Türkiye Kupası Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana 'şampiyon' demiyorlar mı?

Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana 'şampiyon' demiyorlar mı?

12.06.2023 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe, Medipol Başakşehir'i Michy Batshuayi'nin golleriyle 2-0 yenerek mutlu sona ulaşırken, kupa hasretini dindirdi. Spor yazarları zorlu finali değerlendirdi.

Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana şampiyon demiyorlar mı

'HASRETİNDEN BAŞKANLAR ESKİTİLEN' KUPA! - ERCAN GÜVEN (MİLLİYET)

Haberin Devamı

"Fenerbahçe sezonlar boyu özlediği, istediği, “hasretinden başkanlar eskittiği” bir Kupa kazandı sonunda… Hem de son derece fiyakalı bir finalde, son derece fiyakalı bir futbolla.
İki numara, miki numara!.. Sonuçta Türkiye Kupası’nı kazanana da “şampiyon” demiyorlar mı?.. Kimse küçümsemesin; “keser/kesmez” polemiklerine girmesin. Dokuz yıldır o bile yoktu.
İlle kızmak istiyorsa, Kupa’nın sınıfına/derecesine değil, neden sezonlar boyu ondan bile yoksun kaldıklarına odaklanmalı Fenerbahçe.
Ayrıca, feda edilen emekler, veda edilen milyarlar ve sevgili yolu bekler gibi geçen yıllara bakınca, dünyanın en zorlu çabalarından biri olmalı Ziraat Türkiye Kupası.
En azından Fenerbahçe için öyle.

Hem de tek başına gelmiyor Türkiye Kupası!.. Yanında Konferans Ligi’ne kestirme yol, ardında “Süper Kupa” finali var. Ve o final Galatasaray’la… Yani, bu sezon altında ezildiği ezeli rekabeti lehine çevirebilme, yeni sezona onarılmış bir özgüvenle çıkma fırsatı.
Bu koşullarda bundan iyisi can sağlığı.
***

Haberin Devamı

Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana şampiyon demiyorlar mı

ARDA GÜLER ÖVGÜSÜ

Adeta askeri bir disiplinle oynayan Fenerbahçe’ye finali kolay kazandıran taktik belliydi:
Parola “eskisi gibi”…
İşaret “Arda”!
Evet, İzmir’de Dünya Kupası öncesindeki Fenerbahçe vardı sahada. Üstüne üstlük müthiş çalım, adrese orta, şık asist ve milimetrik paslarıyla Arda…Artık lig bitti iş işten geçti ama Fenerbahçe önde baskılı oynadığında Arda takımın etkisini, karşı kaleye ulaşmasını, golcülerin topla buluşmasını en az ikiye katlıyor. Her Fenerbahçe pozisyonunun içinde Arda vardı sahada kaldığı sürece. Rakip üstünken Arda pek görünmüyor ama kim görünüyordu ki zaten.

Öylesine önde baskıyla başladı ki maça Fenerbahçe, henüz 53. saniyede Batshuayi golü attı. Başakşehir defansının amansız hatası bir yana, topu kazanan da Arda’ydı, asist yapan da. İkişer dakika arayla Zajc, Arda ve Szalai’nin gol denemeleri, hep önde basan ve hızlı oynayan Fenerbahçe’nin getirileriydi.
Sadece rakip sahada oynamak istiyordu Fenerbahçe… Öte yandan Fenerbahçe’nin baskısı yüzünden Başakşehir en güzel yaptığı işi, yani pas oyununu beceremeyecek duruma gelmişti.

Haberin Devamı

29. dakikada Batshuayi ikinci golünü de atınca Emre Hoca 34’de üç oyuncu birden değiştirdi ve eski tüfek Caner’in kulübeye fırlattığı formasıyla yüzleşti.
Aslında Caner’in kızması gereken kanadından gelen ve engel olamadığı Arda ile Ferdi olmalıydı. Finalin ilk devresi Fenerbahçe daha fazla gol atamadıysa sebebi, başta kötü oynama hakkını kullanan Valencia olmak üzere 2-0’dan sonra ayağına top gelenin kendine oynayıp gol atmak istemesiydi.
Maçın ikinci yarısı bittiği yerden, yani kaçan Fenerbahçe golleriyle başladı. Ancak, hepsinde Arda’nın rol aldığı Zajc’ın direkten dönen topu, Muhammed’in kale çizgisi üzerinde hakim olabildiği Batshuayi’nin pozisyonu, Başakşehir’in az da olsa maçı çevirme ümidini tüketemedi.

Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana şampiyon demiyorlar mı

'KUPANIN MİDE BULANDIRAN SİNEĞİ'

Kupa olur da “sinek” olmaz mı?.. Başakşehir’in sayılmayan golü sonrası kulübelerin neredeyse birbirine girmesi kupanın mide bulandıran sineği idi.
Değişiklikleri ilk kez son çeyreğe bırakan Jesus, 2-0’ı yeterli bulup Valencia ve Zajc’ı çıkardı, İsmail ile Osayi’yi sokarak tek forvete ve daha sağlam bir orta sahaya döndü. Bu hamleler durdurdu Başakşehir’i.

Haberin Devamı

Muhtemelen son maçında inatlarından dönüp futbolun icaplarını yerine getirmiş oldu Portekizli Hoca. Mesele kişiselleşince daha özenli oluyor insanoğlu. Anlayın Türkiye’den elini kolunu sallayarak dönmeyi ne kadar istemediğini.
Kupayı aldı da zaten.
Bu kupa en çok neye yaradı derseniz; paslanmış Fenerbahçe Müze kapısına yağlanma fırsatı yaratmanın yanı sıra, patlamak üzere olan Fenerbahçe düdüklü tenceresinin basıncını düşürmeye derim ben. Akladığı, kurtardığı, eşikten çevirdiği isimler, istatistikler falan hep sonra.

BİR YUDUM MUTLULUK - FAİK ÇETİNER (FANATİK)

Maç başladı, Başakşehir ne olduğunu anlamadan Batshuayi’nin golüyle Fenerbahçe öne geçti. Golün asisti sahanın yine en iyilerinden Arda Güler’den geliyordu. Golü yiyen Başakşehir, rakibinin presinden bunalıp, oyuna bile ortak olamadı. İlk 30 dakika dolarken Arda Güler yine akıl dolu pasla bir atak başlattı, Arao kale önüne kesti, Milli Takıma seçilen kaleci Muhammed topu elinden kaçırınca Batshuayi gollerini ikiledi. Bu golden sonra sahanın tek hakimi Fenerbahçe oldu. Düşünün ilk yarı bittiğinde Başakşehir’in kaleye yolladığı tek şut yoktu. Devre 2 farkla bitince, ikinci bölümde Fenerbahçe oyunu rölantiye aldı. Başakşehir biraz kıpırdanır gibi oldu, kale önlerinde gözükmeye başladı. Bitirici ayakları sahne alamayınca kaderine razı oldu.

Haberin Devamı

Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana şampiyon demiyorlar mı

GECENİN TEK ÇİRKİNLİĞİ...

Fenerbahçe zor gözüken 90 dakikayı kolay yoldan kazanıp kupayı 9 yıl sonra müzesine götürdü. Maçla ilgili birkaç not düşelim. Fenerbahçe’de gecenin yıldızları Arda Güler, Ferdi ve Zajc ( Jesus’un onu dışarı alışı yanlıştı) idi. Gecenin tek çirkinliği ise devre bitmeden oyundan alınan Caner Erkin’nin kendisine kucak açan Başakşehir formasını yere atışıydı. Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe müzesine giderken camia teselli olarak “Bir yudum mutluluk” yaşıyordu. Ne diyelim kazanılmış kupalar her zaman alkışlanır..

SEZONUN TESELLİSİ - ERMAN ÖZGÜR (FANATİK)

Fenerbahçe maça takım halinde öne çıkarak yaptığı baskı ve Arda Güler resitali ile başladı. Daha ilk dakikada Batshuayi’ye ikram yapan Arda Güler, ilk yarıda Fenerbahçe ne zaman rakip sahaya geçse arkadaşlarını harika yönetti. Batshuayi’nin ikinci golünde Arda’ya performans olarak eşlik eden Arao’nun payı çok büyüktü. Başakşehir’in Fenerbahçe’nin temposuna karşılık veremeyişi Emre Belözoğlu’nu erken hamlelere itti ama ilk yarının tamamında Fenerbahçe gole yakın olan ve rakibine doğru dürüst pozisyonda vermeyen taraftı.

İkinci yarıya da sanki skor avantajı yokmuş gibi önde basarak başladı. Fenerbahçe. Arda Güler servislerinin devam ettiği ilk 15 dakika içerisinde Zajc ve Batshuayi golle burun buruna gelseler de kaleci Muhammed, Fenerbahçe’ye direndi. Hücumda Valencia’nın etkisizliği daha fazla gol ya da pozisyona girilemeyişinin bir başka sebebiydi.

'MAÇIN 3 YILDIZI VAR'

Başakşehir’in nadir gelebildiği Fenerbahçe kalesinde net fırsat üretemeyişi Emre Belözoğlu’nun maç boyunca çözemediği bir probleme dönüşünce kupanın sahibi netleşti. Sezonun Dünya Kupası sonrası hayal kırıklığı yaratan, gündemi sürekli teknik direktörünün geleceği ve demeçleri olan, oyun anlamında yaşanan düşüşü durduramayan ve şampiyonluğu kaybeden Fenerbahçe sezonun tesellisi misali Türkiye Kupası’nı iyi bir oyunla kazanmayı başardı. Maçın yıldızları ise Batshuayi, Arao, Arda Güler oldular.

Fenerbahçe-Başakşehir finali sonrası dikkat çeken sözler: Kupayı kazanana şampiyon demiyorlar mı

 

Yazarlar