Fenerbahçe Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasaray'ın Valencia'sı olur! Altay'ı göndermek hata

Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasaray'ın Valencia'sı olur! Altay'ı göndermek hata

24.07.2023 - 10:19 | Son Güncellenme:

Galatasaray yaptığı sürpriz hamle ile Fenerbahçe'nin de uzun süredir görüştüğü Wilfried Zaha'yı İstanbul'a getirdi. Bu transfer çalımı, Türkiye'nin yanı sıra dünyada da ses getirdi. Milliyet Gazetesi yazarı Levent Kalkan, Fildişili yıldızın transferini yorumlarken,. dikkat çeken ifadeler kullandı. İşte Kalkan'ın "Zaha, G.Saray'ın Valencia'sı olur" başlıklı yazısı...

Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasarayın Valenciası olur Altayı göndermek hata

"Wilfried Zaha ile başlayalım...
Kariyerinin tamamını İngiltere'de geçirmiş, 478 resmi maçta 91 gol, 77 asiste imza atmış deneyimli bir sol kanat oyuncusu. Bu maçların 458'ine Crystal Palace formasıyla çıkmış. Manchester United'da 4, Cardiff City'de 13 maç var.
Zaha'nın son 3 yılına baktığımızda 96 maçta 33 gol, 7 asistlik performans görüyoruz. Sol kanat oyuncusu için gol sayısı gayet iyi olsa da asist sayısı bir hayli düşük.

Haberin Devamı

'MALİYETİ, OLASI PERFORMANSIYLA ÖRTÜŞMÜYOR' 

Zaha'nın Galatasaray'a 3 yıllık toplam maliyeti 25 milyon euroya yaklaşacak. Peki Zaha'nın maliyeti ile olası performansı örtüşüyor mu? Bence hayır! Zaha ile ilgili beklentinin son dönemde gerçeklerin ötesine geçtiğini görüyoruz. Fildişi Sahilli futbolcu ilk olarak Fenerbahçe için 'olmazsa olmaz' olarak vitrine çıkarıldı. Şimdi de Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye büyük bir transfer çalımı attığı ileri sürülüyor.

Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasarayın Valenciası olur Altayı göndermek hata

Haberin Devamı

'F.BAHÇE'NİN ZAHA'YA İHTİYACI YOKTU'

Daha önce yazmıştım tekrar edeyim; Ryan Kent ve Dusan Tadic'i kadrosuna katan, sol kulvarda oyuncu fazlası bulunan Fenerbahçe'nin Zaha'ya ihtiyacı yoktu, alınmaması bana göre isabet oldu. Wilfried Zaha'nın iddia edildiği kadar büyük bir kaliteye sahip olduğu fikrinde de değilim. Evet kesinlikle önemli bir oyuncu fakat gerçeklerle örtüşmeyen bir beklenti oluşturuldu. Zaha bu beklentiye karşılık verirse değerini katlar fakat beklenti çıtasının çok yukarıya çıkarılması olumsuz.
Wilfried Zaha, Galatasaray'ın Enner Valencia'sı olur. Zaha'nın ne oynayacağını elbette izleyip göreceğiz ama bana göre kalite açısından Valencia'dan daha fazlası değil...

Haberin Devamı

Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasarayın Valenciası olur Altayı göndermek hata

'4 YABANCI ÖYLE YA DA BÖYLE AYRILACAK'

Fenerbahçe transferde şimdiye kadar doğru adımlar attı. Kent, Dzeko, Szymanski, Tadic, Becao ve Djiku çok önemli hamleler oldu. Bu oyuncuların tamamı ilk 11'de oynayacak kaliteye sahip. Fenerbahçe'nin savunma ve hücum hattında eksiği yok, fazlası var! Savunmada Gustavo ve Nazım'la önümüzdeki günlerde yolların ayrılması bekleniyor. Szalai'nin Hoffenheim'a transferi de gerçekleşmek üzere. Hücumda ise King, Rossi ve Pedro gidecek gibi görünüyor. Rossi ve Pedro'nun birçok talibi var. King de koşullar oluşursa büyük olasılıkla elden çıkarılacak. Zaten kadroda şu an 18 yabancı var. Yani 4 yabancı öyle ya da böyle takımdan ayrılacak.

Haberin Devamı

Peki Fenerbahçe'nin orta saha rotasyonu 9 yıldır beklenen şampiyonluk ve Avrupa'da başarı için yeterli mi? Bence kesinlikle yeterli değil. Mevcut orta saha ile şampiyonluğun da Avrupa'da başarının da çok zor olduğunu düşünüyorum.
Hal böyleyken Fenerbahçe, Zaha için ayırdığı bütçeyi orta sahaya harcamalı. Dominguez veya Hjulmand kalitesinde bir ön libero olmazsa olmaz görünüyor. Mümkünse Arao ve Crespo'yu göndererek ikisini birden getirmek lazım. Fenerbahçe orta sahada böyle bir hamle yaparsa kusursuza yakın bir kadroya sahip olur.

Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasarayın Valenciası olur Altayı göndermek hata

'ALTAY'IN GÖNDERİLMESİ STRATEJİK BİR HATA OLUR'

Gelelim Altay Bayındır konusuna...
Altay hiç şüphesiz dünya üzerindeki en iyi 3 Türk kaleciden biri. Uğurcan ve Mert'i de çok beğeniyorum fakat en iyi Türk kaleci bana göre Altay... Kalesinde devleştiği hiç yoksa 30-40 tane maç sayarım. Ciddi hatalar yaptığı maçlar da oldu, farkındayım. Ancak bu noktada Livakovic'in transfer edilerek Altay'ın gönderilmesinin stratejik bir hata olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

'BECAO, KIM MIN JAE ETKİSİ OLUŞTURUR'

Kale Livakovic'e teslim edilirse ilk 11'e 3 Türk oyuncu bulmak çok ama çok zorlaşır. Oyun içinde hamle yapmak bir o kadar problem olur. Üç Türk mecburiyeti ideal kadronun belirlenmesi açısından da ciddi bir sorun teşkil eder. Ayrıca Fenerbahçe'nin yeni sezonda çok daha dengeli ve kaliteli bir savunma hattıyla sahada yer alacağını düşünüyorum. Becao defansın ortasında Kim Min Jae etkisi oluşturursa şaşırmam. Djiku ve Luan Peres de çok önemli oyuncular. Hazırlık maçlarında olumlu sinyaller veren Oosterwolde yeni transfer gibi duruyor. Hollandalı futbolcunun sol bekte düzenli oynaması bekliyorum. Sağ bekte de Ferdi veya Osayi görev yapacak. 

Çok konuşulacak yorum: Zaha, Galatasarayın Valenciası olur Altayı göndermek hata

'LIVAKOVIC'E İHTİYACI YOK'

Özetlersek savunmada yaşanan Jorge Jesus kabusu bitmiş durumda. Bu savunma hattının kaleyi güvence altına alacağını ve kaleciye geçen sezona oranla çok daha az iş düşeceğine inanıyorum. Uzun lafın kısası bana göre Fenerbahçe'nin tıpkı Zaha gibi Livakovic'e de ihtiyacı yok. Livakovic için yapılacak harcama da orta sahaya kaydırılmalı. Çünkü mevcut tabloda orta sahanın seviyesi ne kadar yükseltilirse Fenerbahçe'nin hedeflerine ulaşma şansı o kadar yüksek olur.

Unutmayın, futbolda bir yanlış bütün doğruları götürebilir. Bu gerçek hiç akıllardan çıkarılmadan orta sahaya gerekli takviyeler yapılırsa Fenerbahçeli taraftarlar yıllar sonra son derece keyifli bir sezon geçirir..."