Fevzi Aksoy

Fevzi Aksoy

faksoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Lokal liglerden evvel ortalık biraz olsun şenlendi. Şampiyonlar Ligi maçları ve Avrupa Ligi maçları bunaltıcı sıcaktan yumuşamış beyinlerimize akşam serinliğinde iyi gelir oldu. Bu arada bir maçın, devre arasında bir yayın doğrusu ilgimizi çekti. Ağzımız açık kaldı. Eh biz de değişiklik olsun diye anlatalım dedik.

Bir Alman spor profesörü şöhretli bir Alman takımının kampüsünü ziyaret ediyor ve sağlık kontrollerini inceleyip, anlatıyor. Mesela futbolcuların ayak parmakları teker teker kontrol edilip birbirleriyle olan anatomik ve ortopedik durumları inceleniyor. Uyumsuzluk varsa düzeltilmelerine ve tedavilerine çalışılıyor. Göz muayenelerinde oyuncuların oyunda birbirlerine olan mesafelerinin kontrolleri araştırılıyor. Anormallik varsa düzeltiliyor. Bu, pasların yerini bulması için çok mühim bir olgu.

Haberin Devamı

Kandaki laktakın maç öncesi ve sonrası değerleri metabolik kan şeker değişiklikleri tartışılıyor, hepsi masaya yatırılıyor. Yani futbolcu olmak çık sahaya oyna demekle olmuyor. Buradan anlaşılıyor ki Alman genç milli takım ve yetişkinlerinin şampiyonlukları boşuna değil. Aklımıza gelmişken soralım dedik. Biz acaba ayaktaki parmak değişikliklerine futbolcularımızda ne kadar değer veriyoruz. Baş parmakla orta parmak birbirlerine dost mu? Birbirlerine nasıl bakıyorlar? Anatomik ve ortopedik durumları ne alemde? Sakın yanlış anlamayın burada ayak kokusundan bahsetmiyoruz. Çünkü bizde ayak problemleri hep sezon bitiminde ortaya çıkar.