Skorer Bu kare dağılmasın

Bu kare dağılmasın

08.08.2009 - 01:18 | Son Güncellenme:

UEFA Avrupa Ligi play-off’unda Galatasaray Estonya’dan Tallinn, Fenerbahçe İsviçre’den Sion, Trabzonspor Fransız Toulouse ve Sivasspor son şampiyon Shakhtar Donetsk ile eşleşti. Maçlar 20-27 Ağustos tarihlerinde oynanacak, sadece Sivas’ın rövanşı 25 Ağustos’ta yapılacak

Bu kare dağılmasın

Son şampiyon geliyor
Bu sezonla birlikte tarihe karışan UEFA Kupası’nın son şampiyonu Shakhtar Donetsk, Şampiyonlar Ligi üçüncü ön eleme turunda Timisoara’ya elenerek yılın en büyük sürprizini yaptı. Mircea Lucescu’nun ekibi, Sivas’ta yeni bir sürpriz yaşamak istemeyecektir.
Geçen sezon Ukrayna Ligi’ni ikinci bitirerek Şampiyonlar Ligi üçüncü ön elemesine katılan Shakhtar, Romanya sürprizinin ardından Sivas’ın rakibi...
Lucescu’nun 6 sezondur çalıştırdığı Ukrayna ekibi, UEFA şampiyonu kadrosunu korudu, hatta Aghahowa takviyesi ile kuvvetlendirdi. 3 haftası geride kalan Ukrayna Ligi’nde de 7 puanla ikinci sıradalar.
4-4-2 ile mücadele eden Lucescu’nun önemli kozları hücumcu bekleri Srna ve Rat’ın yanı sıra finalde tamamını ilk 11’de oynattığı 5 Brezilyalısı Fernandinho, Ilsinho, Willian, Jadson ve Adriano...
Stoper Chigrinskiy’yi de yaz döneminde Barcelona istemiş ama genç Ukraynalı takımını bırakmamıştı.

İDEAL 11
4-4-2
Pyatov
Srna
Kucher
Chigrinskiy
Rat
Ilsinho
Fernandinho
Lewandowski
Willian
Jadson
Luiz Adriano


Shakhtar
Kuruluş: 1936
Stadyum: Donbass Arena
Kapasite: 50,149
Başkan: Rinat Ahmedov
Teknik direktör: Mircea Lucescu


Namağlup lider

Bu kare dağılmasın

Levadia Tallinn, SSCB’nin dağılmasının ardından kurulan Estonya’nın en başarılı takımı olarak göze çarpıyor. 11 yıllık mazisi olan kulüp, 7 kez lig, 5 kez de Estonya Kupası şampiyonu olmuş. Halen 18’inci haftası tamamlanan Estonya Ligi’nde Tallinn ekibi 16 galibiyet ve 2 beraberlikle namağlup lider durumda bulunuyor.
Son 11 yıldır aralıksız olarak ülkesini Avrupa kupalarında temsil eden Levadia’nın en büyük başarısı 2006 yılında UEFA Kupası 1’inci turuna yükselmeleri... 2009-2010 sezonunda Ş.Ligi 2. ön eleme turunda Wisla Krakow’u 1-1 ve 1-0’lık skorlarla eledikten sonra Debreceni’ye 0-1 ve 0-1’le elenerek Avrupa Ligi play-off turunun yolunu tuttular.
Takımı son 3 sezondur şampiyon olan teknik kadroda da bulunan Igor Prins çalıştırıyor. Ekipte 3 Rus, 1 de Finlandiyalı oyuncu oynuyor. Orta saha oyuncusu Deniss Malov, ilk maçta kırmızı kart cezalısı.
Daha önce Türk-Estonya ekiplerinin Avrupa kupalarındaki tek eşleşmesi 1996-97 sezonunda olmuş. Gaziantepspor, Intertoto Kupası 1. turunda Trans Narva ile 0-0 berabere kalmıştı.

İDEAL 11
4-3-3
Kaalma
Kalimullin
Morozov
Marmor
Teniste
Saarelma
Puri
Sisov
Gussev
Ivanov
Andreev

TALLINN
Kuruluş: 22 Ekim 1998
Stadyum: Kadrioru Stadı, Tallinn
Kapasite: 4,750
Başkan: Viktor Levada
Teknik direktör: Igor Prins


Kaleci problemi var
FC Toulouse, 1937’de kurulmuş tarihi Fransız 1 ve 2’nci ligleri arasında mekik dokuyarak geçmiş mütevazı bir kulüp. Müzelerindeki tek büyük kupaları 1957 Fransa Kupası olan kulübe bu yıl Avrupa kupaları biletini lig dördüncülüğü getirdi.
66 milyon euroluk maliyetle Fransa Ligi’nin 8’inci en pahalı takımı konumundalar ve 2007-2008 sezonunda kümede kalmayı ancak son hafta galibiyetiyle başarabilmişlerdi. Ama 2008-2009’da idealist teknik adam Casanova ve gol kralı Gignac’ın işbirliği ile sürpriz bir biçimde dördüncü olmayı başardılar. Nisan’da Fransa Milli Takımı’na da çağırılan 24 yaşındaki Gignac, takımın her şeyi. 2009-2010 sezonunda 10 numaralı formayı da giyecek Gignac, geçen sezon Ligue 1’de yılın 11’ine de girmeyi başarmıştı. Takımın diğer önemli oyuncuları arasında kaleci Yohann Pele var ama elindeki sakatlık nedeniyle Trabzon maçlarına yetişememesi söz konusu. Savunmanın belkemiği kaptan Cetto, orta saha Didot, Sissoko ve Capoue diğer dikkat çeken isimler... Daha önce Türk ve Fransız ekipleri 27 kez eşleşirken, 55 maçta Türk takımları 20 kez kazandı. Bu eşleşmeyse Toulouse’un Türk takımları ile ilk karşılaşması olacak.

İDEAL 11
4-5-1
Pele (Blondel)
Ebondo
Cetto
Fofana
Congre
Braaten
Didot
Capoue
Sissoko
Bonnet
Gignac


TOULOUSE
Kuruluş: 1937
Stadyum: Stadium Municipal
Kapasite: 35,472
Başkan: Olivier Sadran
Teknik direktör: Alain Casanova


Bu kare dağılmasın
Mpenza ve arkadaşları

Bu sezon 100’üncü yılını kutlayan İsviçre temsilcisi Sion, Avrupa kupalarında mazisini arayan bir ekip. Tarihinde 2 lig, 11 kupa şampiyonluğu olan Sion, bu sezon Avrupa Ligi’nde doğrudan play-off biletini de kupa galibi olarak aldı. Bugün İsviçre Ligi’nde Aarau’yu ağırlayan kırmızı-beyazlılar 4 maçta kazandıkları 6 puanla beşinci haftaya dördüncü sırada giriyorlar.
Daha önce Avrupa kupalarında 3 kez Galatasaray’la eşleşen Sion, ilk kez Kadıköy’e gelecek. 1965-66 sezonu Kupa Galipleri Kupası 1. turunda sarı-kırmızılıları 1-5 ve 2-1’le geçen Sion, 1997-98 Şampiyon Kulüpler Kupası ön eleme turuna 4-1 ve 4-1’le veda etti. 2007-2008 UEFA Kupası 1’inci turunda Galatasaray’la bir kez daha eşleşen Sion, 2-3 ve 5-1’le Avrupa’ya veda etti.
Geçen sezonu yedinci sırada tamamlayan Sion’u, Nisan’da göreve gelen eski futbolcuları Didier Tholot çalıştırıyor. Tholot’nun takımı genellikle 4-2-3-1 düzeniyle oynuyor. Takımın önemli oyuncuları arasında Kolombiyalı milli orta saha oyuncusu Alvaro Dominguez ve Belçika’nın efsane forveti Emile Mpenza var. 31 yaşındaki Mpenza, yeni sezona 4 haftada 4 gollük iyi bir giriş yapmış durumda...


İDEAL 11
4-2-3-1
Vanins
Vanczak
Sarni
Mitreski
Paito
Die
Chihab
Crettenand
Obradovic
Mpenza
Dominguez

FC SION
Kuruluş: 1909
Stadyum: Tourbillon, Sion
Kapasite: 16,500
Başkan: Christian Constantin
Teknik direktör: Didier Tholot


SİVASSPOR
‘Turu geçmek istiyoruz’

Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, Shaktar Donetsk takımının güçlü bir ekip olduğunu belirterek, “UEFA şampiyonunu eleyerek, gerçek gücümüzü göstermek için mücadele edeceğiz. Elimizden geleni yapacağız” dedi. Sivasspor’un, Shaktar Donetsk ile yapacağı maçlara kadar daha iyi form tutacağını ifade eden Odyakmaz, “İnşallah başarılı oluruz” diye konuştu.
Basın Sözcüsü Fikret Ünsal ise, “Avrupa şampiyonu olması elbetteki o takımın kalitesini gösteriyor. Donetsk yakından tanıdığımız bir ekip. Bence güzel, final havasında iki maç oynayacağız. İnşallah tur atlayan biz oluruz” dedi.

FENERBAHÇE
‘Gücümüzü göstermeliyiz’

Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, Sion’un bir önceki turda eledikleri Honved’e göre daha güçlü bir rakip olduğunu, ancak sarı-lacivertli ekibin her iki maçta da gücünü ortaya koyarak gruplara katılması gerektiğini söyledi.
Kura çekiminde sonra FB TV’ye değerlendirmeler yapan Alman hoca, “Sion, Honved’e göre daha güçlü bir takım. Ama Fenerbahçe’nin her iki maçta da gücünü ortaya koyarak, Avrupa Ligi’nde gruplara kalması gerek. Sion karşısında gücümüzü göstermeliyiz. Hedefimiz gruplara kalmak. Fenerbahçe camiası bu maçları büyük bir heyecanla bekliyor” diye konuştu.

GALATASARAY
‘Rakibin önemi yok’

Galatasaray Başkanı Adnan Polat, Estonya’nın Levadia Tallinn takım ile eşleşmeleriyle ilgili olarak “Rakibin kim olduğunun önemi yok” değerlendirmesini yaptı. Polat, “Kura hakkında bizim bir şey söylememize gerek yok. Biz bütün hedeflerde sonuna kadar yürümeyi planlıyoruz. Estonya ekibi hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Teknik heyetimiz gerekli araştırmayı yapacaktır. Sonrasında da iş futbolcularımıza kalacak” dedi.
Futbol Şube Sorumlusu Haldun Üstünel de kura ile ilgili fazla konuşmaya gerek olmadığını belirterek, “Tabii ki tek hedefimiz turu geçmek” ifadesini kullandı.

TRABZONSPOR
‘İyi analiz etmeliyiz’

Trabzonspor Teknik Direktörü Hugo Broos, Toulouse ile eşleşmelerine ilişkin, “Fransız takımları teknik kapasitesi yüksek ve çok iyi organize olmuş ekiplerdir” dedi.
Broos, “Bu nedenle iyi analiz edilmeleri gerekir. Çekilen kura sonrasında karşımızda kötü diyemeyeceğimiz bir takım var. Ama biz üst düzey futbolumuzu sergileyip, futbolun gereklerini yerine getirebilirsek rakibimizi eleyebiliriz.
Şu anda dezavantajımız, ilk maçı kendi sahamızda oynayacak olmamız. Eğer gol yemeden en az iki farklı galibiyet elde edebilirsek, tur için avantajlı bir sonuç elde etmiş oluruz” dedi.


Diğer eşleşmeler
PAOK (Yun.) - Heerenveen (Hol.), D.Zagreb (Hır.) - Midlothian (İsk.), W.Bremen (Alm.) - Aktobe (Kaz.), Everton (İng.) - Sigma Olomouc (Çek.), BATE Borisov (Bel.) - L.Lovech (Bul.), NAC Breda (Hol.) - Villarreal (İsp.), Lech Poznan (Pol.) - C.Brugge (Bel.), Fulham (İng.) - Amkar Perm (Rus.), Teplice (Çek.) - Hapoel Tel-Aviv (İsr.), M.Donetsk (Ukr.) - A.Wien (Avu.), Twente (Hol.) - Karabağ (Aze.), Roma (İta.) - Kosice (Slo.), D.Moskova (Rus.) - CSKA Sofya (Bul.), Genk (Bel.) - Lille (Fra.), PSV (Hol.) - Tel-Aviv (İsr.), Lazio (İta.) - Elfsborg (İsv.), Partizan (Sır.) - Zilina (Slo.), Baku (Aze.) - Basel (İsv.), Ajax (Hol.) - Bratislava (Slo.), Brondby (Dan.) - H.Berlin (Alm.), A.Bilbao (İsp.) - Tromsö (Nor.), Sarajevo (Bos.) - CFR Cluj (Rom.), R.Wien (Avu.) - Aston Villa (İng.), S.Bükreş (Rom.) - S.Patrick’s (İrl.), S.Prag (Çek.) - Maribor (Slo.), Zenit (Rus.) - Madeira (Por.), Genoa (İta.) - Odense (Dan.), D.Bükreş (Rom.) - S.Liberec (Çek.), Guingamp (Fra.) - Hamburg (Alm.), ?Sturm Graz (Avu.) - Metalist (Ukr.), Slavia Prag (Çek.) - Kızılyıldız (Sır.), Benfica (Por.) - Vorskla (Ukr.), Vaslui (Rom.) - AEK (Yun.), Stabaek (Nor.) - Valencia (İsp.)