İspanya La Liga Bir maçtan daha fazlası... Barcelona-Real Madrid (El Classico) maçı saat kaçta hangi kanalda?

Bir maçtan daha fazlası... Barcelona-Real Madrid (El Classico) maçı saat kaçta hangi kanalda?

18.12.2019 - 15:12 | Son Güncellenme:

Barcelona-Real Madrid maçı için heyecanlı bekleyiş başladı. Barcelona ve Real Madrid arasında oynanan futbol maçlarına El Classico adı verilmektedir. İspanya 1. futbol Ligi'nde 10. haftada güvenlik nedeniyle ertelenen Barcelona-Real Madrid maçı bu akşam oynanacak maç öncesinde güvenlik üst düzeye çıkarıldı. Peki Barcelona-Real Madrid maçı saat kaçta hangi kanalda? El Classico hangi kanaldan canlı olarak yayınlanacak?

Bir maçtan daha fazlası... Barcelona-Real Madrid (El Classico) maçı saat kaçta hangi kanalda

Barcelona-Real Madrid maçı için heyecanlı bekleyiş başladı. La Liga'da 10. hafta oynanması beklenen mücadele güvenlik nedeniyle ertelenmişti. El Classico olarak bilinen İspanyol derbisinde rekabet 1930'lu yıllara dayanıyor. Barcelona-Real Madrid arasındaki rekabet sadece bir futbol rekabeti olarak değil aynı zamanda siyasal bir anlamda taşıyor. Katalan milliyetçilerin desteklediği Barcelona İspanyol milliyetçilerin desteklediği Real Madrid ile karşı karşıya geliyor.

Haberin Devamı

Peki Barcelona-Real Madrid maçı saat kaçta hangi kanalda? El Classico saat kaçta başlayacak?

BARCELONA-REAL MADRİD MAÇI SAAT KAÇTA HANGİ KANALDA?

İspanya 1. futbol Lig'inde 10. haftada oynanmması gereken Barcelona-Real Madrid maçı güvenlik gerekçeleri nedeniyle ertlenmişti. Barcelona-Real Madrid maçı bu akşam saat 22:00'de başlayacak. Mücadele Smart Spor ekranından naklen yayınlanacak.

BARCELONA-REAL MADRİD REKABETİ

Primo de Rivera ve Franco yılları

Rekabetin ilk yılları sayılabilecek 1930'lu yıllarda Barcelona, Madrid merkezli baskıcı yönetime olan muhalefeti ile tanınmıştır. Franco diktatörlüğü yıllarında Barcelona kulübüne transfer olmak veya kulüp üyeliğine girmek rejime olan muhalefeti göstermenin de bir yoluydu. Bu dönemde Barcelona başkanı Josep Sunyol Franco askerleri tarafından öldürülmüştür. Yazar Phil Ball bu olayı Morbo: The Story of Spanish Football adlı kitabının El Clásico bölümünde "İspanya İç Savaşı'nın başlangıcı" olarak belirtmiştir.

Haberin Devamı

İspanya'da ilk sosyalist partinin Madrid'de kurulmuş olmasına rağmen, ülkenin modern tarihindeki tüm fikir akımları —cumhuriyetçilik, federalizm, anarşizm, sendikalizm ve komünizm gibi— Katalonya bölgesinin Barselona şehrinde gelişmiştir. Miguel Primo de Rivera ve Francisco Franco'nun diktatörlük döneminde tüm etnik unsurlara karşı baskıcı bir politika izlenmiştir. Bu politika karşısında muhalefetin en büyük simgesi olan FC Barcelona ise "més que un club" (Türkçe: bir kulüpten daha fazlası) adıyla anılmaya başlanmıştır.

Di Stéfano'nun transferi

Rekabet Alfredo di Stéfano'nun Real Madrid'e imza atması ile 1950'lerde yoğunlaşmıştır. Di Stéfano, 1953 yılında Kolombiya'nın Club Deportivo Los Millonarios takımının formasını giyerken Real Madridli ve Barcelonalı yöneticilerin dikkatini çekmiştir. Santiago Bernabéu Yeste ise neredeyse Di Stefano'nun transferini bitirecek olan Barcelona'dan önce davranarak onu takımına getirmiştir. Bu durum iki kulüp arasında anlaşmazlığa neden olmuş ve konu FIFA'ya taşınmıştır. FIFA temsilcisi Muñoz Calero ise Di Stéfano'nun Barcelona ve Real Madrid'de dönüşümlü oynamasını karara bağlamıştır. Ancak Franco'nun baskıları sonucu Barcelona, Di Stéfano üzerindeki haklarından vazgeçmiş ve oyuncu tamamen Real Madrid'de forma giymeye başlamıştır.

Haberin Devamı

Di Stéfano, Barcelona'ya karşı oynadığı ilk maçta iki gol birden kaydetmiştir. Onun kulüpte bulunduğu dönemde Real Madrid Şampiyon Kulüpler Kupası'nın ilk beş sezonunda şampiyonluğa ulaşmıştır.

2000'Lİ YILLAR

İki takım 2002 UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalinde karşılaşmış ve ilk maçı Real Madrid 2-0 kazanmıştır. İspanyol medyası tarafından Yüzyılın Maçı olarak nitelendirilen maç, 500 milyondan fazla kişi tarafından izlenmiştir. Kasım 2005'te Madrid'de oynanan karşılaşma ise 3-0 Barcelona lehine sonuçlanmıştır. O maçta Barcelona'da forma giyen Ronaldinho çok iyi bir performans sergilemiş, maç sonunda Real Madrid taraftarları tarafından ayakta alkışlanmıştır. Ronaldinho, Diego Maradona'dan sonra Real Madrid taraftarları tarafından bu şekilde saygı gören ikinci Barcelonalı futbolcu olmuştur.

Haberin Devamı

İki kulüp arasında futbolcu transferi rekabeti de yaşanmaktadır. Özellikle kulüplerin birbirlerinden futbolcu transfer etmeleri bu rekabetin önemli bir parçasıdır. Örneğin, 1988'de Barcelona'dan Real Madrid'e transfer olan Bernd Schuster, 1994'te Barcelona'dan Real Madrid'e transfer olan Michael Laudrup gibi isimler o dönemlerde büyük tartışmalar yaratmıştır. Bu tartışmaların en büyüğü ise Barcelona ikinci kaptanı olan Luís Figo'nun 2000 yılında Real Madrid'e transfer olmasıyla gerçekleşmiştir. Figo, Barcelona taraftarları tarafından "hain" şeklinde nitelenmiş ve sahaya Barcelona taraftarları tarafından Figo'yu protesto amacıyla domuz kafası atılmıştır.


Centro de Investigaciones Sociológicas 2007 yılında İspanya çapında bir araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırma sonucuna göre tüm İspanya çapında Barcelona'nın %25, Real Madrid'in ise %32'lik bir taraftar kitlesi vardır. Üçüncü sırada ise %5 ile Valencia CF vardır.

Avrupa'da ise Barcelona Real Madrid'e göre daha popülerdir. Alman araştırma şirketi Sport+Markt tarafından 2010'da yapılan bir ankete göre Real Madrid'in tüm Avrupa'da 31.3 milyon kişilik bir hayran kitlesi var iken bu durum Barcelona adına 57.8 milyon kişiye çıkmaktadır.

Yazarlar