26.06.2015 - 11:43 | Son Güncellenme:
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 23 sanık hazır bulunurken CHP Aykut Erdoğdu, Ali Haydar Hakverdi, Eren Erdem, İlhan Cihaner ile eski milletvekili Umut Oran ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da katıldı. Sanık yakınları ve bir grup taraftar da adliye dışında toplandı. İlk olarak sanıklardan Numan Bülent Ergenç'in kız kardeşi, Dilek Uçar Ergenç tanık olarak dinlendi. Ergenç, 1 Haziran 2013 tarihinde İstanbul'da olmadıklarını, Tekirdağ'da yakın akraba düğününe gittiklerini belirterek, düğünün ardından ardından ailece İstanbul'a döndüklerini ancak abisinin 3-5 gün daha Tekirdağ'da kaldığını ifade etti.
SAVCI MÜTALAA İÇİN SÜRE İSTEDİ
Bu celse duruşma savcısı Abdullah Mirza Coşkun'un esas hakkındaki mütalaasını açıklaması bekleniyordu. Mahkeme Başkanı duruşma savcısından mütalaasını sordu. Ancak duruşma savcısı, sanık Arda Mutlu Doğan'dan ele geçirilen Blow Magnum marka yarı otomatik tabancanın incelenmesinde verilen kriminal ekspertiz raporunda, silahın özellikleri itibariyle metal bilye, küre atabileceğinden ateşli yasak nitelikte olduğunun tespit edildiğini bu nedenle, söz konusu tabancanın 5729 sayılı yasanın yürürlüğünden önce mi yoksa, sonra mı? imal edildiğinin üretici firmadan sorulmasını ve gelen cevapla birlikte mütalaa vereceğini bu nedenle de süre talep ettiğini bildirdi. Savcının süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
ADLİYEYİ MARŞLARLA İNLETTİLER
Duruşmanın ardından salondan ayrılan sanıklar ve onları desteklemek için gelen 'Çarşı Grubu' taraftarı adliyeden ayrılırken marşlar söyleyerek sloganlar attı. Taraftarların yankılanan sesi üzerine adliyede bulunanlar koridorlara çıkarak bir süre taraftarın adliyeden çıkışını izledi. Dışarıya çıkan taraftarlar burada kendilerini bekleyen bir grup taraftarla bir araya gelerek, marş ve sloganlarını bir süre burada sürdürdü. Çarşı Grubu daha sonra adliye çevresinden ayrıldı.
ŞÜPHELİLERİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENİYOR
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, 35 şüpheli dışında, 9 polis de "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. 35 şüpheli hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, yine şüpheliler hakkında ayrı ayrı, "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.