Fenerbahçe Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı? Sarı kartta faul bile yok

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı? Sarı kartta faul bile yok

29.09.2023 - 08:31 | Son Güncellenme:

Süper Lig'de 3. haftanın erteleme maçında Fenerbahçe, sahasında ağırladığı Başakşehir'i 4-0 mağlup etti. Trio ekibi, Zorbay Küçük ve ekibinin görev aldığı Fenerbahçe - Başakşehir maçının tartışmalı pozisyonlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Trendyol Süper Lig'in 3. haftasının erteleme maçında Fenerbahçe sahasında RAMS Başakşehir'i konuk etti. Sarı-lacivertliler Djiku, Duarte (KK) ve Szymanski'nin 2 golüyle karşılaşmadan 4-0 galip ayrılarak namağlup liderliğini sürdürdü.

Haberin Devamı

Fenerbahçe-RAMS Başakşehir maçındaki tartışmalı pozisyonları beIN Trio ekibinden Deniz Çoban ve Bahattin Duran değerlendirdi.

İŞTE KARŞILAŞMANIN TARTIŞMALI POZİSYONLARI

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS'un Trio ekibi, Fenerbahçe - Başakşehir maçındaki hakem kararlarını değerlendirdi. İşte Deniz Çoban ve Bahattin Duran'ın yorumlarıyla masaya yatırılan Fenerbahçe - Başakşehir maçının tartışmalı pozisyonları...

12. DAKİKADA RODRIGO BECAO'NUN POZİSYONUNDA ELLE OYNAMA KARARI DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Tadic, son topa vurmadan önce Zorbay Küçük, düdük çaldı ve Becao'nun elle oynadığını belirtti. Top, kaleye girmemişti ama aksiyon daha devam ediyordu. VAR olan maçlarda hakeme, yardımcı hakemlere ne öneriliyor? Yardımcı hakem, kritik pozisyonda bayrağı geciktirecek; hakem de ceza sahasında bu tip tehlikeli pozisyonlarda düdüğü geciktirecek.

Haberin Devamı

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Bahattin Duran: Burada bir elle oynama söz konusuysa düdüğü istediği zaman çalabilir. Zorbay Küçük'ün veya bütün hakemlerimizin böyle bir lüksü var zaten. Devam edelim şimdi. Burada elle oynamayı tespit etti.

Bahattin Duran: Elle oynama var mı, yok mu? Havadan gelen bir top. Becao'nun eli, rakibine doğru geliyor. Şu anda bir açıklık söz konusu. Bu top, Becao'nun da eline geliyor.

Deniz Çoban: Eline gelmekten öte iki kolunun arasına sıkıştırıyor.

Bahattin Duran: Evet, sıkıştırıyor. Eli de o sırada doğal konumda olmadığı için bu, bir elle oynama. Tamam ama ya elle oynama olmasaydı.

Deniz Çoban: Yanlış görmüş olur mu hakem? Olur.

Bahattin Duran: Kesinlikle olur. Neler gördük, neler görmedik? Ben, elle oynama gördüm. Oyuncu oynamamış, kaleci oynamış. Yani neler yaptık? Hepimiz yaptık. Bu arkadaşlarımız da yapıyor, devam edecekler. Şu anda öyle bir şansları var. Benim o maçta VAR yoktu, penaltıyı attırdık. Burada bir nefes alacak, aksiyon tamamlanacak. Ondan sonra çalacaktı. Sonuç olarak pozisyonda verilen elle oynama kararı doğru fakat hakemin erken düdük çalması çok yanlış.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Deniz Çoban: Bu Fenerbahçeli oyuncu topa vurduğunda karşısındaki Başakşehirli oyuncunun eline geliyor mu top? Gelmiyor değil mi?

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Gelse bile kapalı.

Deniz Çoban: Gelse bile kapalı. Şu nedenle söylüyorum: bir de video yardımcı hakemin şöyle bir sıkıntısı var; hakemin düdüğü nerede çaldığından video yardımcı hakemin haberi yok. Konuşarak çözmeye çalışıyor. Çünkü video yardımcı hakemlerin en çok zorlandıkları konulardan bir tanesi o. Sessiz ilerliyorlar maçı. Odada maç sesi yok. Yani sesi olmayan maç izliyorlar. Biz evde maç izlerken sesi falan kısılmışsa kumandayı ararız sesini açalım diye. Çünkü konsantre olamıyoruz maça. Seyircinin sesini duymadığımız zaman, hakemin düdük sesini duymadığımız zaman... Ama video yardımcı hakemler hiç ses olmadan konsantre olmak zorundalar. Ses olmadığı için de hakemin düdüğü ne zaman çaldığını da bilmiyorlar. Bilmedikleri için şu pozisyonda bu top, gitti kaleye girdi. Zorbay'ın ne zaman düdük çaldığını tespit edebilmek için hakemle diyaloga geçiyorlar, hocam düdüğü sen ne zaman çaldın diye. Böyle karmaşık bir pozisyonda da düdüğü çalma zamanlamasını tarif etme şansı da yok.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: O yüzden en doğrusu pozisyonun geçmesi, gol olacaksa gol, kornere gidecekse korner ya da kaleden uzaklaşacaksa uzaklaşacak ve düdüğü ondan sonra çalmak. Bu tecrübeye de en sahip olanlardan bir tanesi herhalde Zorbay Küçük'tür. Becao'nunki elle oynama mı? Evet elle oynama. Ama geçmişte bunu Kadir Sağlam çok yaptı, Erkan Özdamar çok yaptı. Takımların yaptığı nizami goller iptal edildi ve video yardımcı hakem devreye giremedi. O yüzden hele hele kale sahasının içindeki bu pozisyonda düdüğü geciktirmeyerek hata yaptı.

Deniz Çoban: VAR'da x hakeme görev veriyorsunuz hiç mühadele etmiyor, bir daha veriyorsunuz yine müdahale etmiyor, bir daha veriyorsunuz... Yani Erkan Engin'e de verdiğiniz zaman problem olmuyor. Verin bir de Bülent Birincioğlu'na, Emre Malok'a verin. Yani belli adamların üzerine de bu kadar...

Bahattin Duran: Özgür Yankaya'ya verin lütfen. Çocuk adam mı öldürdü ya?

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Deniz Çoban: Yani Özgür Yankaya'ya verin. Ben anlayamıyorum oradaki şeyi. Bu sene, futbolla iştigal eden Güntekin Bey'e, Uğur Meleke'ye, Ersun Hoca'ya soralım. Özgür Yankaya'nın bu sene hangi hatayı yaptığını hatırlıyorsunuz diyelim hiçbiri hatırlamaz. Başka hatalar sayın deriz, 10 tane hata sayarlar ama 1'i Özgür Yankaya'nın yaptığı hata değildir ama Özgür Yankaya, 6 haftadır bekliyor.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: AVAR olarak görev yapıyor. Aynı fikirdeyim. VAR hakemliği yapmadı o günden beri.

Deniz Çoban: Çok ilginç. Bu erteleme maçlarından bir tanesi niye Özgür'e verilmedi mesela? Alper Ulusoy; Özgür'ün üzerine hata yaptı, dinlendi, tekrar maç almaya başladı. 6 haftada 6'da 6 yaptı erteleme maçını da alınca. Özgür Yankaya bekliyor, Bülent Birincioğlu bekliyor, Emre Malok bekliyor.

Bahattin Duran: Bir de skandal hata yok Özgür'ün maçında. Onun için diyorum.

28. DAKİKADA FERDİ KADIOĞLU'NUN SERDAR GÜRLER'E MÜDAHALESİNDE KART GEREKİR MİYDİ?

Bahattin Duran: Ferdi, Başakşehir atağa çıkarken rakip yarı sahanın ortasında kontrol etmeye gidiyor Serdar Gürler'i fakat ayağını açıyor. Dikkatsiz bir şekilde açıyor. Serdar Gürler'in ayağının yan tarafına hafif bir şekilde basıyor. Burada çok net bir basmadan, kasıttan söz edemeyeceğimiz için benim için, benim futbol anlayışımda bu yalnızca bir fauldür. Burayı kartsız geçeriz. Hakem, kart gösterse ne olurdu? Hakem, yanlış yaptı falan demezdim ama bu tip pozisyonlarda eğer her ayağa böyle yanına geldi, arkasına geldi, ucuna geldi ve kasıt yokken bundan söz edersek bu sefer her basmanın sarı kart olması gerekir. Bu, benim için tam bir basma değil. Bülent Hocamın kulakları çınlasın hep der ya 'step on foot' diye. Bu onun tarifi değil. Bu pozisyonda yalnızca faul verilmesi doğru diyorum ben.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Deniz Çoban: Peki hocam, ilk açıdan bir daha izlesek. İlk açıdan izlerken dikkatimi çekti.

Bahattin Duran: Taktik faul mü diyeceksin?

Deniz Çoban: Taktik mesela olabilir mi? Ya da umut vadeden...

Bahattin Duran: Olabilir.

Deniz Çoban: Bir de Serdar, çok estetik bir hareket yapıyor. Topa dokunmuyor. Yani çok güzel bir şekilde rakibini ekarte ediyor. Dönecek.

Deniz Çoban: Bakın, döndü arkasında bu topa yetişecekti.

Deniz Çoban: Ciddi bir boşluk var. Ferdi, öne çıkınca arkasını boşaltmış.

Deniz Çoban: Yani ben, taktik faul...

Bahattin Duran: Taktik faulden sarı kart dersen...

Deniz Çoban: Taktik faul. Üstüne bir de basıyor da. Kurtarıyor ama basıyor da. Ben, sarı karta daha yakınım bu pozisyonda.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Bahattin Duran: Hiç ses etmem, saygı duyarım ama sarı karta taktik faul dersen tamam derim, basmadan diyorsak bu sefer her pozisyona sarı kart göstermemiz gerekiyor.

Deniz Çoban: Ama hocam, bu basma da etkili bir basma. O kadar da az değil. Oraya basıyor artık durmuyor ayak, ayağının ucuna doğru inip ucunu da sıkıştırıyor. Ben, sarı kartı daha doğru bulurum. Hakem, öyle tercih etmemiş. Çok da ağır eleştirmiyorum ama ben, sarı kart olması gerektiğini düşünüyorum.

Deniz Çoban: İsmail Hoca'nın da bir görüntüsü var. Biz, yaklaşık 6 hafta oldu ve sezon başından beri teknik kulübedeki aşağı yukarı bütün teknik direktörler ile ilgili aynı şeyi söyledik. Yani tek bir tane çalınan faule, orta sahada faule, maçın gidişatına etki etmeyen her karara bu kadar tepkili olmayı çok doğru bulmuyorum ben. Bunu Okan Hoca da yapıyor, bunu Şenol Hoca da yapıyor, bunu Trabzonspor'un hocası...

Bahattin Duran: Hepsi yapıyor hepsi. Bjelica yaptı. Burada da İsmail Hoca, hayır diyor hayır diyor ama...

Deniz Çoban: Sumudica, düşene kalk diyor. Böyle kritik bir an olur, maçın sıkıştığı bir an olur, etkili bir hücuma kalkacak olur falan ama...

Bahattin Duran: Çok özür dilerim ama şu anda oyun kaç kaç biliyor musun? 3-0'dı galiba.

Deniz Çoban: 28. dakikadayız. 3-0'mış. Ben sarı kart olması gerektiğini düşündüm ama hakem, öyle tercih etmemiş. Eleştirmiyorum. Gerçekten de bizim teknik kulübelerimizde, hangi hoca olursa olsun var mı sakin kalan?

Bahattin Duran: Yani az ya. Bir Recep Hoca sanki şimdi Kayserispor'a geldi. Biraz o. Onun dışında Çağdaş Hoca heyecanlı, Ömer Erdoğan aynı şekilde, Volkan Hoca öyle. Düşünüyorum ama evet. Hep belli bir heyecan seviyesinin üzerinde tepki veriliyor.

Deniz Çoban: Mesela sıfır tolerans Avrupa maçlarını izliyoruz. Çok güzel uyguluyorlar. Ama bizim ülkemizde sıfır tolerans rüzgar uygulayacağız diye esti bir.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Bahattin Duran: Bir haftalıktı bir rüzgardır o. Ağustos rüzgarıydı. Çabuk geçti o rüzgar yalnız. Hiç duydun mu bir daha seminerlerde sıfır tolerans ile ilgili bir şey?

Deniz Çoban: Duymadım.

Bahattin Duran: Ben de duymadım.

Deniz Çoban: Bulaşmayalım oraya falan diyorlar herhalde.

Bahattin Duran: Bence kesinlikle öyle.

Deniz Çoban: Ama mesela Türkiye şartlarını bilip en başta buna önlem alınabilir. UEFA, bu kadar sıfır tolerans dedi de bizde iki tolerans falan olsun diye girselerdi daha iyi olurdu. (Gülüyor)

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

43. DAKİKADA ALEXANDER DJIKU'NUN JOAO FIGUEIREDO'YA FAULÜNDE KART GEREKİR MİYDİ?

Bahattin Duran: Burada ayağının arkasına aşilinden hafif bir darbe geliyor gibi geliyor yakın çekimde bana.

Deniz Çoban: Bu maç, şu dakikalarda 3-0. Hakem, 3-0'ın rahatlığını yaşıyor gibi. İrfan Can'a yapılan faul arkasından yapılan bu faul. Bunlar birike birike normal şartlarda 0-0 giden atmosferin yükseldiği dakikalarda oyunu gerer. Hakem de onun rahatlığını yaşıyor. Ben, bu fotoğrafta buna da sarı kart gösterse hayır demezdim.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Bahattin Duran: Aynı fikirdeyim ama Zorbay Küçük, 20. dakikada 3-0 olmasının verdiği rahatlıkla maçı yönetiyor. Şu özelliği çok iyi; hep sarı kart tartıştığımız pozisyonlarda Zorbay Küçük nerede? Hemen dibinde.

Deniz Çoban: Burada çok iyi yerden izliyor.

Bahattin Duran: Evet, onun için sesimi çıkaramıyorum.

Deniz Çoban: Oyuncular da sesini çıkaramıyor.

Bahattin Duran: Onlar da çıkaramıyor zaten. Hani bu arkadan yaptığı müdahale, sınırda. 'Borderline' dediğimiz yerde.

Deniz Çoban: Sarı kart için borderline.

Bahattin Duran: Tabii ki, tabii ki. Yok kırmızıdan bahsedemeyiz. Sarıyı da çıkarsa kimse sesini çıkaramaz ama maçın skorunun verdiği rahatlık... Zorbay Küçük, o kadar güzel bir yerden izliyor ki... Zorbay'ın en büyük avantajlarından biri de o; çok doğru yerlerde duruyor.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

66. DAKİKADA ALEXANDER DJIKU'NUN SARI KART GÖRDÜĞÜ POZİSYONDA KARAR DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Bu pozisyonda Djiku'nun Keny'nin dizine bir teması var. O temas, benim için sarı kart. Fazlası olmaz.

Deniz Çoban: Yaptığı tepkinin de İrfan Can'ınkinden aşağı kalır yanı yok. Atsın demiyorum. Atılmaz burada oyuncu. Yani bir 'common sense' diye bir şey var.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Bahattin Duran: Tabii tabii.

Deniz Çoban: Kramponun vidası inerken dizine geliyor. Şekli itibariyle sarı kart göstermesini doğru buluyorum.

70. DAKİKADA SEBASTIAN SZYMANSKI'NIN GÖRDÜĞÜ SARI KARTTA KARAR DOĞRU MU?

Deniz Çoban: Şimdi burada faul yok. Olsa bile sarı kartı gerektirecek bir şey yok. Bu sefer de sarı kart çıkıyor.

Bahattin Duran: Bir de maç boyunca Keny, o kadar iyi mücadele etti. Keny'ye kaydılar, ettiler, oralarda ayakta kaldı ama bu pozisyonda sanki kolay kendini bıraktı.

Deniz Çoban: Belki de topu önüne alırken dengesini kaybetti. Kolay bırakmakta o da var.

Bahattin Duran: Bu ikili mücadele yani benim için.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Deniz Çoban: Bu, ikili mücadele. Burada düdük çalınmaz.

Bahattin Duran: Hani formadan bir çekme yok. Kolunu tutmuş, çekmemiş.

Bahattin Duran: Zaten Keny, kendisini Szymanski'ye doğru vermiş.

Deniz Çoban: Olabilecek en iyi yerden de izliyor.

Bahattin Duran: Evet. Sanki oyun devam etseydi daha iyiydi burada.

Deniz Çoban: Ya sanki değil bence devam etmeli.

Deniz Çoban: Hadi çaldı faulü sarı kartı gerektirecek bir şey yok.

Bahattin Duran: Zorlama sarı kart.

Fenerbahçe-Başakşehir maçında tartışmalı pozisyon: Ya elle oynama olmasaydı Sarı kartta faul bile yok

Deniz Çoban: Zorlamayla umut vadeden atak olur.

Bahattin Duran: Anca öyle olur. O da şöyle; zorlarız, en arkadaki Başakşehirli arkadan gelirdi falan zorlarız da sarı kartı destekleriz. Hani gözlemci destekledi tabiri vardır.

Yazarlar