Fransa Ligue 1 Fransa liginde santra zamanı

Fransa liginde santra zamanı

11.08.2016 - 13:21 | Son Güncellenme:

Ligue 1'de sezonun ilk maçı, Bastia ile son 4 yılın şampiyonu Paris Saint-Germain arasında yarın oynanacak.

Fransa liginde santra zamanı

Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) 2016-2017 sezonunun ilk maçında, son 4 yılın şampiyonu Paris Saint-Germain (PSG), yarın deplasmanda Bastia ile karşılaşacak.

Lillois'nın şampiyon olduğu 1932-1933 sezonuyla başlayan Ligue 1'in 79. sezonu, yarın başlayacak. Küme düşen Troyes, Gazelec Ajaccio ve Reims'in yerine yeni sezonda Nancy, Dijon, Metz mücadele edecek.

Açılış karşılaşması, sezona, Lyon karşısında aldığı 4-1'lik galibiyetle Avusturya'da yapılan Fransa Süper Kupası'nı kaldırarak başlayan son 4 yılın şampiyonu PSG ile geçen sezon ligi 10. sırada bitiren Bastia arasında oynanacak. Armand Cesari Stadı'ndaki maçın başlama vuruşu, TSİ 21.00'de yapılacak.

Takımı, üst üste 3 lig şampiyonluğuna taşıyan Laurent Blanc ile yollarını ayırıp Sevilla'nın başında 3 yıldır UEFA Avrupa Ligi kupasını kaldıran Unai Emery'yi teknik direktörlüğe getiren PSG, yine Ligue 1'in en büyük favorisi.

PSG'yi bu sezon en çok, şampiyonluklarda büyük pay sahibi Zlatan Ibrahimovic'in, sözleşmesini yenilemeyip Manchester United'a gitmesi etkileyecek. Paris ekibi ayrıca Lucas Digne'i Barcelona, Gregory van der Wiel'i de Fenerbahçe'ye gönderdi.

PSG, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda dikkatleri üzerine çeken Polonyalı Grzegorz Krychowiak'ı 33,6 milyon euro karşılığında renklerine bağladı. Ayrıca Real Madrid'den Jese Rodriguez, Rosario Central'den Giovani Lo Celso, Club Brügge'den Thomas Meunier ve Nice ile sözleşmesi sona eren Hatem Ben Arfa ile de kadrosunu güçlendirdi.

2000'li yıllarda adeta fırtına gibi esen ve üst üste 7 şampiyonluk kazandıktan sonra duraklama dönemine giren Lyon, genç ağırlıklı kadrosuyla üst sıraları zorlamaya çalışacak. Son 2 sezondur 2. olan Lyon, 25 milyon euroya Barcelona'ya sattığı Fransız milli stoperi Samuel Umtiti'nin boşluğunu, River Plate'ten aldığı Emanuel Mammana ve Marsilya ile sözleşmesi biten Nicolas N'Koulou ile doldurmaya çalışacak.

Ligue 1'in bir diğer iddialı ekibi ise UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Fenerbahçe'yi eleyen Monaco. Geçen yılın üçüncüsü Monaco, yeni sezon öncesinde savunmasına önemli takviyeler yaptı. Lille'den 15 milyon euroya Djibril Sidibe, Marsilya'dan 13 milyon euroya Benjamin Mendy ve Torino'dan 11 milyon euroya Kamil Glik'i transfer eden Monaco ayrıca Nancy'nin defansif orta saha oyuncusu Youssef Ait Bennasser'i de renklerine bağladı.

Geçen yıl Chelsea'de kiralık oynayan Falcao'yu kadrosunda tutan Monaco, 2014 FIFA Dünya Kupası öncesi yaşadığı sakatlıktan sonra kariyeri düşüşe geçen Kolombiyalı golcünün de eski günlerine dönmesini umuyor.

İlk haftanın programı

Haberin Devamı

Ligue 1'de ilk haftanın maç programı şöyle:

Yarın: Bastia-Paris Saint Germain, Monaco-Guingamp

13 Ağustos Cumartesi: Bordeaux-Saint Etienne, Montpellier-Angers, Caen-Lorient, Dijon-Nantes, Metz-Lille

14 Ağustos Pazar: Nancy-Lyon, Nice-Rennes, Marsilya-Toulouse

Dünya'nın en değerli liglerinden İngiltere Premier Lig, İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga), İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) ve Almanya Birinci Futbol Ligi'nin (Bundesliga) ardından dünya futbolunun en değerli beşinci ligi konumundaki Ligue 1, futbolcuların piyasa değerleri bakımından ön plana çıkıyor.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Fransa liginde mücadele eden 20 takımın toplam piyasa değeri 1,54 milyar euro. Son yıllarda özellikle PSG ve Monaco'nun transferleriyle piyasa değeri yükselen Fransa ligi, Avrupa'nın diğer büyük futbol ülkelerine bir adım daha yaklaştı. PSG'nin 458,3 milyon avro değerle başı çektiği Ligue 1'de, Monaco 180,25 milyon euroyla ikinci, Lyon ise 171,45 milyon euro değerle 3. sırada bulunuyor.

En fazla şampiyon olan takım Saint Etienne

Haberin Devamı

Profesyonel döneme geçilen 1932-1933 sezonundan bu yana Ligue 1'de en fazla şampiyonluk yaşayan takım, 10 kez mutlu sona ulaşan Saint Etienne oldu.

Son zaferini 1981'de yaşayan Saint Etienne, 35 yıldır şampiyonluk özlemi çekiyor. Saint Etienne'i, son olarak 2010'da zafere ulaşan ve 9 şampiyonluğa sahip Marsilya takip ediyor. Bu iki takımı 8 şampiyonlukla Nantes, yedişer şampiyonlukla Monaco ve Lyon izliyor.

Katarlı iş adamı Nasser el-Khelaifi tarafından satın alındıktan sonra Ligue 1'e ağırlığını koyan ve 4 yıldır şampiyonluğu kimseye bırakmayan PSG'nin yanı sıra Reims ve Bordeaux'nun da 6 şampiyonluğu bulunuyor.

Ligue 1'in en tecrübelisi

Sochaux, 2. ligde Ligue 1 tarihinde en fazla maça çıkan takım unvanına sahip Sochaux, bu sezon da 2. ligde mücadele edecek.

Üç sezon önce küme düşen Sochaux, birinci ligde yer aldığı 67 sezon boyunca 2 bin 368 maça çıktı. Bu karşılaşmalarda 859 galibiyet, 877 mağlubiyet ve 632 beraberlik aldı.

Ligue 1'in en fazla galibiyet elde eden takımı, 67 sezonluk geçmişinde bin 39 galibiyet alan Marsilya olarak göze çarpıyor. 1970 yılında kurulan PSG ise birinci ligde 43 sezonluk maziye sahip.

Yazarlar