Skorer Çim sıkıntılarla boğuşmaya devam ediyor

Çim sıkıntılarla boğuşmaya devam ediyor

30.07.2008 - 11:45 | Son Güncellenme:

.

Çim sıkıntılarla boğuşmaya devam ediyor

Pekin Olimpiyatları’na az bir zaman kala Çin sıkıntılarla boğuşmaya devam ediyor.
         Yosunlar, hava kirliliği, çekirge istilası derken şimdi de organizasyonda yaşanan sıkıntılar, Çin’in olimpiyat karnesini olumsuz etkiliyor. Ortaya çıkan her yeni sıkıntı, ülkenin organizasyonu tam anlamıyla yapıp yapamayacağı konusunda soru işaretleri doğuruyor.
         Olimpiyatlar öncesi ilk kötü haber yelken sporu için geldi. Yelken yarışlarının gerçekleşeceği Qingdao kıyılarını istila eden yosunların, adeta bir yosun denizini andıran görüntüleri bu branşta mücadele edecek sporcuları endişelendirdi. Yetkililer, yosunların temizlenmesinin çok da zor olmadığını açıklarken, 10 binden fazla kişi, onlarca iş makinesi ve kamyon, Qingdao kıyısındaki ve denizindeki yosunları temizlemek için mücadele verdi.
         Küresel ısınma, yoğun yağışlar ve denizdeki besleyici maddelerin oranının artmasıyla çoğaldığı belirtilen ve şimdiye kadar 300 bin tondan fazlası toplanan yosunların temizlenmesi için çalışmalar devam ediyor.
         Yosunların ardından Çin’in kuzey bölgesinde bulunan İç Moğolistan’ı çekirgeler istila etti. Nüfus fazlalığının avantajını belki de ilk kez yaşayan ülkede, yaklaşık 33 bin kişi bölgeyi istila eden binlerce çekirgeyi temizlemeye çalıştı.

Haberin Devamı

HONG KONG’TA BULUNAN ÖLÜ KUŞLAR

         Öte yandan, Hong Kong’daki manejde bulunan ölü kuşlar "kuş gribi" şüphesiyle incelemeye alındı. Olimpiyatlarda binicilik yarışlarının yapılacağı Hong Kong manejinde geçen hafta bulunan 2 ölü kuşun, kuş gribi şüphesiyle incelendiği bildirildi.
         Kuş gribinin atlar değil, insanlar için tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Uzun yıllardır kuş gribiyle mücadele eden Hong Kong, ilk kaybını 1997 yılında vermişti.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENEMEDİ

         Tüm bu sıkıntılara bir de hava kirliliği eklendi. Oyunlara katılacak sporcu, antrenör ve idarecilerin kalacağı Olimpiyat Köyünün, geçen hafta pazar günü yapılan açılış töreninde, köyün üzerini kaplayan kalın sis tabakası herkesi şaşırttı.
         Yoğun sis nedeniyle köy, bir kilometre öteden bile görünemezken, yapılan tüm çalışmalara rağmen hava kirliliğinin kontrol altına alınamadığı ortaya çıktı. Pekin’de hava kirliliğine önlem olarak, araçların yarısına yakını trafikten çekilmiş, kentteki fabrikalar bir süreliğine kapatılmış ve inşaatlar durdurulmuştu.
         Bu gelişmenin ardından Avustralya Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Peter Montgomery, oyunlarda mücadele edecek sporcularını, sağlıklarından olmak yerine oyunlardan çekilme konusunda özgür bıraktı.
         Japonya Olimpiyat Komitesi ise hava kirliliği için, sporcuları inşaatçı maskesi takmaya çağırdı.

Haberin Devamı

ORGANİZASYONDAKİ SIKINTILAR

         Oyunlara az bir zaman kala ülkelerin kafileleri de yavaş yavaş Pekin’e gitmeye başladı. Son olarak Belçika Olimpiyat Takımı, kente giriş yaptı, ancak bu onlar için hiç de iyi bir başlangıç olmadı.
         Belçika Olimpiyat Komitesi Sportif Direktörü Eddy De Smedt, ülkede yaşadıkları sıkıntıları şöyle aktardı:
         "Yantai Olimpiyat Köyü’nde sorunlar yaşadık. İlk gün polis tarafından sporcuların üstleri ve odaları kontrolden geçirildi. Sporcular her dışarı çıkışlarında bazı Çinliler tarafından takip edildi. Milli takımın ünlü aşçılarından Frank Fol’un yanında getirdiği özel soslar gümrükten geçirilmedi. Atletlere öngörülen özel diyet uygulamasında sorunlar yaşadık. Ayrıca Belçika Milli Olimpiyat Komitesi yetkilerinin kaldığı otelde, çalışanların sadece Çince bilmeleri de iletişimde sorunlara yol açtı."
         Öte yandan, Çinli yetkililer, futbol takımının malzemelerini atletlere, atletlerin malzemelerini de futbolculara gönderince, her iki ekibin de antrenmanlarında aksamalar yaşadığı belirtildi.
         Smedt, tüm bu olanlardan sonra Çin’e geleceklere sabır diledi.

Haberin Devamı

ÇİN’İN DOPİNG DOSYASI KABARIK

         Çin, olimpiyat ruhuna gölge düşüren doping konusunda da pek masum sayılmaz. Son olarak geçen aylarda 2 atleti ömür boyu spordan men cezası alan Çin’in doping geçmişi pek parlak değil.
         Tarihinde sıkça yaşadığı doping skandallarının, hiç değilse bu yıl tekrarlanmaması için büyük çaba gösteren ülkede, son 14 yılda onlarca sporcu ve antrenör yasaklı madde kullanımı nedeniyle kariyerine veda etti.
         Tüm bu olumsuz gelişmelerin gölgesinde, yine de ümidini kaybetmeyen Çin halkı, oyunların eksiksiz gerçekleşeceğini düşünüyor.