Diğer Çember daralıyor!

Çember daralıyor!

24.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya sporunun başına illet olan dopigle daha etkili bir savaş yapmaya hazırlanan WADA yeni yılda daha sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Uygulanacak yeni önlemler cezalar konusunda ağır kalan Türkiye için de büyük önem taşıyor

Çember daralıyor

HABER YORUM - FUAT ERCAN

Haberin Devamı

WADA (Dünya Anti Doping Ajansı), Türk sporunu da pençeleri arasına alan ve özellikle halter ve atletizmin üzerine ‘kabus’ gibi çöken dopingle daha etkili mücadele edebilmek için çok sert önlemler almaya hazırlanıyor.
Uygulanan ağır cezalara karşın dopingle mücadelede bir türlü istediği sonuca ulaşamayan WADA, dünya sporunu bu illetten kurtarabilmek için topyekün bir savaşa girmenin planlarını yapıyor.
Mücadele doğrultusunda yıllarca uyguladığı kan-idrar tahlilleri ve sporcu takip karnelerinden istediği sonucu alamadığı için biyolojik pasaport uygulamasını devreye sokan WADA, yenilediği Anti Doping Kodu ile sporculara nefes aldırmayacak.
Yılbaşından itibaren devreye girecek olan ve yaklaşık 2 bin değişiklikle revize edilen WADA’nın dopingle mücadeledeki bu son hamlesi etkili ve geniş kapsamlı olacak. İtirazlar sonucu bazı spor dallarında uygulanan biyolojik pasaport yeni yılda IOC‘ye baglı ülkelerdeki tüm spor dallarını kapsayacak.

Haberin Devamı

Herkes sorumlu!
Yeni yılla birlikte uygulanmaya başlayacak Anti Doping Kodu’nda olası bir doping olayında sadece sporcunun değil, sistemin içinde yer alan her şahısın; yani antrenör, diyetisyen, doktor ve masörün sorumlu tutulması istenecek.
WADA’nın Kasım ayı içinde İsviçre’de yapacağı toplantıda alınacak kararlarla yakalanan sporcuların ceza takipleri de izlenecek. Yapılan değişiklikler doğrultusunda WADA yakalanmış sporcuları kendi cezalandırabileceği gibi, bazı cezaların uygulanmakta olan sistem gibi ulusal federasyonlar tarafından verilmesini isteyecek.
WADA ayrıca yeni kurallara göre bilgi gönderdiği halde sporcusuna ceza vermeyen yada süreci uzatarak ceza uygulamasını geciktiren ülke federasyonlarının ulaslararası organizasyonlara katılmaması konusunda baskı uygulayacak.

Bir uyarı gibi!
WADA’nın yaklaşık 2 bin değişiklikle uygulamaya sokacağı Anti Doping Kodu’nun özellikle ceza takipleri bölümü adeta Türkiye’ye uyarı maddelerinden oluşmuş gibi. IAAF (Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu) tarafından tedbir kararı alınarak pistlerden uzaklaştırılan Olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ve Avrupa şampiyonu Nevin Yanıt hakkında halen bir karar çıkmaması yeni dönemde Türkiye’nin itibarını sarsacak ve başını ağrıtacak gibi.
Bilindiği gibi Aslı Çakır Alptekin biyolojik pasaport, Nevin Yanıt ise numunesinde bulunan yasaklı madde nedeniyle doping cezası almıştı.

Haberin Devamı

Uslu hâlâ uyuyor!

İngiltere’de geçirdiği ani rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırılan ve üç saatlik ameliyatın ardından yoğun bakıma alınarak uyutulan milli atlet Binnaz Uslu’nun tedavisi devam ediyor. Kalp, karaciğer, mide ve böbreklerinde ağır hasar oluşan milli atletin bir kaç gün daha yoğun bakım ünitesine bağlı kalacağı açıklandı.
Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda mücadele eden atletizm milli takımı Akdeniz Oyunları’na katılmak üzere Londra’dan Türkiye’ye haraket ederken, Federasyon Asbaşkanı Ergüder Uzun ve milli atletin antrenörü Yahya Sevüktekin Uslu’nun tedavisi sona erene kadar yanında kalacak. Bu arada milli atletin ablası da kardeşinin yanına gidebilmek için Atletim Federasyonu ve Dış İşleri Bakanlığı’nın girişimleriyle vizesini alıp yola çıktı.

Haberin Devamı

Altın kızlar

17. Akdeniz Oyunları’nda kadınlar güreş serbest stilde mindere çıkan sporcularımız fırtına gibi eserken üç altın, iki de gümüş madalya kazandılar.
59 kilodaki temsilcimiz Hafize Şahin katılımın az olması nedeniyle “Nordic” sistemine göre oynanan müsabakalarda 3 maçını da kazarak finale kaldı. Şahin, şampiyonun belirleneceği son maçta İspanyol Karima Sanchez’i tuşla yenerek, altın madalyaya uzandı.
63 kiloda Elif Jale Yeşilırmak, finalde İtalyan Maria Diana ile karşılaştı. Mücadeleyi 3-0 ve 1-0’lık setlerle 2-0 kazanan milli güreşçi, altın madalyaya ulaştı.
72 kilo ise Yasemin Adar, ard arda yaptığı 3 maçında da rakiplerini devirmeyi başardı ve ülkemize altın madalyayı getiren bir diğer sporcumuz oldu.
51 kiloda Burcu Kepiç, Fransız Melanie Lesaffre’ye 2-0 yenilerek gümüş madalyada kaldı. 48 kiloda da Sümeyye Sezer gümüş madalya kazandı.

İlklerin günü!

17. Akdeniz Oyunları’nda halter, güreş, judo ve tekvando gibi başarılı olduğumuz branşların yanında dün ilkleri de yaşadık. Artistik cimnastik erkekler barfiks finallerinde 1. olan Ümit Şamiloğlu ile artistik cimnastik erkekler halka finallerinde gümüş kazanan İbrahim Çolak ve erkekler parelelde bronza ulaşan Ferhat Arıcan Türkiye’ye oyunlar tarihinde kategorilerindeki ilk madalya sevinçlerini yaşattılar.
Mersin Cimnastik Spor Salonu’nda yapılan alet finalleri erkekler barfiks kategorisinde milli sporcu Şamiloğlu 15.366 puanla puanla ilk sırada yer aldı ve altına uzandı.
Artistik cimnastik erkekler halka finallerinde ise toplamda 15.133 puan alarak ikinci olan İbrahim Çolak ülkemizi gururlandıran diğer sporcumuz oldu. Tarihte bir ilki başarmanın duygusunun anlatılamayacağını belirten Çolak, “Çok güzel ve gurur verici bir durum. İnşallah diğer takım arkadaşlarım da bu duyguyu yaşar. Onlara da şimdiden başarılar diliyorum” diye konuştu.
Erkekler paralelde ise Ferhat Arıcan, 14.866 puanla bronza uzandı.

Haberin Devamı

Topçakan’dan bronz geldi
Boks müsabakalarında yarı finalde ringe çıkan 4 Türk sporcudan 3’ü finale yükseldi. 49 kiloda Ferhat Pehlivan, Mısırlı rakibi Elawady’yi, 75 kiloda Adem Kılıççı, İtalyan Capuano’yu, 64 kiloda Fatih Keleş, Yunan Tsanikidis‘i yenerek finale çıktı.
56 kilo yarı finalinde Mehmet Topçakan, Cezayirli Benbaziz’e yenilerek final biletini kaptırdı ve bronz madalyada kaldı.

Nezir Sağır gümüş kaldırdı

17. Akdeniz Oyunları’nda halterde madalyalarımıza dün bir yenisi eklendi. Erkekler 85 kilo müsabakalarında Nezir Sağır silkmede 193 kilo kaldırarak gümüş madalya kazandı. Mısırlı Abdelazim 157 kilo kaldırarak altın alırken, Fransız Bardis 157 kiloluk kaldırışı ile gümüş, Yunan Lakovidis ise 156 kiloyla bronz kazandı. Sağır ise 156 kilo kaldırmasına rağmen tartı averajında Lakovidis’in gerisinde kalınca koparmada madalyayı kılpayı kaçırdı. Silkmede ise Mısırlı Abdelazim 203 kilo ile bu branşta da altın madalyanın sahibi oldu. Nezir Sağır, 193 kilo kaldırarak gümüş madalyanın sahibi olurken, Yunan Lakovidis kürsüyü tamamladı.

MERSİN NOTLARI

Gençlerin rakibi Tunus
Akdeniz Oyunları’nda futbolda bugün yarı final ve klasman maçları oynanacak. A Grubu’nu ikinci sırada tamamlayan Türkiye, yarı finalde bugün B Grubu birincisi Tunus ile karşılaşacak. Tarsus Şehir Stadı’nda yapılacak karşılaşma saat 21.45’te başlayacak. Türkiye, grupta Arnavutluk’u 2-0, Bosna Hersek’i 5-2 mağlup ederken, Fas’a 2-1 yenilmişti. B Grubu üçüncüsü İtalya ile A Grubu’nun dördüncüsü Bosna Hersek ise klasman maçında aynı statta 18.00’de karşılaşacak.

Devler madalya için sahada
Basketbolda bugün final ve üçüncülük maçları yapılacak, madalyalar sahibini bulacak. Türkiye, finalde Sırbistan ile Servet Tazegül Spor Salonu’nda 19.30’da karşı karşıya gelecek. Final maçı öncesi aynı salonda Makedonya ile Tunus 17.15’te üçüncülük için oynayacak. Öte yandan organizasyonu İtalya 5., Mısır 6., Cezayir ise 7. sırada tamamladı.

GÜNÜN PROGRAMI

BASKETBOL
17.15 Makedonya-Tunus
ATICILIK
Erdemli Atış Poligonu
09.00-13.30 müsabaka
ve finaller
BADMİNTON
Mersin Üni. Salon No-1
10.00-16.00 yarı finaller
BİSİKLET
Adnan Menderes Bulvarı
16.00 yarışlar
BOCCE
Toroslar Bocce Sahası
09.00-20.30 tur yarışları
BOKS
Tarsus Spor Salonu
19.00-21.30 müsabakalar
GÜREŞ
CNR Yenişehir Fuar Alanı
C Holü
18.30-20.30 finaller
HALTER
Erdemli Spor Salonu
12.00-20.00 finaller
HENTBOL
Yüreğir Serinevler
S.S (Kadınlar)
10.00 İspanya-Tunus
12.00 Hırvatistan-Slovenya
14.00 Türkiye-Sırbistan
16.00 Karadağ-İtalya
Lütfullah Aksungur
S.S (Erkekler)
12.00 Cezayir-Sırbistan
14.00 Makedonya-İtalya
16.00 Slovenya-Hırvatistan
18.00 Mısır-Yunanistan
MASA TENİSİ
CNR Yenisehir Fuar Alanı
A Holü
09.00-12.00, 13.30-19.00
bireysel
PLAJ VOLEYBOLU
Kızkalesi
Elemeler
SUTOPU
Macit Özcan Yüzme Havuzu
11.00 Sırbistan-Fransa
16.30 Yunanistan-İtalya
18.15 İspanya-Hırvatistan
TENİS
Tenis Kompleksi
tekler elemeler (erkek-kadın)
çiftler finaller (erkek-kadın)
VOLEYBOL
Toroslar
14.00 Tunus-İtalya
19.00 Makedonya-Cezayir
YELKEN
Mersin Marina
12.00 müsabakalar
YÜZME
Olimpik Yüzme Havuzu
09.30-10.25 elemeler
18.02-18.41 (finaller)

Yazarlar