Futbol Ela'nın hayalleri suya düşmesin! Lisansı çıkarılamadı

Ela'nın hayalleri suya düşmesin! Lisansı çıkarılamadı

21.04.2022 - 12:36 | Son Güncellenme:

İzmir'de 6. sınıf öğrencisi olan Ela Tong, çok küçük yaşlardan bu yana futbolcu olmanın hayalini kuruyor. 12 yaşındaki Ela, Bornova Birlik Futbol Kulübü'nde 2010 yaş grubundaki erkek çocuklarla hayalini gerçekleştirmek için sıkı çalışan Ela, 5 senedir meşin yuvarlağın peşinden koşuyor. 12 ligine kız olduğu için takımıyla birlikte katılamıyor. Takımı, lig için başvuruda bulunurken, Ela'nın durumunu yetkililerle paylaştı

Elanın hayalleri suya düşmesin Lisansı çıkarılamadı

Berke Mankır - Özel

Haberin Devamı

İzmir'de 6. sınıf öğrencisi olan Ela Tong, çok küçük yaşlardan bu yana futbolcu olmanın hayalini kuruyor. 12 yaşındaki Ela, Bornova Birlik Futbol Kulübü'nde 2010 yaş grubundaki erkek çocuklarla hayalini gerçekleştirmek için sıkı çalışan Ela, 5 senedir meşin yuvarlağın peşinden koşuyor. Öte yandan futbola her ne kadar meraklı olsa da, 30 Nisan'da başlaması planlanan U12 ligine kız olduğu için takımıyla birlikte katılamıyor. Takımı, lig için başvuruda bulunurken, Ela'nın durumunu yetkililerle paylaştı ancak Ela için lisans çıkaramadı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ela'nın annesi Ebru Tong, yaşadıkları süreci paylaştı.

Anne Tong, "Ela bize futbol oynamak istediğini söylediğinde bir süre, 'Hevestir geçer. Bekleyelim' dedik. Bir taraftan da kız futbolcu kabul eden bir kulüp, futbol okulu nerelerde var onu araştırmaya başladık. İyi ki de araştırmışız. Çünkü kızımızın futbolcu olmaya çok kararlı olduğunu gördük. Konak Belediyespor Kulübü'nün kadın futbolunun en iyilerinden olduğunu öğrenince umutlandık. Aldık bir gün antrenmanlarına bile götürdük. Çıktı ablalarıyla top koşturdu. Daha sonra, “Çok küçük, 12 yaşına kadar erkeklerle oynayabilir. Sonra gelirsiniz bakarız” dediler. Biz de 'Tamam' dedik. Futbol eğitimine Göztepe Bornova Futbol Okulu'nda başlayıp, okulun kulübü olan Manavkuyu 1925 takımı ile maçlara ve turnuvalara katıldı. Başladığında tek kızdı. 2020'de ayrılıp Bornova Birlik Futbol Kulübü'ne geçene kadar da takımında tek kız öğrenciydi. Şimdi ki kulübünde de halen tek kız futbolcu. Katıldığı turnuvalarda da hep tek kızdı. Son katıldığı organizasyonda, “Turnuvanın En Değerli Futbolcusu Özel Ödülü”nü Ela'ya verdiler. Fakat bir süre sonra yolumuz tıkandı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Anne Tong, "Pandemi nedeni ile yapılamayan Amatör Futbol Kulüpleri Ligleri 30 Nisan'dan sonra İzmir'de başlayacak. U12 ve U11 ligleri için herkes gibi bizim futbolcularımız da sevindi. Ama bizim sevincimiz kursağımızda kaldı. Çünkü liglere katılmak için başvuran kulübümüz; Ela’nın da takımıyla birlikte U12 liginde oynaması için lisans başvurusu yapmak istediğinde ne yazık ki olumsuz yanıt aldı. İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) bu kararı veremeyeceklerini ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) karar verici olacağını söyledi. Biz de yasal olarak netlik olmayan ama kesinlikle de kız futbolcunun oynayamayacağına dair düzenleme olmadığından dolayı bir umut TFF'ye yazılı başvuru yaptık. TFF konuyu il temsilciliğine havale etmiş. İzmir TFF temsilcisi ile yaptığımız telefon görüşmesinden de yasal hiçbir gerekçesi olmayan, “Oynayamaz” yanıtını alınca ne yapacağımızı bilemedik" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Tabi Ela duruma üzüldü ve anlam vermeye çalıştı" diyen Ebru Tong, "Artık gençlerimizin ilgi alanları sosyal medya. Ela da kendisi gibi kız olup futbola meraklı olan kadınları görünce kendi durumunu sorgulamaya başladı. Biz de ailesi olarak bazen ona durumu açıklamakta zorluk çekiyoruz. Kız çocuklarının spora yönlenmesi destekleniyor fakat İzmir'de yetersizlik söz konusu. 13-15 yaş öncesi onlar adına bir spor kulübü ne yazık ki yok. Ailesi olarak onaylıyoruz. Sağlık açısından ya da kulübü açısından herhangi bir sorun yok. Lisans çıkmadığı için bir şey yapamıyoruz. 30 Nisan'a kadar durumu çözmemiz gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

 

Elanın hayalleri suya düşmesin Lisansı çıkarılamadı