Beşiktaş Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar! Eski hakem açıkladı: Net penaltı

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar! Eski hakem açıkladı: Net penaltı

03.03.2024 - 22:06 | Son Güncellenme:

Süper Lig'in 28'inci haftasında Beşiktaş ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Halil Umut Meler'in tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

Beşiktaş, Süper Lig'in 28'inci haftasında Galatasaray'ı konuk etti. Kritik karşılaşma Tüpraş Stadyumu'nda oynandı. Müsabakada Halil Umut Meler düdük çaldı. Halil Umut Meler'in yardımcılıklarını Mustafa Emre Eyisoy ile Kerem Ersoy üstlendi. VAR'da Koray Gençerler görev aldı. AVAR'da ise Emre Kargın, Aleks Taşçıoğlu ve Alper Çetin hazır bulundu.

Haberin Devamı

Beşiktaş - Galatasaray derbisinin tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. Fırat Aydınus, TV8.5'te dikkat çeken yorumlarda bulundu. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran çarpıcı ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

İşte dev maçın tartışmalı kararları hakkında yapılan yorumlar...

"Galatasaray'ın golü öncesi bir ihlal var mı?"

Bülent Yıldırım: Omar Colley faul almak için kendini kolay yere bıraktı. Etkili bir faul yok. Golde sıkıntı yok.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Davinson Sanchez, Omar Colley'in kolundan hafif tutuyor. Ancak burada faul yok.

Deniz Çoban: Faul yok.

Fırat Aydınus: Bu pozisyonda Sanchez ile Colley arasında tutma gibi bir durum söz konusu. Colley bu ikili mücadele, müdahale neticesinde abartılı şekilde kendini geriye atıyor. Bu şekilde düşen futbolcunun itilmesi gerekiyor. Bu pozisyonda VAR'ın karışmaması ve gol verilmesi doğru karar.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"Galatasaray'ın 6'ncı dakikada penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Fırat Aydınus: Bir futbolcunun kapalı koluna çarpması anında bile tribünleri 'ooo' yapması... Net olarak kafasından sektiği gözüküyor. Devam kararı doğru.

Bülent Yıldırım: Pozisyon temiz, ele gelme yok.

Bahattin Duran: Omar Colley'in eli doğal durumda değil ama top eline gelmiyor. Penaltı yok.

Deniz Çoban: Penaltı yok.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"Rashica ile Kerem Aktürkoğlu arasındaki mücadele sonrası itirazlar.."

Fırat Aydınus: Halil Umut Meler burada bir yorum yaptı. Rashica'nın yaptığı parmak işareti ve kendisine karşı yapılan itirazlara kayıtsız kalması kabul edilebilir durum değil. Parmak işaretini sallaması ve isyan etmesi, sarı kartı gerektiriyordu.

Haberin Devamı

"Necip Uysal ve Kerem Aktürkoğlu arasındaki mücadele sonrası faul kararı..."

Fırat Aydınus: Avantaja bıraktıktan sonra burada faulü vermesi bence doğruydu. Necip Uysal'ın yaptığı faul. Faulü çalması doğruydu.

"Kerem Demirbay'a atılan maddeler sonrası yaşanan gerilim..."

Fırat Aydınus: Maddeler atılıyor. Futbolcu bundan rahatsız. Bu gibi durumun olabileceği üzerine senin önlem alman gerekir ekip olarak. Senin köşe gönderinde bunu 2'nci yarıda da yaptın. Futbolcuya 'kaç oradan' dercesine yaptığın bu hareket taraftar gözünde farklı anlaşılır. Sen buna karışma, bu imajı çizme. Bırak futbolcu ne yapacağına karar versin. Beşiktaşlı futbolcular aslında oradaki futbolculara 'kaç oradan' dercesine ima çıkan ortamda, sen buna bu şekilde karışamazsın... Çağır Necip Uysal'ı 'şuraya gider misiniz' de. Sen 'kaç oradan' dersen olmaz. Çıkan gerilimde Halil Umut Meler'in rahat görüntüleri mevcut. Buradaki münakaşalarda hiçbir kart çıkmıyor. Burada olayı yönetim anı ve bu gibi kargaşada hiç kartı kullanmaması doğru değildi.

Haberin Devamı

"Necip Uysal'ın müdahalesinde bir penaltı var mı?"

Fırat Aydınus: Devam kararı doğru.

Bahattin Duran: Necip Uysal'ın elleri bağlı ve dirseğinin konumu hiç değişmiyor. Burada penaltı yok.

Bülent Yıldırım: Burada ihlal olmaz.

Deniz Çoban: Penaltı olmadığı çok açık.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"İlk yarıya 2 dakika ilave edilmesi"

Fırat Aydınus: Dünya Kupası'ndan sonra hakemlere verilen dakikaları ekleme durumu ne oldu? 2 hafta uygulandı, sonra es mi geçildi? Bu süreleri topladığımızda gerçekten 2 dakika mı sadece? Ne kadar konuşulursa konuşulsun uzatma dakikaları ciddiye alınmıyor. Dünya Kupası'ndan sonraki 'dostlar alışverişte görsün' muhabbetiymiş.

"Mauro Icardi'nin penaltı beklediği pozisyonda 'devam' kararı doğru mu?"

Fırat Aydınus: Bu pozisyonda bir şey var ama net olarak 'şu var' denmiyor. VAR'ın karışamayacağı bir pozisyon. Net bir yorum yapabilmemiz için maç içerisinde bize sunulandan bahsediyorum. Biz şu ana kadar şahit olduğumuz görüntüler içerisinde şu var diyemiyoruz. VAR'ın karışamayacağı pozisyon. Hakem doğal olarak bekletiyor. Bu incelemeler yapılıyor. Bazen oyun durduğunda inceleme tamamlanmamış olduğu için 'oyunu başlatma' diyor.

Bahattin Duran: Dikkatsiz müdahaleden penaltı.

Deniz Çoban: Icardi önde, topa hamle yapma şansı var. İlk olarak üstten bakınca anlamadım, dikkatli bakınca gördüm. Sol ayağa temas var, ben penaltı olduğunu düşünüyorum. Dikkatsiz bir müdahale olduğu için buna VAR müdahale edemez.

Bülent Yıldırım: Futbolun içinde bir müdahale, penaltı yok. Hakemin kararına saygı duyuyorum.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"Cenk Tosun'un penaltı beklediği pozisyonda 'devam' kararı doğru mu?"

Fırat Aydınus: Halil Umut Meler nerede? Tam karşıdan görüyor. Önünü kapatacak, açı olarak terste kalacak durum söz konusu değil. Top atıldıktan sonra sağa doğru açılıyor. Top atılırken Köhn'ün Cenk'e bir müdahalesi var. Cenk'in beline elini koyuyor. Top sağa açılınca dönme esnasında bir baskı, bir belden tutma... O sırada ikinci aksiyon olarak bir formadan çekme söz konusu. Bu aksiyon içerisinde Cenk'in bir reaksiyonu var. Haddinden fazla bir abartı teşkil ediyor. Bu abartı 'Köhn'ün eylemi yok' dedirtmez. Cenk'in reaksiyonun şekli Halil Umut Meler'i yanıltmış. VAR'ın karışmaması, Cenk'i nasıl etkilediğini VAR süzememiş. VAR'ın karışması doğru olmazdı. Bu pozisyonu sahada hakemin görüp, penaltı vermesi gereken bir pozisyon. Cenk'in hareketi sanırım Halil Umut Meler'i de yanılttı. Köhn'ün yaptığı eylem 10 kusurlu hareketten biri. Sahada hakemin görüp, vermesi gereken bir penaltı bu. VAR'ın karışabileceği türden bir pozisyon değil.

Bahattin Duran: İlk olarak Cenk'in kendini abartılı attığını düşündüm. Ancak Derrick Köhn topla oynamış ama eliyle Cenk'i sarmış. Cenk abartılı hareket yapıyor ama Köhn'ün hareketi faul. Bu bir penaltı. Halil Umut Meler göremedi, bu yüzden bence devam ettirdi.

Bülent Yıldırım: Köhn'ün topla oynaması, ihlal yapmadığı anlamına gelmez. Cenk çok abartılı düştüğü için de hakemi yanılttı. Ayrıca hakem doğru açıda değil. Bu pozisyon net penaltı.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

Deniz Çoban: Cenk iki tur dönmüş, isterse sekiz tur dönmüş. Önemli olan Cenk'in hareketini kısıtlayacak eylem var mı? Cenk dönebilse, top koşu yoluna gidiyor ve ikinci bir hamle şansı var. Benim için bu bir penaltı.

Bülent Yıldırım: Hakem doğru açıdan görememiş. Oyunda bir saniyelik hareket. Hücum oyuncusunun abartılı hareketi var, şüpheli durum. Siyah - beyaz gibi bir karar mı bu? Cenk tutmadan dolayı topa gidememiş olsaydı, VAR kanıtla hakemi çağırırdı. VAR'ın karışmamasına saygı duyuyorum. VAR protokolündeki gibi açık açık göstereceği kanıt yok.

Bahattin Duran: UEFA kriterlerine göre VAR'ın devreye girmemesi doğru.

Deniz Çoban: VAR müdahalesine gerek yok.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"Barış Alper'e gelen madde sonrası yaşananlar..."

Fırat Aydınus: Yangına körükle gitmemek lazım. Cenk Tosun'la atışıyor, yardımcı hakem yanında. Halil Umut Meler'i bu maçtaki kadar futbolcularla iletişime girerken bu kadar sert... İstanbulspor, Pendikspor maçlarında daha sakindi. Bu maç çok enteresan bir mizacı vardı. Hiç görmemiştim. Farklı derbilerde bu mizacı sergilemiş olsa, 'mizacı bu' derim. Futbolcuya 'uzaklaş' demek, yardımcıyı yanına çağırmak... Çağır kaptanları, tribünlere doğru gönder. Cenk'le Necip'e 'sakin olmalarını söyle' dersin. Yönetim şeklini değiştirmesi yararına olurdu.

"Al Musrati'nin Dries Mertens'e müdahalesinde faul var mı, kart gerekir mi?"

Fırat Aydınus: Bu pozisyonda sarı kart olmalıydı.

Bülent Yıldırım: Pozisyon gereği bir basma. Kazayla bir basma, faul yeterli.

Bahattin Duran: Faul ve sarı kart.

Deniz Çoban: Oyuncu daha kontrollü olmalıydı, sartı kart çıkması gerekirdi.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"Barış Alper Yılmaz'ın Semih Kılıçsoy'a müdahalesi"

Fırat Aydınus: Zamanlama hatası ve geç kalınmış. Semih kendini yere bırakmıyor, kalkıp devam ediyor. Sarı kart gerekirdi.

Bahattin Duran: Net bir şekilde ayağının üstüne bastı. Sarı kart.

Bülent Yıldırım: Sarı kart.

Deniz Çoban: Hakem basit fauller çaldı ama bunu oynattı. Sarı kart olmalıydı.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı

"Omar Colley'e çıkan kırmızı kartta VAR müdahalesi ve karar doğru mu?"

Fırat Aydınus: Hakem pozisyonu görüyor ve değerlendiriyor. Sol ayağıyla, sağ ayağına gelen temas. VAR bu pozisyonda neden karıştı? Omar Colley iki ayağıyla geliyor, sol ayağını kaldırıyor. Sahada bunu hakem gördü. Sahada hakem gördü, kırmızı kart gösterdi tamam ama sen sadece fotoğrafı koyduğunda... Tabanın tam oturmaması, şiddet olarak VAR'da bir ölçü birimi olmaması... Hakemin sahada değerlendirmesi gereken bir pozisyon bu. 'Tabanı tam oturdu' diyebiliyor musun? Televizyon başında 'yoğun güç uyguluyor' diyemezsin. Bunu hakem görecek. Akışta seyrettiğimizde bu pozisyon kırmızı kart ama ispat ve kanıt anlamında 'gel izle' diyebileceği bir durum yok. Sahada hakemin değerlendirip kırmızı kart vermesi gereken pozisyon. VAR karışmamalıydı.

Bülent Yıldırım: Hakem yine şanssız yakalandı. Doğru açıdan göremedi. Colley'in gelişi ciddi faul. Bu ayağın illa çapraz bağları koparması gerekmez. VAR bunu inceledi. Bu pozisyon net kırmızı. Sahada hakem vermeliydi. Barış sol ayağını çekmeseydi, sol ayağı kırılırdı.

Bahattin Duran: Tehlikeli bir hareket. Hız ve sürat var. Tabanı tam olarak oturmuyor. Bu hareket sahada kırmızı.

Deniz Çoban: Kırmızı kart demek gibi bir şansım yok. Rakip oyuncunun güvenliğini tehlikeye atıyor.

Bülent Yıldırım: Oyuncu sağlığını düşündüğüm için VAR müdahalesini sorgulamam, saygı duyarım.

Deniz Çoban: VAR'ın kararı bence de doğru.

Bahattin Duran: VAR müdahalesini anlayabiliyorum ama sarı kartı destekleyecek elementler var. UEFA kriterlerine göre VAR'ın karışması yanlış.

Beşiktaş - Galatasaray maçında tartışma yaratan kararlar Eski hakem açıkladı: Net penaltı