Beşiktaş Beşiktaş’ın N’Koudou davası diğer kulüplere de emsal olabilir

Beşiktaş’ın N’Koudou davası diğer kulüplere de emsal olabilir

13.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş’ın N’Koudou davasının ayrıntıları ortaya çıktı, FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, pandemide oynanmayan 3 ay için % 15 indirimi kabul etti. N’Koudou’nun durumu, bu konuda sorun yaşayan diğer kulüplere de emsal olabilir.

2019-20 sezonunda liglerin koronavirüs nedeniyle üç ay tatil edilmesi, kulüplerin de mücbir sebepten dolayı oyuncuların maaşlarında indirim yapması, dava konusu olmuştu. Ancak Beşiktaş ile N’Koudou arasındaki ihtilaflı sürecin ilk etabında kulüplere emsal olabilecek bir karar çıktı.

Haberin Devamı

FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, “futbol oynanmayan” 2020 mart-nisan ve mayıs ayları maaşlarının yüzde 15 düşürülmesini orantılı ve makul olarak kabul etti. Kurulun gerekçeli kararında, tüm futbol faaliyetlerinin durduğu ve kulüp gelirlerinin bundan etkilendiği vurgulandı.

Beşiktaş, futbolcunun üç aylık ödemesi olan 450 bin euro yerine 202 bin 500 euro ödemiş, 247 bin 500 euroyu da, maaşının toplamından yapılacak yüzde 15’lik indirim olarak göstermişti. Bunun üzerine N’Koudou cephesi FIFA’ya başvurmuş ve kalan 202 bin 500 euronun ödenmesini talep etmişti.

Beşiktaş’ın N’Koudou davası diğer kulüplere de emsal olabilir

FIFA Uyuşmazlık Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, bu nedenle Beşiktaş’tan savunmasını istedi. Siyah-beyazlıların avukatlığını yapan spor hukukçusu Koray Akalp, yapılan kesintinin tüm takım oyuncularına ve çalışanlar için gerçekleştiğini, ancak N’Koudou’nun uzlaşmayı reddettiğini kurula sundu. Beşiktaş’ın savunmasında, pandemi sürecinde kulübün gelirlerinin yüzde 30 azalmasının da bunda etkili olduğunu vurguladı ve sözleşmenin yapıldığı tarihteki koşulların pandemi sürecinde geçerli olmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Bunları değerlendiren FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, mücbir sebebin sadece futbolun durduğu “mart, nisan ve mayıs” ayları için geçerli olabileceğini ifade etti ve yüzde 15’lik indirimin bu süreç için geçerli olacağına hükmetti. Bu nedenle de Beşiktaş’tan, yüzde 5 faiziyle birlikte 180 bin euro ödeme yapmasını istedi.
Kararda ayrıca, tebliğden itibaren transfer yasağı konacağı, ödemenin, 45 gün içerisinde yapılmaması durumunda konunun FIFA Disiplin Kurulu’na sevk edileceği ve üç döneme kadar transfer yasağı gelebileceği hatırlatıldı.

Beşiktaş ise bu karar karşısında Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurdu. Buradan çıkacak sonuca göre bu karar kesinlik kazanmış olacak.