Futbol Boğalar hızlı başladı: 4-1

Boğalar hızlı başladı: 4-1

10.06.2008 - 21:10 | Son Güncellenme:

Avrupa Futbol Şampiyonası D Grubu'nun açılış maçında İspanya, Rusya'yı 4-1 yenerek turnuvaya galibiyet ile başladı.

Boğalar hızlı başladı: 4-1

İspanya'ya galibiyeti getiren goller, karşılaşmanın 19., 45. ve 75. dakikasında David Villa ve 90. dakikada Fabregas'tan geldi. Rusya'nın tek golünü ise 85. dakikada Roman Pavlyuchenko kaydetti.

Haberin Devamı

Öte yandan şu ana kadar tarihinde hiçbir Avrupa Futbol Şampiyonası'nda iki farklı galibiyet elde edemeyen İspanya, bu geleneğe EURO 2008'de, Rusya karşısında son verdi! İspanya, D Grubu'ndaki ikinci maçını 14 Haziran cumartesi günü İsveç ile oynayacak.

FABREGAS'IN YERİNE SENNA
Yakaladığı genç jenerasyon ile 1964'ten bu yana süren şampiyonluk hasretine EURO 2008'de son vermek isteyen İspanya'da teknik direktör Jose Luis Aragones, Rusya karşısına hücum ağırlıklı bir kadro ile çıktı. Beklenildiği gibi kaleyi Iker Casillas'a teslim eden deneyimli teknik adam, defans kurgusunu ise Carlos Marchena, Carles Puyol, Sergio Ramos ve Joan Capdevila üzerine kurdu. Orta alanda Andres Iniesta, David Silva, Xavi ve Marcos Senna'ya şans veren Aragones ileri ikilide David Villa ve Fernando Torres'e sahaya sürdü. Kadro açısından İspanya değerlendirildiğinde, Aragones'in orta sahadaki tek sürprizini Fabregas-Senna değişiklği ile yaptığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

HIDDINK'TEN 4-5-1
1998'de Hollanda, 2002'de Güney Kore ve 2006'da Avusturalya'yı Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gruplarından çıkarmayı başaran Hollandalı teknik adam Guus Hiddink aynı başarılı performansını bu kez Rusya'nın başında gerçekleştirmek istiyor. Takımı Rusya ile EURO 2008'e iyi bir başlangıç yapmak isteyen 'kurt teknik adam' İspanya karşısında kaleyi Igor Akınfeev'e teslim etti. Defans kurgusunu Alexander Anyukov, Roman Shirokov, Yuri Zhirkov ve Denis Kolodin üzerine kuran Hiddink, orta alanda Dmitry Sychev, Sergei Semak, Konstantin Zyryanov, Dmitry Sychev ve Diniyar Bilyaletdinov'e forma veren Hiddink, hücum hattında tek forvet olarak Roman Pavlyuchenko'yu görevlendirdi.

RUSYA ZHIRKOV İLE ÜMİTLENDİTivoli Stadı'nın yağmur altında başlayan maça Rusya etkili başladı. Özellikle orta alnada yoğun bir pres yaparak rakibinin etkili ayaklarına oyun kurdurmayan Rusya, rakip kaledeki ilk tehlikeli atağını 2. dakikada geliştirdi. Soldan taraftan Semak'ın ortasına gelişine sert vuran Zhirkov müsait durumda net bir gol pozisyonundan yararlanamadı. İspanya karşısına kazanmaktan çok kaybetmemek parolasıyla çıkan Rusya, rakip yarı alanda yaptığı sıkı presle 'Boğaların' maça hızlı başlamasını engellemeyi başardı. Kendi yarı sahasından çıkmakta zorlanan ve kalabalık Rus orta sahası karşısında kaybolan İspanyollar, rakip kalede ilk tehliki atağını 8. dakikada yakaladı. Sergio Ramos'un sağ kanattan ortasında David Villa ceza alanında topla buluştu. Rus savunması 'ofsayt' diye durakladı yan hakem 'devam' dedi... Beklenmedik bir anda beklenmedik bir şekilde topla bulaşan David Villa, kaleci Akınfeev ile karşı karşıya kaldı ama müsait durumda topu ağlara gönderemedi.

Haberin Devamı

BU İKİLİYE DİKKAT!
Dakikalar ilerledikçe Tivol Stadı'nda İspanya fırtınası da başladı! Özellikle kanatları etkili kullanarak rakibini baskı altına alan İspanya, önce Torres ile yokladı Rusya kalesini ardından Ramos ile ama gol çıkmadı. Dakikalar 19'u gösterdiğinde Rusya savunmasının büyük hatasını iyi değerlendiren Torres-Da Villa ikilisi İspanyolları sevince boğdu! Torres'in asistine golle karşılık veren David Villa İspanya'nın EURO 2008'deki ilk golüne imza attı. Golden sonra tempo bir anda arttı. Maç başından beri ilk kez organize bir atak geliştiren Rusya 22. dakikada Roman Pavlyuchenko ile inanılmaz etkili geldi. Pavlyuchenko'nun asistinde topla buluşan Konstantin Zyryanov sert vurdu kale direği gole izin vermedi.

Haberin Devamı

RUSYA RİSK ALDI VE...
Bu atağın dönüşü İspanya'nın mutlak bir gol girişimi ile sonuçlandı. Xavi'nin derinlemesine pasında Rusya ceza sahasında topla buluşan Torres, sol çaprazdan sert vurdu bu kez top, yan ağlarda kaldı. İlk yarının kalan son 10 dakikalık bölümünde Rusya çok adamla hücum etmeye başladı ancak bir türlü beklenen gol gelmedi... Risk alarak çok adamla hücum eden Rusya karşısında kontraatak futboluna dönen İspanya'da özellikle David Villa ve Torres rakip yarı alanda geniş buldu! İlk yarının 1-0 skorla sona ereceği düşünülürken Tivol'i de yine David Villa sahne aldı. Iniesta'nın ceza sahasına milimetrik pasında kaleci Akınfeev ile karşı karşıya kalan David Villa düzgün bir vuruş ile meşin yuvarlağı ağlara göndererek ilk yarının skorunu tayin etti.

Haberin Devamı

BOĞALAR HIZ KESMİYOR
Soyunma odasına 2-0'lık mağlubiyetle ile giden Rusya'da teknik direktör Guus Hiddink, ikinci yarıya Dmitry Sychev - Bystrov değişikliğiyle başladı. Sychev'e göre hücum gücü daha yüksek olan Bystrov'u sahaya süren Hiddink, bu değişiklik ile ileride oldukça yalnız kalan Roman Pavlyuchenko'yu takviye yapmak istedi. İkinci yarının ilk 10 dakikalık bölümünde oyunun kontrolü Rusya'nın elinde olmasına rağmen hücum hattında yaşanan aksaklıklar İspanya'nın ekmeğine yağ sürdü. 2-0'nın avantajını oldukça iyi koruyan İspanya'da teknik direktör Aragones oyuna müdahele ederek Torres-Fabregas değişikliğine gitti. Fabregas'ın oyuna girmesiyle 4-5-1 taktiğine dönen İspanyollar, kontraataklardan rakip kalede önemli pozisyonlar yakaladı. Dakikalar 58'i gösterdiğinde İspanya, David Silva ile gole çok yaklaştı. Xavi'nin sol kanattan pasında ceza sahasında topla buluşan David Silva sert vurdu kaleci Akınfeev güçlükle meşin yuvarlağın sahibi oldu.

TOP RUSYA'DA, POZİSYON İSPANYA'DA
Oyunun son bölümlerinde fazla adamla hücum etmeye başlayan Rusya, savunmada büyük boşluklar vermeye başladı. Özellikle sol kanadı etkili kullanan İspanya, Capdevilla-David Silva ikilisiyle Rusya sağ kanadını çökertti. Dakikalar 65'i gösterdiğinde İspanya üçüncü gole çok yaklaştı. Sergio Ramos altı pasa ortaladı, David Villa'dan önce Rus savunması kornere bıraktı! Iniesta köşe vuruşunu kullandı Senna iyi yükseldi vurdu kafayı, Akınfeev son anda tokatladı topu! Atağından devamında David Silva 30 metreden çok sert vurdu Akınfeev, bu kez tek hamlede meşin yuvarlağın sahibi oldu. Bir dakikada üç pozisyon arka arkaya... Oyunun son bölümlerinde topa sahip olma oranlarında Rusya'nın üstünlüğü olsa da, pozisyon yakalayan ve gole yaklaşan taraf İspanya oldu. Karşılaşmanın son 15 dakikalık bölümünde tüm hatlarıyla rakip kaleye yüklenen Rusya'ya öldürücü darbeyi ise 75. dakikada yine David Villa vurdu. Fabregas'ın pasında ceza sahasında topla buluşan David Villa, şık bir vuruş ile meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Son dakikalarda İspanya kalesinde baskı kurmaya başlayan Rusya, bu baskısının meyvasını 85. dakikada  Roman Pavlyuchenko ile aldı. Kalan son beş dakikalık bölümde tüm hatlarıyla Rusya kalesine yüklenen İspanya golü ararken bir gol daha kendi kalesinde gördü. Bu kez sanhedeki isim Fabregas oldu. Kalan son dakikalarda skor değişmedi ve karşılaşma İspanya'nın 4-1'lik üstünlüğü ile sona erdi.

Yazarlar