Voleybol Cumhuriyet'in 100'üncü yılı Filenin Efeleri'ne uğurlu geldi!

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı Filenin Efeleri'ne uğurlu geldi!

27.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Filenin Sultanları gibi Filenin Efeleri 2023’te ilki yaşadı, Türkiye’ye sevinç yaşattı. Challenger Kupası’nda mutlu sona ulaşan ay-yıldızlı sporcular Milletler Ligi biletini almayı başardı, onlar için de çıta yükseldi.

Cumhuriyetin 100üncü yılı Filenin Efelerine uğurlu geldi

İlk uluslararası resmi turnuvasına 1956’daki Dünya Voleybol Şampiyonası’na katılan Erkek Milli Voleybol Takımımız, özellikle Filenin Sultanları’nın 2003’teki Avrupa ikinciliğinin ardından az da olsa gölgede kaldı.

Haberin Devamı

- Erkeklerde ilk deplasmanlı lig 1970 yılında oynandı. Bu sezonda Galatasaray kupayı kaldırmayı başardı.

- Erkeklerde ilk Şampiyonlar Kupası mücadelesi ise 2008-2009 sezonunda oynandı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor kupayı kaldıran takım olmayı başardı.

- Erkeklerde ulusal kupa organizasyonu ilk kez 1988-1989 sezonunda yapıldı. Sönmez Filament, Emlakbank’ı yenerek mutlu sona ulaştı.

- Kulüpler düzeyinde ilk Avrupa kupasını ise Arkas Spor 2009 yılında ülkemize getirdi. Arkas, Polonya takımı Jastrzebski Wegiel SA’yı 3-2 yenerek Challenge Kupası’nı kazandı.

- Erkek A Milli Voleybol Takımımız ilk kupasını kazandığında ise yıl 2019’du. CEV Avrupa Altın Lig Dörtlü Final organizasyonunun finalinde Belarus’u 3-0 yenen Filenin Efeleri şampiyon oldu.

Haberin Devamı

- A Milli Erkek Voleybol Takımımız bu yıl ise FIVB Challenger Kupası’nın finalinde Katar’ı 3-2 yenerek şampiyon oldu ve Milletler Ligi’ne yükselmeye hak kazandı.

GELECEK EMİN ELLERDE

Voleybolun bir salon sporu olması, diğer birçok spor dalının aksine rakiple temasa izin vermemesi ve okullarda ilkokul düzeyinden itibaren yapılması ülkemizde de özellikle genç kızlar açısından en popüler spor dallarından biri haline gelmesini sağlıyor.

Milli voleybolcuların elde ettiği başarılarla idol olmaları, kulüp takımlarının alt yapıya verdikleri önem, Gençlik ve Spor Bakanlığının yürüttüğü projeler ve sponsor destekleri Türkiye’de voleybola olan ilgiyi katlayarak artırdı. Spor Genel Müdürlüğünün eylül ayı verilerine göre ülkemizde 5 milyon 424 bin 197 sporcu faaliyet gösterirken voleybol, basketbol ve satrancın ardından 439 bin 665 sporcuyla üçüncü sırada yer alıyor.

Futbol dışı 62 branş incelendiğinde ise kadın sporcu sayısının erkek sporcu sayısını geçtiği ender branşlardan biri voleybol olarak göze çarpıyor. Türkiye’de resmi verilere göre lisanslı spor yapan erkek sayısı 139 bin 594 iken, kadın sporcu sayısı 300 bin 71.