Galatasaray - Fenerbahçe derbileri takımların konumu, hedefleri ne olursa olsun oldukça zorlu ve çekişmeli geçer. Dün akşam iki takımın hedefleri ve amaçları çok farklıydı. Galatasaray’ın amacı kötü ve olumsuzluklarla geçen koca bir sezonun izlerini derbi galibiyetiyle silmek, taraftarın ve camianın yüzünü güldürmekti. Fenerbahçe ise şampiyonluk yarışından kopmamak ve puan farkının açılmaması için kazanmak zorundaydı.

Fenerbahçe tartışmasız ligin en iyi savunma yapan takımı. Galatasaray ise rakibinin tam aksine savunma anlamında büyük zaafları olan bir ekip. Öyle ki sarı-kırmızılılar bu sezon kalesinde 41 gol gördü. Pozisyona girmekte ve golü bulmakta zorlanan Fenerbahçe’nin derbide savunma zaafları olan rakipleri karşısında ortaya koyacağı ofansif oyun da merak konusuydu.

Haberin Devamı

Evinde oynadığı maçlarda ligde 30 gol bulan Galatasaray’ın ligin en iyi savunma yapan takımı karşısında hücum anlayışı da derbinin sonucu etkileyecek önemli bir faktördü.

Pereira kazanmak için sahaya bir onbir sürmüştü. Fenerbahçe oyunun hemen başında van Persie ve Nani ile net iki pozisyondan yararlanamadı. Galatasaray savunması araya atılan derin toplarda büyük açıklar verdi. Volkan Şen’le de çok net bir fırsatı değerlendiremeyen sarı-lacivertli ekip ilk yarıda rakibi karşısında çok sayıda pozisyon üretti. Takım savunmasını yine çok iyi yapan sarı-lacivertliler Podolski’nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü dışında, rakibini ceza sahasına sokmadı ve net pozisyon şansı tanımadı. Galatasaray geçmiş maçlara oranla savunmada daha agresif bir oyun anlayışına sahipti. Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe’nin ofansif oyuna önemli katkı sağlayan oyuncuları Gökhan Gönül ve Hasan Ali Kaldırım’ı da iyi kontrol ederek hücuma katkı sağlamalarına engel oldular. İlk yarıda Fenerbahçe bulduğu pozisyonları gole çevirebilse soyunma odasına farklı bir skorla gidebilirdi.

İkinci yarıda da sahada ilk yarının benzeri bir görüntü vardı. Fenerbahçe daha çok topla oynayan ve gol arayan ekip oldu. Galatasaray ikinci yarıda Fenerbahçe kalesinde ciddi bir tek pozisyon dahi bulamazken ceza sahasına bile girmekte zorlandı. Sarı-kırmızılı ekip Fenerbahçe’nin takım savunması karşısında topla çok fazla oynama şansı bulamadı. Sezon başından bu yana gol bulmakta zorlanan sarı- lacivertliler derbide de aynı sıkıntıyı yaşadılar. Bu kez çok sayıda pozisyon buldular ancak son vuruşlarda etkili olamadılar. Gol ve asist konusunda orta saha oyuncularından sezon boyunca yeterli desteği alamayan Fenerbahçe’nin derbide gol yükü sadece van Persie, Nani ve Volkan Şen’in üzerine kalmıştı. İkinci yarısı daha çok orta saha mücadelesi şeklinde geçen oyunda Fenerbahçe üstün olan taraf gibi görünse de bu üstünlüğünü skora taşıyamadı. Derbide futbol kalitesi vasatın üzerine çıkmadı.

Haberin Devamı

Daha önce şampiyonluk yarışında kritik eşik olarak değerlendirdiğimiz maçlarda Konyaspor’a kaybeden Galatasaray’la berabere kalan Fenerbahçe beş gün önce büyük avantaj yakaladığı yarışta şimdi beş puan geriye düştü. Osmanlıspor, Konyaspor ve Galatasaray maçlarında sadece bir gol atabilen Fenerbahçe, üç maçta sadece iki puan aldı. Ligin bitimine kalan altı haftada şampiyonluk yarışında sarı-lacivertlilere kazanmak artık yetmeyecek. Rakibi Beşiktaş’ın puan kaybetmesini bekleyecekler.

Haberin Devamı