Dünyadan Futbol Dip dalgası devleri vurdu!

Dip dalgası devleri vurdu!

22.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

UEFA’dan ayrılarak Avrupa Süper Ligi’ni kurmaya kalkışan 12 kulüpten önce 6 İngiliz ayrıldı, arkasından Milan, Inter, Juventus, Atletico Madrid de gelince yeni oluşum tamamen çatırdadı. Futbolcu, taraftar; oyunun asıl aktörleri direnç koyunca mega proje alabora oldu.

 

Avrupa’nın dev ekiplerinin bağlı bulundukları UEFA’dan bağımsız yeni bir lig oluşturma çabalarında ilk denemeleri başarısızlıkla sonuçlandı... Real Madrid Başkanı Florentin Perez ve Juventus Başkanı Andrea Agnelli’nin başı çektikleri, 6 İngiliz, 3 İtalyan ve 3 İspanyol olmak üzere toplamda 12 takımdan oluşan bir kurucu inisiyatif ortaya koyan ‘Avrupa Süper Lig’i, kuruluş açıklamasından sonra 48 saat içerisinde çatırdadı.
İngiliz kulüplerinin önceki gece birbiri ardına yaptıkları ‘çekilme’ açıklamalarının ardından dün de İtalya ve İspanya’da benzer adımlar atıldı. Çizme’nin dev ekiplerinden Milan, Juventus ve Inter ile Madrid’in önemli yüzü Atletico, bu yeni lig oluşumuna dahil olmayacaklarını duyurdular. 12 kurucu kulüpten geriye sadece 2 tanesi kalırken, Barcelona’nın da konuyla ilgili son kararı kulüp üyelerine bırakması ve birlikten kopan son parça olmasının yakın görünmesi nedeniyle sayının daha da düşmesi bekleniyor.
Uzun bir süredir üzerinde çalışıldığına yönelik haberler dolaşımda olan Avrupa Süper Ligi’nin hayata geçirilmesinde bu derece başarısız olunması hayretle karşılandı. Finansal, sportif ve idari hazırlıkları yapılan mega projenin sendelemesi ve şimdilik askıya alınmasına kamuoyu baskısı yolaçtı. Üç gündür futbol kamuoyunu meşgul eden süreçte öne çıkan ve iptali tetikleyen sebepler futbol çevrelerinin tepkisi ve kurucuların bu tepkilere reaksiyon gösterememesi oldu.

Haberin Devamı

AVRUPA SÜPER LİGİ’NİN ÇATIRDAMA SEBEPLERİ

1 TARAFTAR EYLEMLERİ: Futbolseverlerin Avrupa Süper Ligi oluşumuna karşı İngiltere başta olmak üzere sokaklarda protesto gösterileri yapması, kulüpleri taraftarının sesine kulak vermek zorunda bıraktı.
2 TEKNİK ADAMLARIN KARŞI DURUŞU: Jurgen Klopp, Guardiola Arsene Wenger gibi bir çok teknik adamın yeni oluşuma cephe alması ve bu isimlerin futbol kamuoyunu etkileme güçlerinin yüksek olması.
3 FUTBOLCULAR DA İSTEMEDİ: Bir çok ünlü futbolcu projeye karşı çıktı. Aktif futbolcuların yanı sıra başta David Beckham ve Eric Cantona olmak üzere eski yıldızlar da tepki koydu.
4 MEDYA DESTEĞİ ALINAMADI: Yazılı ve görsel basın ile sosyal medyanın yeni oluşuma destek vermemesi; tersine buna gösterilen tepkilerin ve futbola vereceği zararların ön plana çıkarılması.
5 SİYASETİN ŞERH KOYMASI: İngiltere Başbakanı Boris Johnson başta olmak üzere Avrupalı bir çok siyasetçinin yeni oluşuma karşı çıkması ve bunu engellemek adına yasalar çıkaracaklarını açıklaması.
6 OLUMSUZ KANAAT: Avrupa Süper Ligi’nin genel olarak futbolun yararına olmadığı, sadece kuran kulüplerin kasalarına daha çok para koyma amacı güden bir girişim olduğuna yönelik kanaat oluşması.
7 PANDEMİ FAKTÖRÜ: Salgın sürecinde dünyanın can derdine düştüğü bir ortamda, futbol dünyasının kalanını ekonomik açıdan zayıflatacak, kendi gelirlerini artıracak bir girişimin bencilce bulunması.
8 ZAMANLAMA HATASI: Kuruluş açıklamasının UEFA Kongresi öncesinde yapılması. Avrupa futbolunun paydaşları ile FIFA ve IOC başkanlarının da kongreden birlikte ses yükseltebilmesine olanak tanıması.
9 YAKIN GELECEK KAYGISI: Sezon bitmeden böyle bir girişimde bulunulması. Şampiyonlar Ligi’nde sezonun devamından atılma tehdidinin, yeni oluşumdaki ekiplerde ‘yakın gelecek’ kaygısı yaratması.

Haberin Devamı

Taraftarı dinlediler

İtalya’nın Milan ve Inter ile İspanya’nın Atletico Madrid kulüpleri yeni oluşumda yer almayacaklarını resmen açıkladılar. Atletico Madrid açıklamasında kararın futbolcular ve teknik ekiple alındığı belirtildi, sportif hakedişin önemine vurgu yapıldı. Milan da taraftarların sesine kulak verdiği gerekçesini gösterirken Inter’in açıklamasında ise futbolun vizyonu için bu yönde bir karar alındığı belirtildi. Juventus kulübünden ise “Projenin sportif, ticari ve hukuki açıdan geçerli olduğuna ikna olunmasına rağmen, başlangıçta tasarlanan şekilde tamamlanma şansının sınırlı olduğuna inanıyoruz” açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı

Agnelli zamana bıraktı

Avrupa Süper Ligi girişimini başlatan 12 kulüpten biri olan Juventus’un başkanı Andrea Agnelli, planı şimdilik askıya aldıklarını itiraf etmekle birlikte bu oluşuma dahil olan kulüpler arasında sarsılmaz bir anlaşma bulunduğunu ve bu konuda ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.
Agnelli, “Kulüplerimiz arasında bir kan paktı var. Süper Lig projesinin yüzde 100 başarıya ulaşma şansı var. Biz, futbol piramidinin her basamağına katkı sağlayacak, kaynakların diğer kulüplere dağıtımını artırabilecek, dünyanın en güzel şampiyonasını yaratmak istiyoruz” dedi.
İngiliz takımlarının çekilmesini de yorumlayan İtalyan futbol adamı “Premier Lig takımları olmadan Avrupa Süper Ligi gerçekleşemez. Doğru ve dürüst olmalıyız. Bu şekilde yürümez” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı