Güney Afrika’daki Dünya Kupası oyunları hata ve sevaplarıyla sonlandı ve İspanya bileğinin hakkıyla kupayı sahiplendi.
Aslında oynanan maçların kalitesizliği İtalya - Fransa - Brezilya ve İngiltere’nin yarışmalardan erken kopması konusunda birçok yorumlar yapıldı... Şimdi futbolda endüstriyelleşmenin getirdiği sancılar ve daha çok para hırsının körüklediği olumsuzluklara bir bakmalıyız diye düşünmekteyim.
Önce futbolcuya 1 yılda bilmem ne kadar maç oynatmanın getirdiği fiziksel tükeniş, içgüdüsel ve mental yorgunluğa hiç bakıyorlar mı acaba FIFA ve UEFA’nın tıp ulemaları...! Yahu anlı şanlı şöhretler patır pıtır dökülüyorlardı adeta sahada... Top alış verişi ve kullanışlarındaki aşırı bezginlik, TV kameralarından dahi kolayca okunuyordu yüzlerden. Messi - Kaka - Ribery - Ronaldo - Ronney gibi şöhretleri izleyerek hem Afrika’nın hem de futbolun keyfini çıkarmaya koşan milyonlarca insan, hayal kırıklığıyla yüzleştiler sanki tribünlerde ve ekran başlarında...
Ayrıca “vuvuzela” denen ve ormandaki filleri çağırmada kullanılan bir borunun saygın ülkelerin milli marşlarının önüne geçercesine dünyanın gündemine oturması, futbolun lezzetini arayan milyarlarca insan adına hayli can sıkıcı değil miydi?
* * *
Estetik mi, güç mü? Futbolda her iki gerçeğin de aslında birbirlerinden ayrılamaz parçalar olduğunu tüm futbolseverler bilirler. Ancak bu ikiliden gücü hoyratça kullanıp aşırılığa kaçtınız zaman sonuçta kaybetmeniz kaçınılmaz olur...
İspanya’nın şampiyon olmasındaki gizemi arıyorsanız eğer, Hollanda’da Robben gibi usta bir golcünün, İspanya defansının arkasına iki kez sızıp, kaleci Casillas’la karşı karşıya kalmasına rağmen golleri kaçırmasına bakmalısınız. Usta bir çalımla kaleciden sıyrılıp penaltı almak veya doğrudan sayıları yapmak akılcılığını kullanamaması Hollanda’nın o tarihi günde hüsran yaşamasına yol açtı. Fakat yenilginin temelinde, İspanya’nın estetik gösterilerini biçip, kesmek şeklinde alınmış, taktik talimatları uygulama hatasına düşülmesi vardı.
Üç milyarın üstündeki insana futboldan çok faul ve sarı kart panayırı izleten Hollanda’nın üç hakikatini estetiğe saldırı haline getirmesi kendi sonunu hazırlamadı mı?
Özetlersek futbolu daha çok maç, daha çok sponsor ve para ihtiraslarından kurtaramazsak korkarım gelecekteki şampiyonalarda kalite daha da düşecek ve tekniğe dayalı estesik gösteriler hayal olmaya doğru yönelecektir.