Galatasaray Dursun Özbek müjdeyi verdi: '15 bin kişilik salona başlıyoruz'

Dursun Özbek müjdeyi verdi: '15 bin kişilik salona başlıyoruz'

19.10.2016 - 12:14 | Son Güncellenme:

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Florya Metin Oktay Tesisleri'ne basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Dursun Özbek müjdeyi verdi: 15 bin kişilik salona başlıyoruz

"Florya bize yetmiyor" diyen Özbek, "Burada nizami sadece 2 futbol sahamız var, birinde A takım diğerinde alt ligler çalışıyor. Bir çok kulübün sadece A takım için 3-4 tane sahası var. Galatasaray'ın mevcut tesislerinin büyümesi ve geliştirilmesi lazım. Bunu bugün bir proje üretildi diye söylemiyorum. Elimizde bu mevcut diyerek hiç bir şey yapmayalım mı ? şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Florya'daki Aslan Yuvası'nın toplam 87 dönüm olduğunu belirten Özbek, bu arazinin sadece 23 dönümünün Galatasaray'ın tapulu malı olduğunu söyledi. 20 dönümün GSGM'den kiralandığını, 44 dönümün ise milli emlaktan üst kullanım hakkının kiralık olarak alındığının altını çizen Dursun Özbek, daha büyük tesislere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"15 BİN KİŞİLİK ÇOK AMAÇLI SALON İNŞAATINA BAŞLIYORUZ"

Çok amaçlı spor salonu için görüşmelerin sona geldiğini belirten Özbek, "Bu durumu bakanlığa sunmuştuk. Sarıyer Belediyesi'nden ruhsatı alıp 15 bin kişilik salona başlıyoruz. Ayrıca TT Arena'nın çatı ile ilgili taahhüdü vardı, bu sorunu da çözdük ve tesis kazanacağız" dedi.

"UEFA'DAKİ CEZAYI GEÇMİŞ YILLARDAKİ ZARARLARDAN ALDIK"

Haberin Devamı

UEFA'dan aldıkları 1 sezon men cezasının geçmiş yıllarda yapılan zarardan kaynaklandığını dile getiren Özbek, UEFA bizi inceledi 2011-2014 arası zarar etmiştir denildi. 3 senede 30 milyon euroluk sınırı aştığı için 2 sene men edilmemiz söz konusuydu. Biz yeni yönetimiz diyerek kulübün çıkarlarını savunduk. Mahkemede gerekli savunmaları yaptık. Mali yapımızı iyileştirmek için göreve geldiğimizi söyledik ve cezayı 1 yıla düşürdük. Nihai karar elimde şu an 2 sene değil de 1 sene olarak cezamız kesinleşti. Cezaya esas teşkil eden konu dediğim gibi 2011-2014 yılları arasında Sportif A.Ş'nin yapmış olduğu zarardı. Galatasaray'ın 65 milyon avroyu geçmemesi gerektiğini söylediler. Biz kadromuzu bu yıl 60 milyon Euro seviyesinde tuttuk. UEFA'nın bunun dışında bize verdiği bir ceza yok. Bu net anlaşılsın. Sanki farklı bir gelişme varmış gibi, olumsuz bir durum olacakmış gibi davranılıyor. Bu yanlış söylemler UEFA'ya da gidiyor. Böyle olunca UEFA'da şüpheleniyor daha farklı durumlar mı var diyor. Burada sanki bir şey varmış gibi yanlış açıklamalar yapılıyor. UEFA'ya kulübümüz iyi gösterilmiyor. UEFA kulüplere ceza verme peşinde değil, mali disipline sokmak için çalışıyorlar" açıklamalarında bulundu.

"Günü kurtarma derdinde değiliz"
Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Florya Metin Oktay Tesisleri'ne basın mensuplarına açıklamalarda bulunuyor.
Galatasaray Başkanı 22 Ekim'deki genel kurulda günü kurtarmaya yönelik bir hedef içinde olsaydık, Mecidiyeköy'deki araziyi de satardık açılımını getirdi.
Özbek şöyle konuştu:
"Cumartesi günü Riva ve Florya arazileri ile ilgili genel kurul gerçekleştireceğiz.
Galatasaray yaklaşık 1,5 milyar TL ye varan borç yükü altında. Bunun 230 milyon doları bankalara ve faizli borçdur. Bunu ileriye dönük nasıl çözebiliriz. Galatasaray'ın gelirlerinin tümü temlikli ve rehin. Yeni kaynak yaratmak zorundayız. Sportif başarıda her zaman zirveye oynamış bir kulüp.
Galatasaray iyi yönetilirse mali sıkıntı çekmez. Yeni kaynaklar yaratılırsa. Bunun en canlı örneği otel inşaatı. Mecidiyeköy'deki arsanın değeri 60 milyon. Buraya biz 17 bin metrekare kapalı alanı olan bina diktik. Burada en kötü metrekarede 5 bin dolar gelir olur. Bu toplamda 85 milyon dolar gelir demek. Bu arsanın değerlendirilmesi demek. 10 milyon dolar harcayınca arsanın değeri artmış oluyor.
Riva'daki araziyi Adnan Polat imar çıkarıp geliştirdi. Neden çünkü arsanın değerini artırmak için. Burada çalışma yapılırken gayrımenkullerin en doğru şekilde ve en uygun kişilerle geliştirilmesi gerekiyor. Seçilen partnerin sadece inşaat yapmak için değil, burayı geliştirmesi içinde Emlak GYO'yu seçtik. Bu tesise de Selahattin Beyazıt isminin verilmesini de bundan sonraki genel kurulun gündemine getireceğim. Ayrıca Florya 23 dönümü Galatasaray'ın. Arazinin toplamı 84 dönüm ve bu alan spor ve yeşil alan olarak kayıtlarda bulunuyor. Bunun dışında birşey yapamazsınız. Ayrıca tesis olarak burası Galatasaray'a yetiyor mu? Burada sadece 2 futbol sahası var. Antrenman sahaları yetersiz. Tesislerin büyütülmesi zorunlu. Futbol bizim en önemli asetimiz ise bunu geliştirmek zorundayız. Florya Galatasaray'ın hak ettiğinin çok altında bir tesis. Buradaki arsamızı değerlendirmek en tabi hakkımız. Bunu dünyada da birçok kulüp en başta Real Madrid de yapmış. Avrupa kulüplerinin de bu konudaki çalışmalarını etüd ettik.
Bunlarla ilgili kamu ile yaptığımız görüşmelerde Galatasaray Türkiye'ye mal olmuş bir kulüptür. Başarılarımızı geliştirmek için bize arsa verin. Bunu biz çok daha önce gündeme getirdik. Bu yönde de pozitif cevaplar alıyoruz. Eğer daha iyi bir yere taşıyamaz isek Florya'dan ayrılmayız. Buradaki amaç yeni tesisin stada daha yakın olması. Maçlarda takımın otobüsle stada gitmesi 1,5 saat ve bu yorucu. Yaptığımız görüşmelerde stada 15 dakika mesafede bir yer istiyoruz. Bunlarla ilgili Emlak Konut ile protokol imzaladık. Buradaki arsanın 2015 değerlendirmesi 79 milyon TL. yani 25 milyon dolar. Aynı Mecidiyeköy'deki gibi burayı değer artırmak amacındayız. Bunun için bir komisyon kurduk ve komisyon genel kurulu bilgilendirecek. Bu projenin ikisi birden yapılması gerekiyor ve buradan orta vadede 500 milyon dolar gelir bekliyorum. Bununla ilgili Emlak Konut da 500 milyon TL belirlendi. Orada yapılan bildirim bunu arsa değeri olarak değerlendirmiş. Ön protokolde belirlenen değerler bugünkü koşullardaki bugün imar üzerinden arsa değeri. Emlak Konut ile yapılan protokolde emde edilen gelirin yüzde 80'i Galatasaray'ın, yüzde 20'si Emlak Konut'un olacak. Bu arsa satışı değil, arazi üzerinde proje geliştirip artı değer üretmek. Ben genel kuruldan sadece satış yapmak için yetki istemedim. Bunu sadece ben değil, camiamızdaki birçok değerli insanla görüşüp de geliştirmeye çalıştık. Geçmiş yönetimler gibi kimseyle konuşmadan hazır hale getirmedik. Bu iki gayrimenkul birbirinin tamamlayıcısı olmak durumundadır. Riva orta vadede bir finansal proje. Florya ise hemen devreye girebilecek bir proje. Dolayısıyla bu iki projenin bir arada olması gerekiyor. Aksi takdirde Galatasaray'ın 1,5 milyar TL boyutundaki borcunun tasfiyesi mümkün olmaz. Bir kısmı acil borçların tasfiyesini, bir kısmı da orta vadede borçların tasfiyesini sağlayacaktır. Bu Galatasaray'ın sadece kazandığı bir sisteme dönüştürmeye çalışıyoruz. Buradan maksimum faydayı sağlamak için hareket ediyoruz. Satalım kurtulalım derdinde değiliz. Bu bir realite Galatasaray'ın hesaplarına giren herkes bunu görür.
Florya ile ilgili imar değişikliğinin gelecekte nasıl olacağını biz düşünüyorsak karşıdaki kamu kurumu da düşünüyor. Buranın belirli bir imarı var. Kuleler dikileceği hayal. Sadece yapılan işi tenkit etmek adına hayali planlarla karşı çıkmak doğru değil.
Galatasaray'ın bu büyük borcu olmasa da bu proje yapardım. Çünkü Galatasaray'ın tesisisin büyümesi gerek ve ben burayı taşıyacağım. Günü kurtarmak amacında olsaydık, Duygun Yarsuvat döneminde de Mecidiyeköy'deki arsayı satardık, günü kurtarırdık. Bizi yaptıklarımızla değerlendirin diyorum. Günlük hesap peşinde koşuyorlar diyenlere Mecidiyeköy'deki arsayı istersek satacağımızı söyleyin.
Cumartesi günü genel kurulun kararına son derece saygılıyım. Her konuyu genel kurulun önüne getireceğim dedim. Şunu demedim genel kurul kabul etmez ise bunu Galatasaray'ın mali yapısına uygun çıkış noktasını getirdim. Biz bunları yaparken kimse bunun alternatifi şudur diyerek gelmedi."

Yazarlar