Skorer Elvan Sultan

Elvan Sultan

29.07.2010 - 01:31 | Son Güncellenme:

Milli atletimiz Elvan Abeylegesse bayanlar 10 bin metre finalinde rakiplerine fark attı, 31.10.23’lük derecesiyle finişi önde geçerek ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyaya uzandı

Elvan Sultan

İspanya’nın Barcelona kentindeki 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda yüzümüzü Elvan Abeylegesse güldürdü.
Milli atletimiz bayanlar 10 bin metre finalinde çok rahat yarış çıkardı. 4000 metrede liderliği alan Abeylegesse, yarışın ilerleyen bölümlerinde farkı giderek açtı ve zorlanmadan altın madalyaya uzandı. Rakiplerinin birçoğuna tur bindiren Abeylegesse 31.10.23’lük derece ile finişi önde geçerken ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.
Elvan Abeylegesse’nin 12 saniye ardından 31.22.83’lük derecesiyle Rus İnga Abitova ikinci olurken yarışın üçüncülüğünü Portekizli Jessica Augusto 31.25.77’lik derecesiyle elde etti.
Bu yarıştaki diğer atletimiz Meryem Erdoğan ise 31.44.86’lık kendisine ait en iyi dereceyle beşinci sırada yer aldı.
Elvan Abeylegesse yarış sonrası yaptığı açıklamada “Antrenörümle çok güzel bir hazırlık yaptık. Rakiplerin güçlü olmasından ve rüzgârdan dolayı yarış öncesi biraz korktum. Allah emeklerimin takdirini verdi. Hep gümüş alıyordum, bugün altın aldım. Çalışıp, kazandığım için çok mutluyum”diye konuştu.
Barcelona’ya gelmeden önce kamp yaptığı Erzurum’da sel nedeniyle büyük bir tehlike atlatan Elvan, “Altın madalya ile birlikte stresimi attım. Ama selde yaşadığım korkuyu hala atamadım” dedi.
Elvan ayrıca, ayağında bir sorun olduğunu ve 5 bin metrede yarışıp, yarışmayacağına daha karar vermediğini açıklayarak, “Eğer kendimi iyi hissedersem koşarım” ifadelerini kullandı.
Piste dün çıkan diğer sporcularımız ise başarılı olamadı. Bayanlar 3 bin metre engellide Binnaz Uslu 10.15.28’lik derecesi ile seçmeleri geçmeyi başaramazken erkekler 400 metrede Tuncay Örs 51.41’lik derecesiyle elenmekten kurtulamadı. Bayanlar 400 metre seçmelerine katılan Meliz Redif 54.19, Pınar Saka da 55.33’le havlu attı.
Erkekler 100 metre finalinde zafer Fransız Christophe Lemaitre’in oldu. Lemaitre 10.11’lik derecesiyle altın madalyaya uzandı.
Bayanlar 20 kilometre yürüyüşte Rus Olga Kaniskina, disk atmada Hırvat Perkoviç, uzun atlamada Litvanyalı İneta Radevica, erkekler çekiç atmada Slovak Libor Charfreitag altın madalya kazandılar.
Şampiyonada bugün bayanlar 1500 metre seçmesinde Aslı Çakır Alptekin, Sultan Haydar ve Binnaz Uslu, erkekler 200 metre seçmelerinde İzzet Safer yarışacak. Akşam seansında ise erkekler 5 bin metre seçmelerinde Halil Akkaş, Mert Girmalegese ve Kemal Koyuncu piste çıkacak.

Haberin Devamı

Korkunç koleksiyoncu!
Olimpiyat ve Dünya şampiyonalarında 5-10 bin metrenin dünya yıldızlarıyla yarışan ve bu mesafelerin elit atletleri arasında yer alan Elvan Abeylegesse için normal şartlarda altın madalyaya rahatlıkla ulaşabileceği bir yarıştı Barcelona’daki 10 bin metre finali.
Pekin Olimpiyatı’nın çifte gümüş madalyalı yıldızı, Hırvat antrenörü Nikola Boriç’in programladığı oldukça başarılı geçen bir kamp döneminin ardından Barcelona’daki Avrupa Şampiyonası’nda çifte altın madalya hedeflemişti.
Milli atlet, Barcelona hedefindeki ilk altına ulaşacağı 10 bin metre finaline çok rahat bir tempoda başladı. İlk üç turu grupla birlikte geçen milli atlet 4 bin metreden itibaren liderliği ele geçirerek grupla arayı açmaya başladı.
Oldukça akıllı bir taktikle koşan Elvan yarışın temposunu yüksek tutarak rakiplerini yıldırmaya başladı. Rus atletler Yelena Sokolova ve Liliya Shobukova’nın bu tempoya ayak uyduramamasıyla iyice rahatlayan atletimiz peşine takılan Portekizli Jessica Augusto ve Rus İnga Abitova ‘yı da kontrol altında tutarak kendisini fazla zorlamadan altın madalyaya ulaştı.
Elvan baştan sona temposunu kendisinin belirlediği ve 31:10.23’lük bu sezon Avrupa’da koşulan en iyi derece ile zirveye çıkıp Türkiye’ye büyük mutluluk yaşattı. 5 bin dünya rekoru, 10 bin dünya ikinciliği ve çifte olimpiyat gümüşü ile süslü muhteşem koleksiyonuna ilk Avrupa altınını da dahil ederek gözününü 5 bin metredeki ikinci altın madalyaya dikti.
Yine bu mesafede oldukça başarılı bir yarış çıkartan ve 31:44.86’lık kendi en iyi derecesini koşarak 5. sırada yer alan Meryem Erdoğan da performansı ile gelecek için umut verdi.
FUAT ERCAN

Yazarlar