Futbol BÜYÜKLER İSTEDİ 10 TL ZAMLANDI

BÜYÜKLER İSTEDİ 10 TL ZAMLANDI

18.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Passolig’in fiyatının 15 TL olduğunu söyleyen Mete Düren, “Bu 15 lira içerisinde yüzde 47'lik payı vardır. Büyük kulüpler bu ücreti 10 lira daha artırılarak, kendilerine aktarılmasını istediler. Taraftarlar bunu bilsinler ve yine protesto edeceklerse etsinler. Kartlar arasında bir fark olacaksa bu farkın kulüplere gideceğini bilsinler" dedi

BÜYÜKLER İSTEDİ 10 TL ZAMLANDI

E-bilet konusunda eleştirilen ve çeşitli ithamlarla karşı karşıya kalan Türkiye Futbol Federasyonu, dün merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

Haberin Devamı

TFF’nin İstinye’deki binasında gerçekleştirilen toplantıda Basın Sözcüsü Mete Düren, TFF'nin Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz ve TFF E-Bilet Proje Sorumlusu Kemal Hacıoğlu yer aldı.

Düren, uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih yaklaştıkça, kamuoyunda sistemin yürümesi için gerekli kayıt ve e-kart edinme yükümlülüğüyle ilgili zihinlerde bir öteleme eğiliminin olduğunu dile getirerek, "Kanunun bu maddesinin ertelenmesi, iptal edilmesi ve değiştirilmesi istendi. Bu önerilere karşı olumsuz cevap verdiğimiz için şiddetle eleştirildik ve değişik ithamlara maruz kaldık. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yürürlüğe koyduğu bir kanunu TFF'nin değiştirmesini beklemenin hukuk mevzuatıyla ne denli bağdaştığını sizlerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kulüp başkanlarının popülist yaklaşımlardan uzaklaşması gerektiğini savunan Düren, "Kulüplerin vermiş olduğu muvafakatnamelerin imzalı örnekleri elimizde. Sadece Bursaspor Kulübü ile ilgili küçük bir problem olmuş. Bursaspor, logosunu kullanmak için imzasını vermiştir ama sistemi yürüten firmanın bir yanlışlığı neticesinde hatalı kart oluşmuş ve banka bundan dolayı özür dilemiştir. Bugün 37 kulüpten 35 tanesi ilgili belgeyi imzalayarak bize gönderdi" diye konuştu.

Mete Düren, passolig kart için talep edilen 25 liralık ücretin 3 büyük kulübün daha fazla kar etmek istemesinden kaynaklandığını savunarak, şöyle devam etti:

"Passolig için öngörülen fiyat 15 liradır. Bu 15 lira içerisinde yüzde 47'lik payı vardır. Büyük kulüpler, kendilerine düşecek payın yeterli olmadığı gerekçesiyle kendileri için 10 lira artırılarak, 25 liraya çıkmasını talep etmişlerdir. Taraftarın protesto ettiği husus, TFF'nin girişimi mi, yoksa kendi kulüplerinin taraftarlar üzerinden almaya çalıştığı bu fark mı? Taraftarlar neyi protesto ettiklerini bilsinler. Buna rağmen protestoya devam ediyorlarsa yapacak bir şey yok. Eğer meselenin içinde fiyat farkı söz konusu ise bu farkın kulüplerine gittiğini bilmeleri gerekiyor."

En iyi teklif Aktifbank'ten

Haberin Devamı

Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu yöneticisi Faruk Öksüz, e-bilet uygulaması için ihaleye 17 firmanın katıldığını belirterek, “Tüm bankalar, tüm GSM şirketleri ve PTT, Telekom'a ihaleye teklif vermeleri davet edildi. En iyi teklifi Aktifbank verdi. Kulüpler Birliği'nde bir yıl önce görüşmelere başladık. Ekimde bitmesi gereken süreç, 2 aylık bir gecikmeye uğradı. Kartlandırma 1 Nisan’da başladı. Kasımpaşa ve Fenerbahçe hariç, muvafakatnameler alTFF, kanunun vermiş olduğu yükümlülükleri getirdi” dedi.

Öksüz, muvafakatname vermeyen Kasımpaşa ve Fenerbahçe kulüplerinin de en kısa sürede bu işlemi tamamlamasını beklediğini belirterek, "Kulüpler Birliği Vakfı'nda yapılan toplantılarda Kasımpaşa ile gayet olumlu görüşmeleri yaptık. Kendileri sisteme gireceklerini ifade etmişlerdi, yine de aynı düşüncedeler. Fenerbahçe ile yapılan toplantılarda ise kulüp menfaatleri odaklı, diğer sponsorluk görüşmelerini de düşünerek, bazı gecikmeler oldu. En kısa zamanda muvafakatname vereceklerini düşünüyorum. Belki ligin son maçlarına yetişir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

***************************

Passolig kart nasıl alınır?

Passolig kartlar ister internetten, ister cep telefonundan www.passolig.com.tr'ye girip kolayca alınabilecek. Sporseverlerin kartlarını alabilmeleri için, başvuru formunu doldurup, fotoğraflarını yükleyip, ödemeyi gerçekleştirmeleri yeterli. Sonrasında Passolig kartlar isteyene kurye ile adresine gönderildiği gibi, isteyene de stadyum gişeleri ya da belirli PTT şubelerinden teslim edilebilecek. Bu sezon alınacak olan kartlar 2014-2015 sezonu sonuna kadar geçerli olacak.

Bilet nasıl alınır?

Passolig Kart sahibi olan taraftar, ister passo.com.tr bilet sitesi üzerinden, ister gişeden isterlerse de Türkiye genelindeki binlerce noktadan kartlarına maç bileti yükleyebilecek. Kombine bilet sahipleri de Passolig kart sahibi olmalarıyla birlikte, maçları kartlarına tanımlayacak. Kombine kart sahipleri 2013-2014 sezon sonuna kadar mevcut kombine kartlarıyla statlara giriş yapabilecek.

Haberin Devamı

**********************************************

75 milyonluk kaynak

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı İlhan Cavcav, 14 Nisan itibarıyla uygulanmaya başlanan e-bilet konusunda 18 kulübün karar aldığını belirterek, "Bu karara uymak zorundayız" diye konuştu.

Kulüplerin e-bilet konusunda teminat verdiğini kaydeden Cavcav, "Kimse kulüplerin böyle bir maddi kazanç ihtimalini bir kenara itmesini beklememeli. Yaklaşık 75 milyon lira gibi bir kaynak oluşacak. Bu miktar kulüplerimize dağıtılacak. Uzun süredir uygulamanın nasıl yapılacağı tartışılıyor. Altyapı çalışmaları devam ediyor çünkü bir karar alındı. 18 kulüp bir karar aldı, bu karara uymak zorundayız" dedi.

Uygulama ile sahalardaki şiddetin de çok azalacağını ifade eden Cavcav, bunun her konudan çok daha önemli olduğunu vurguladı.

***********************************

'Yeni ayakkabı sıkar!'

TFF Genel Sekreteri Emre Alkin, e-bilet uygulaması konusunda ilginç bir benzetme yaptı, "Her yapılan uygulama yeni bir ayakkabı gibidir, ayağı sıkar ama zamanla düzelir. Elektronik bilet konusu da işte böyle bir durum" dedi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Spor Endüstrisi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin düzenlediği Türkiye Spor Endüstrisi Zirvesi dün yapıldı.

Üniversitenin Sütlüce yerleşkesinde düzenlenen zirvenin ilk bölümünde, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Sekreteri Emre Alkin, İngiltere Premier Ligi Genel Sekreteri Nic Coward ve Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir konuşmacı olarak kürsüye çıktı. Alkin, Türk futbolunun Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisine dönüştüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir yıl içerisinde 87 bin 400 maç idare ediliyor. Avrupa çapında futbolu idare ettiğimizi söylersek yanlış olmaz. 127 profesyonel, 4 bin 300 amatör kulüp maç yapıyor, işte biz böylesine büyük bir grubu idare ediyoruz."

Eleştiri konusu olan elektronik bilet (e-bilet) konusunda ilginç bir benzetme yapan Alkin, "Her yapılan uygulama yeni bir ayakkabı gibidir, ayağı sıkar ama zamanla düzelir. Yeni elektronik bilet konusu da işte böyle bir durum. Artık maça gittiğinizde yerinize başkası oturamayacak, taraftarlar sağ salim maça gelip, sağ salim evlerine dönecek. Para harcamadan kulübümüzü sevemeyiz. Kuru kuruya sevgi olmaz, takımlarımız için para harcamalıyız" dedi.

Zirvenin ikinci oturumunda elektronik bilet uygulaması ele alınırken, TFF Elektronik Bilet Koordinatörü Hacıoğlu, "Bu uygulamayı gerektiren kanun 14 Nisan 2014'te yürürlüğe girdi. Beşiktaş-Fenerbahçe derbisine denk gelmesi bir fikstür azizliği" ifadesini kullandı. Sistemi uygulamayan kulüplerin ciddi para cezalarıyla karşı karşıya geleceklerini de belirten Hacıoğlu, "Bu işin parasal ceza kısmı var. Süper Lig kulüpleri için maç başı 100 bin liralık bir yaptırım var. Ayrıca İl Spor Güvenlik Kurulu, müsabakanın oynanmasına izin vermeyebilir. Bu bir kanundur ve zorunluluktur, kimse, 'ceza öderim, uygulama yapmam' diyemez" yorumunu yaptı.

'Kişisel bilgiler güvencede'

E-kent (biletleme) Genel Müdürü Nabi Temuçin'i vekaleten panele katılan Murat Duman, kişisel bilgilerin güvence altında olduğunu belirtti. Duman, "Stadyumlara 3 bine yakın kamera kuruldu. Bütün stadyumlarda ayrıca fiber optik altyapılar olacak ve TFF ile bilgiler paylaşılabilecek. Girişe izin verecek turnike sistemi kurulumları da tamamlandı. 10 yıl süreyle bakım ve desteğini de biz yapacağız. Kartlar 3 farklı kategoride oluşturuldu. Kişisel bilgiler tamamen güvence altında. Taraftarlar aynı kartı ulaşımda da kullanabilecekler" ifadelerini kullandı.

'Passolig özgürlüktür'

ASSET AŞ Genel Müdürü Özgür Gündoğan da elektronik biletin Türk sporunun kanayan yarasına derman olacağını belirtti. Şiddetin, spor seyircisini stadyumlardan uzaklaştırdığının altını çizen Gündoğan, "Stada gitmek, bir futbolsever için Nirvana'ya ulaşmaktır ama aileler sporda şiddet yüzünden maça gidemiyor. Bu temel bir haktır, maça gidemeyen insanların özgürlük hakları elinden gidiyor. Passolig Kart, sizin stattaki koltuğunuzda oturma hakkınızdır, özgürlüğünüzdür. E-bilete 'hayır' diyenler, şiddete 'evet' mi diyor? " diye konuştu.

Yazarlar