgin - Karşıyaka

Emre İncemollaoğlu - Kartalspor

Can Gümrükçü - Alanyaspor

Rıza Şen - Zeytinburnuspor

Gökhan Çalışır - Zeytinburnuspor

Özgür Özkaya - Zeytinburnuspor

Mustafa Aşan - İnegölspor

Korcan Çelikay - Tepecik Belediyespor

BEŞİKTAŞ ALTYAPISINDA OYNARKEN MİLLİ TAKIMLARA ÇAĞRILAN FUTBOLCULAR

Soner Ergerçay

Serkan Çelik

Koray Şanlı

Gökhan Aydaş

Abdullah Eryılmaz

Onur Çelik

Ömer Sümer

Erdem Köse

Bülent Uzun

Ali Küçik

A-GENÇ TAKIM

Emir Gökçe

B-GENÇ TAKIM

İlkcan Kaya

Furkan Şeker

Sercan Hacıoğlu

Sezer Özmen

Ömer Karancı

Orhan Gülle

Umut Yeşiltepe

YILDIZ TAKIM
Ömer Faruk Özgen

Hasan Türk

Ahmet Kerem Gezen

Cumali Bişi