Fenerbahçe Fenerbahçe'nin yıldızı övgüleri topladı: Rapaic'i geçecek gibi görünüyor

Fenerbahçe'nin yıldızı övgüleri topladı: Rapaic'i geçecek gibi görünüyor

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda Zimbru engelini farklı skorla geçti. Sarı-lacivertlilerde yeni transferler adeta gövde gösterisi yaptı. Fenerbahçe'nin zafer gecesini spor yazarları kaleme aldı.

Fenerbahçenin yıldızı övgüleri topladı: Rapaici geçecek gibi görünüyor

UEFA Avrupa Konferans Ligi 2. Ön Eleme Turu'nda Fenerbahçe ile Zimbru karşı karşıya geldi. Heyecan dolu müsabaka sarı-lacivertlilerin 5-0'lık galibiyetiyle sona erdi. Fenerbahçe'nin yeni transferleri performanslarıyla hayran bıraktı.

Haberin Devamı

Sarı-lacivertlilerin Zimbru müsabakasındaki performansını spor yazarları kaleme aldı. Usta kalem, Fenerbahçe'nin yeni transferinin Rapaic'i bile geçebileceğini belirtti.

İşte Fenerbahçe - Zimbru maçı sonrası yapılan değerlendirmeler...

AMAN BAŞKAN! / TAYFUN BAYINDIR

Dün, Ali Koç dönemlerinin en iyi başlangıcını izledik. Ali Koç dönemlerinin en iyi transferlerini gördük. Ali Koç dönemlerinin en umut veren, taraftarı germeyen takımını seyrettik. Teşekkür ederiz... Lütfen devamı gelsin...
İstanbul tarihinin en sıcak günlerinden birini yaşarken Fenerbahçe de tarihinin en önemli galibiyetlerinden birini aldı. Zimbru zayıf bir takım, “abartıyorsun” diyenler olabilir... Hiç de abartmıyorum... Fenerbahçe öyle bir süreçten geçiyor ki,  öyle zor bir konumda bulunuyor ki, o nedenle “tarihi bir galibiyet” diyorum.
Böyle bir başlangıç Fenerbahçe’nin kesin ihtiyacıydı. Dünkü oyun ve yenilerin mükemmel performansı, Galatasaray’ın Zaha ile attığı golü unutturmaya yetti. Tur artık cepte... Bundan sonrası dünkü etkileyici oyunda dikkat çeken eksiklerin giderilmesine kaldı.

Haberin Devamı

Fenerbahçenin yıldızı övgüleri topladı: Rapaici geçecek gibi görünüyor

Şimdi bakın; eğer böylesine kaliteli bir kadroyu kurup, vites yükseltiyorsanız tek bir maçla taraftarınıza “O sene bu sene” dedirtebiliyorsanız, o zaman açtığınız kesenin ağzını daha da genişletmelisiniz ve sağlam bir 6 numarayı transfer etmelisiniz.
Dün gördük, Fenerbahçe yenileri ile birlikte tam bir pas takımı olmuş. Ne kendini yoruyor takım, ne de oyunu... Pasla, oyunun temposunu koşu seviyesinde tutmayı becerebiliyorlar. İlk yarının 30, ikinci yarının da neredeyse tamamında bunu gördük... Bu mükemmele yakın işleyen yapıda eksik bölüm Crespo’nun üstlendiği görev... Crespo tamam günün iyilerinden, savunmaya destek verenlerinden ama İsmail Kartal’ın oyununda teknik bir 6 numaraya çok ihtiyaç var. Dripling yapacak, uzun pas atacak ve en önemlisi dikine oynayacak bir 6 numara ilaç gibi gelir.

Ali Koç dönemlerinden dem vurduk, devam edelim. Beş yıl boyunca her sezon değişen kadroların en büyük eksiği lider oyuncuydu. Bakın geçmişe tek bir tane isim söyleyemezsiniz, öyle olmasa bu takımın kaptanı asla Altay Bayındır olmazdı. Şimdi ise bir değil, iki tane hem lider hem de çok özel oyuncu var. Dzeko daha sahaya çıkarken “bu takımın kontrolü bende” der gibiydi. Mükemmel bir santrfor nasıl olur bize örneğini gösterdi. Kolay bir gol ve olağanüstü bir asistle maçın en öne çıkan isimlerinden biriydi. Ve Dusan Tadic... Uzun yıllardır ligimizi izliyorum. Gördüğüm adı “ic” le biten en iyi isim Rapaic’ti. Fenerbahçe’nin yeni “ic”i Dusan onu da geçecek gibi görünüyor.
Diğer yeniler Kent, Szymanski ve Djiku neden tercih edildiklerini net biçimde gösterdiler. Belki çok erken ama biz bu sene farklı bir Fenerbahçe izleyeceğiz. Bu çok net...

Haberin Devamı

Fenerbahçenin yıldızı övgüleri topladı: Rapaici geçecek gibi görünüyor

Son sözüm Ali Koç’a... Sayın başkan sakın olaki dünkü maçtan sonra transferde frene basmayın... Bu takımın iki yıldıza daha ihtiyacı var. Mane’yi mi alırsınız Dominguez’i bilemem. Ama lütfen başladığınız mükemmel işi mükemmel sonlandırın. Çünkü ilk defa taraftarın istediği Fenerbahçe’yi oluşturuyorsunuz.

Haberin Devamı

UZAY GÖKERMAN: LİDER OYUNCULAR; TADİC VE DZEKO! / SKORER

Rusya hazırlık kampındaki maçları yorumlarken takımın “liderlik özelliğine” sahip futbolcu eksikliği çektiği yönünde bir manşet atmıştım.

Bu Fenerbahçe’nin son yıllarda yaşadığı en önemli gediklerden biriydi.

Bir iki maçı alıp götüren oyuncu her takımdan çıkar ve devamlılığı yoktur; ancak mesele sezon boyunca saha içinde her sıkıştığında liderlik yapacak bir futbolcuya sahip olmaktır.

Bu liderlik bazen oyunu çözen, gol atan, verimliliği yüksek bir skorer olarak kendisini gösterirken, çoğu zaman da sahanın her tarafını toparlayan bir oyuncu olur.

Arda Güler yaşıyla ortansız bir lider oyuncu karakterinde bir futbolcu görüntüsüne bürünmüştü hatta bu ilk hali bile Real Madrid için yeterli oldu.

Geride kalan 5 sezonun bilançosu ise Fenerbahçe’nin artık her kimse futbol aklının bir türlü “lider” özelliğine sahip futbolcu transferi yapamadığını bize “yaşatarak” öğretmişti.

Bu uzatmalı girişi “Tadic” için hazırlık yaptığıma yorabilirsiniz, ama tek başına ona bu payeyi vermeyi şimdilik yeterli bulmuyorum.

Haberin Devamı

Çok zayıf bir ekip karşısında böylesine abartılı yorumlar yapmanın tüm riskini de üstlenerek şu erken tespiti yapalım; Fenerbahçe’nin futbol aklı dün akşam sahaya çıkan tüm yeni transferleriyle ortak bir lider takım özelliğine sahip bir ekip kurmuş görünüyordu.

Umarım bu tespit yüzünden benim gibi düşünen veya hissedenleri mahcup çıkarmazlar ancak net olarak ortada duran bir gerçeklik var; başta Tadic, olmak üzere Dzeko, Kent ve Szymanski’den oluşan ileri 4’lü futbol oynamaya aç ve üzerlerine giydikleri formanın sevdalılarının yıllardır neyi özlemle beklediklerinin bilincin sahaya çıkmışlardı.

Tadic ve Dzeko zaten yaş olarak da üst seviyede oynadıkları liglerden edindikleri tecrübe ile hem sahadaki duruşlarıyla hem de oyunlarıyla taraftara, teknik ekibe ve sahada birlikte ter döktükleri arkadaşlarına güven ve inanç veriyorlardı.

Buraya kadar yazılanlar abartı şeklinde gelmesin, çünkü bu duruş Fenerbahçe’nin en başta ihtiyaç duyduğu temel eksiktir.

Yarın işler biraz ters gittiğinde “bu takımın bir lidere ihtiyacı var” diye yine ilk bizler burada cümleler kuracağız, çünkü hep oldu!

Fenerbahçeli oyuncular dün akşam basit goller atmadı.

Ferdi’nin gol vuruşunu çıkarabilecek kaç kaleci var Avrupa’nın üst düzey takımlarında?

Benzer golü Milli maçta Arda Güler ters taraftan atmıştı.

İkinci golün öncesindeki biri uzun olmak üzere 3 pas sadece kaliteli değil, birbirini tamamlayan bir takım oyunu sonucuydu ki böyle golleri uzun yıllar bir arada oynayan takımlarda izliyoruz.

Hele Dzeko’nun Szymanski’ye attığı bir gol pası var biz mühendislerin çok önemsediği ölçü toleransı ile ifade etmek gerekirse en hassas ölçüm aletlerinin gösterebileceği bir hassasiyette nokta atışıydı.

Yine Mert Hakan’ın Dzeko’ya yaptığı asistin asistini yapan Ferdi’nin ayağının dışı ile verdiği pas çok ince ve kaliteli bir dokunuştu.

Duran, bekleyen, topu güç bela ve zorla çeviren bir takım yoktu sahada.

Türkiye’ye geldiği günden bu yana en yüksek performansına İsmail Kartal ile çıkan Osayi’nin sağ kanattaki hem hücumda hem savunmadaki mücadelesi yine çok iyiydi. Orada ter dökmeye devam edeceğinin işaretini verdi.

Ferdi ile Tadic’in uyumu ise bize her seferinde tahtaya vurdurdu.

İsteyen, arzulayan, rakibi pes etmeye zorlayan orta alan baskısının geçen senenin başından, Jesus’tan kalan bir özellik olduğunun da hakkını teslim edelim.

Savunma güvenliğini de boş bırakmadan; Fenerbahçe’nin rakibin 2. Bölgesine yapacağı presin önemli bir hücum silahı olduğunu öğrenilmiş bir ders olarak baş köşede tutmak gerekiyor.

Böyle başlamak, farklı kazanmak kuşkusuz tüm takımı havaya sokacaktır.

Samandıra’da havanın nasıl olduğunu bilmiyoruz ancak en önemli merkez üssün orası olduğu yine unutulmamalıdır.

Eleştirilen, sürekli belli bir seviyenin üzerine çıkması beklenen bir takım oyuncusu olmak başka, kazanan, rakibin üzerine kabus gibi çöken, isteyen, sürekli daha fazlasını arzulayan bir takımın parçası olmak çok daha başka bir psikoloji ve mental durumdur.

Tadic ve Dzeko Fenerbahçe’nin yıllardır aradığı, beklediği oyuncular gibi duruyor, bakalım ilk izlenimi sonuna kadar koruyabilecekler mi?

Güzel bir Avrupa maçı oldu.

FAİK ÇETİNER: İŞTAHLI FENERBAHÇE / FANATİK
Fenerbahçe’nin maça başlayan kadrosunda 6 eski 5 yeni oyuncu vardı. Maç kadar elbetteki yenilerde merak ediliyordu. Oyun başladı, maçın senaryosu hemen belli oldu. Gücü , kapasitesi belli Zimbru, tam takım kapanıyor, golü ne kadar geç yersem, kardır diyordu. Geçen sezon kapanan rakipleri, çözmeye, aşmaya zorlanan Fenerbahçe’ye bu sezon öyle çilingirler gelmiş, rakibi devirmek şimdilik zor gözükmüyor. Tadic tam bir beyin. Oyunu çok iyi okuyor, yönlendiriyor, asistleri mükemmel. Kent istekli, hırslı. Dzeko hep kale önünde, pozisyon içinde. Atıyor, attırıyor.

YARATICI AYAKLAR
Djiku’nun Szymanski’nin (ilk golünü attı) kumaşları iyi, faydalı olacakları kesin. Eskilerden Ferdi (golü alkışlandı) yine maçın öne çıkan isimlerinden biriydi. Osayi hırsı, enerjisi ve ofansif futbola katkısı ile alkışı aldı. (Onu kulübede tutan Jesus’un kulakları çınlasın) Çabuk oynayan, yaratıcı ayaklara sahip, takım uyumunu erken yakalamış Fenerbahçe’nin ilk 30 dakikada bulduğu gollerle maçın finali de belli olmuştu. İştahlı Fenerbahçe oyunun ikinci bölümünde hız kesmeyince golleri devamı, turunda sonu geldi. Kimse rakibin gücünü hesaba katıp, bu farklı galibiyete toz kondurmasın. İştahlı Fenerbahçe’nin bu sezon tribünleri keyiflendirecek birçok oyununa şahit olacağız.

ERMAN ÖZGÜR: RAHAT GALİBİYET / FANATİK
Daha maçın 10 dakikasında önemli 2 gerçek belli oldu. İlki Tadiç’in maçın yıldızı olacağı, ikincisi de Fenerbahçe’nin kendi sikletinde bir takımla oynamadığı ve maçı rahat kazanacağı. Yine de her bölgesinde yeni isimlerin olduğu, özellikle forvet hattının adeta yeniden dizayn edildiği Fenerbahçe’nin iştahlı görüntüsü ve pek de uyum sorunu yaşamayacağı attığı goller ve hücum organizasyonlarıyla hissedildi. Enfes bir Ferdi golü, Kent ve Tadiç’in etkisi ile skor ilk yarıdan 2-0’a a geldi.

ÖNEMLİ İŞARETLER…
İkinci yarıda Fenerbahçe işi şova dönüştürdü. Özellikle sol kenarı harika işleyen Ferdi Kadıoğlu, Tadiç’le birlikte maçın yıldızı Dzeko ağırlıklarını koydular. Mert Hakan, Szymanski de ayak uydurunca skor artmaya devam etti. Fenerbahçe yenilenen ‘dna’ları ile rahat bir galibiyet aldı. Ancak bu galibiyet sezonun geneli için önemli işaretler veriyor mu desen, hayır. Ancak bazı önemli başlıklar atılabilir. Futbol iyi futbolcularla oynanır, Tadic ve Dzeko Fenerbahçe için çok doğru isimler. İlk resmi maç olmasına rağmen temposunu maçın geneline yayması lig için değerli, kaliteli ve alternatifli kadroyu iyi yönetebilirse İsmail Kartal başarabilir.