Fevzi Aksoy

Fevzi Aksoy

faksoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son yıllarda sosyolojik açıdan etkili insan gruplarını futbol taraftarları teşkil etmektedir. Bu etki politikada da zirveye ulaşmış gözükmektedir.
Ama böyle derken bazı batılı yazarlar futbol maçlarındaki ilginin artık eskisi gibi tribün dışına taşmadığını, futbola karşı bir ilgisizliğin başladığını kaydetmektedirler. Onlara göre futbol endüstrisi kazanç için hiç durmadan yeni yeni karşılaşmalar ve turnuvalar icat etmektedir. Bu da tribünleri dolduran futbol aşıklarının dışındaki kültürel gruplarda bir soğukluk yaratmaktadır.
Yine onlara göre çok şöhretli takımların karşılaşmalarındaki kalabalıkları ve heyecanı diğer karşılaşmalarda görmek zor olmaktadır. Belki burada sosyolojik ve politik açıdan bir noktayı belirtmek gerekmektedir. Kalkınan ülkelerdeki, üçüncü dünya ülkelerindeki futbola fazla ilgi statların içinde ve dışında devam ederken, kültürü yüksek, zengin, demokratik ülkelerde ise tribünler dışındaki futbol ilgisi yavaş yavaş kaybolmaktadır. Anlaşılan bu ilgiyi çoğaltmak da yeni yeni karşılaşmalar organize etmekle olmayacaktır.