Erdem Koç

Erdem Koç

kocherdem@yahoo.com

Tüm Yazıları

ALMANYA PANORAMA

27. HAFTA

Herkes öğrencilik hayatında o soruyu mutlaka duymuştur. Siz sınavı yetiştirmenin, ya da en azından puan alacak birkaç şey yazmanın stresindeyken, önlerden gelirdi o ses:

“Bitiren çıkabilir mi?”

Bu sezon kovulanlarla beraber 20’den fazla Bundesliga teknik direktörünün bu hafta hissettikleri sizin o soruyu duyduğunuzda hissettiklerinize fazlasıyla benziyor. Diğerleri geçme kalma stresiyle, bir kâğıda bir saate baka dursun; sınıfın en iyisi Pep tüm zamanların en erken şampiyonluğuna imza attı ve Bundesliga’dan 100 alabilmek için (27 maçta 25 galibiyet, 2 beraberlik ve kalan 7 maçı var) ikinci kâğıdı istiyor artık.

Haberin Devamı

Hal böyle olunca son 6 günde 18 maçın oynandığı Bundesliga’da yine ve yeniden herkes Pep’i konuşuyor. Dortmund-Schalke derbisi bile 0-0 bitip Bayern’in rekor sürede gelen şampiyonluğuna saygı duruşuna geçiyorsa, biz kimiz ki başka şeyden bahsedelim?

İşte Alman Futbol Lisesi’ne bu yıl kayıt olan yeni çocuk Pep ve tüm zamanların en erken Bundesliga şampiyonluğunun hikâyesi:

26 Haziran 2013 - Sınıftaki yabancı çocuk (+0 gün): Bayern yönetimi Josep Guardiola’yı resmi olarak basına tanıttı.

4 Temmuz 2013 – Sprechen Sie Deutsch?* (+8 gün ): Pep Almanya’daki ilk basın toplantısını “Almanca” gerçekleştirdi. (*Almanca konuşuyor musunuz?)

16 Temmuz 2013 – Thiago olmadan asla! (+20 gün): 37 milyon avroya Dortmund’dan alınan Götze’den sonra, Pep’in “onsuz olmaz” dediği Thiago Alcantara da Bayern tesislerine ayak bastı. Bu adımın maliyeti 25 milyon avroydu.

9 Ağustos 2013 – İlk gol (+44 gün) 2013-14 sezonunun ilk haftasında Bayern evinde Mönchengladbach’ı 3-1’le geçti. Sezonun ilk golü 12’inci dakikada Robben’den geldi.

27 Ağustos 2013 – Yazıyla bir puan (+62 gün) Bayern Freiburg’la deplasmanda berabere kaldı. O gün kimse bilmiyordu, ancak Freiburg bugüne kadar Bayern’den puan alabilen iki takımdan biri olacaktı.

9 Kasım 2013 – FC Rekor Münih (+136 gün) Augsburg karşısında alınan 3-0’lık galibiyetle Bayern Hamburg’un 37 maçlık yenilmezlik rekorunu kırdı. Bu rekor şu anda 52 maça çıkmış durumda ve daha ne kadar uzayacağını kimse bilmiyor.

Haberin Devamı

7 Aralık 2013 – 7edi (+164 gün) Bayern, Werder Bremen’i deplasmanda 0-7 yenerek tarihi bir rekora daha imza attı.

29 Ocak 2014 – Kırılma noktası (+217 gün) Stuttgart deplasmanında 76’ıncı dakikaya 1-0 geride giren Bayern “acaba?” soruları eşliğinde maçı son dakika golüyle 1-2 kazandı. Bu maç Bayern için ciddi bir uyarı olacaktı. Öyle ki, takip eden 6 haftada Bayern rakip kalelere 26 gol bırakıp sadece 2 gol yedi. Bir istatistiğe göre bu maçlarda rakiplerin kaleyi bulan bütün topları gol olsaydı, yani Manuel Neuer evinden hiç çıkmasaydı dahi Bayern 18 puan toplayacaktı.

13 Mart 2014 – Rummenige’nin yanındaki koltuk (+260 gün) 25’inci haftadaki Leverkusen maçından 2 gün önce Bayern başkanı Uli Hoeness’in hapis cezası aldığı açıklandı. Uzun zaman sonra ilk defa Allianz Arena’nın şeref tribününde Karl-Heinz Rummenigge’nin yanındaki koltuk boş olacaktı. Bu boşluk dahi Bayern’i durdurmaya etkili olmadı. Bayern Leverkusen’i 2-1’le geçti.

Haberin Devamı

21 Mart 2014 – Bitiren çıkabilir mi? (+ 272 gün) Bayern oynanacak daha 7 hafta varken Berlin’de 2013-2014 sezonu şampiyonu oldu. Maç sonu Thomas Müller Mario Götze’yle canlı yayında röportajcılık oynarken şu manidar soruyu soracaktı:

“Doğru forma altındaki ilk şampiyonluğun için ne söyleyeceksin?”

HAFTANIN KARMASI
(4-5-1)
Manuel Neuer (Bayern Münih)
---
Jerome Boateng (Bayern Münih)
Dante (Bayern Münih)
Rafinha (Bayern Münih)
David Alaba (Bayern Münih)
---
Toni Kroos (Bayern Münih)
Philipp Lahm (Bayern Münih)
Mario Götze (Bayern Münih) ,
Bastian Schweinsteiger (Bayern Münih) ;
Arjen Robben (Bayern Münih) ;
---
Thomas Müller(Bayern Münih)


HAFTANIN TAKIMI
Bayern Münih
Eğer yukarıda yazdıklarımız hala yeterli değilse bir de buradan bakın. 27 haftada atılan 79 gole karşılık yenen 13 gol. Bütün maçlarda ortalama %89 başarılı pas ve %71 topla oynama oranı. Bu takımı bu sezon yenen olursa şampiyon olmuş gibi sevinecek.

HAFTANIN YILDIZI
Philip Lahm (Bayern Münih)
Şampiyonluğun kesinleştiği Berlin maçında 134 pas yaptı. Bunlardan 134’ü başarılıydı. Bu şu demek: Avrupa’nın 5 büyük liginde son 5 yılda bir maçta %100 başarı oranıyla atılan en çok pas ne Xavi’ye de de Pirlo’ya ait.

HAFTANIN GOLÜ
Domi Kumbela (Braunschweig)
Ligin Şampiyonuna adanan bu haftanın panoramasında, haftanın golü onlardan değil. Zira Bayern zor pozisyonlarda şansını denemek ve güzel goller atmaktansa, kaleye 1 metre yaklaşmayı tercih ediyor genelde. Haftanın golü ligin sonuncusundan. Sağdan gelen ortaya Braunschweig’li Kumbela’nın vurduğu röveşata lig sonuncusu takımın forvetinden beklenmeyecek derecede estetikti.