Skorer Fransızların 'Altın Top'u en çok Alman ve Hollandalılar'a gidiyor

Fransızların 'Altın Top'u en çok Alman ve Hollandalılar'a gidiyor

12.10.2009 - 11:37 | Son Güncellenme:

.

Fransızların Altın Topu en çok Alman ve Hollandalılara gidiyor

Fransızların geleneksel olarak düzenlediği Avrupa’da Yılın Futbolcusu (Ballon d’or) ödülünde Alman ve Hollandalı futbolcuların üstünlüğü dikkat çekiyor.

"francefootball.fr" isimli internet sitesindeki verilere göre, bugüne kadar 53 kez verilen Avrupa Yılın Futbolcusu ödülünü 7’şer kez kazanan Alman ve Hollandalı futbolcular ön plana çıkıyor. Bu futbolcuları ise 6 kez ile Fransız, 5’er kez ile İngiliz, İtalyan, Brezilyalı, 3’er kez ile İspanyol, Portekizli ve Ukraynalı , 2’şer kez ile Çek, 1’er kez ile de Bulgar, Danimarkalı, Liberyalı, Kuzey İrlandalı, İskoç, Rus ve Macar futbolcuların takip ettiği görülüyor.

Avrupa’nın seçkin gazetecilerinin ve futbol kamuoyunda yer alan isimlerin oylamalarıyla belirlenen ve Avrupa’nın en prestijli futbol ödüllerinden biri kabul edilen "Ballon d’or"da kulüp bazında İtalyan ekiplerinden Juventus ve AC Milan 8’er oyuncu ile en ön sırada bulunuyor. Bu kulüpleri 6’şar futbolcusuyla ile iki ezeli rakip Barcelona ve Real Madrid izliyor.

EFSANELER 3’ER ÖDÜLLÜ

Haberin Devamı

Ballon d’or listesinde, futbol hayatları devam eden oyuncuların yanı sıra, aktif futbol yaşantısını noktalayan ünlü kramponlar da yer alıyor. Bunların başında, Hollandalı efsane oyuncu Marco van Basten, "Sarı fare" Johan Cruyff ve şu an UEFA Başkanlığı görevini yürüten Fransa’nın efsane "10" numarası Michel Platini, 3’er kez ile ilk sırada yer alıyor.

Bu futbolcuları ise 2’şer kez ile Franz Beckenbauer, Kevin Keegan, Ronaldo, Karl Heinz Rummenigge, Alfredo Di Stefano, 1’er kez ile de Florian Albert, Roberto Baggio, Igor Belanov, George Best, Oleg Bloghin, Fabio Cannavaro, Bobby Charlton, Cristiano Ronaldo, Eusebio, Luis Figo, Ruud Gullit, Kaka, Raymond Kopa, Denis Law, Josef Masopust, Lothar Matthaus, Stanley Matthews, Gerd Müller, Pavel Nedved, Michael Owen, Jean-Pierre Papin, Rivaldo, Gianni Rivera, Ronaldinho, Paolo Rossi, Matthias Sammer, Alan Simonsen, Omar Sivori, Hristo Stoitchkov, Luis Suárez, George Weah, Lev Yashin ve Zinadine Zidane takip ediyor.

Sıralamada ilk sırayı 3 ödülle elinde bulunduran Michel Platini, 1983-1984 ve 1985 yılında "üst üste 3 kez" bu ödülü kazanan tek futbolcu unvanını koruyor. 3 ödüllü isimlerden Marco van Basten, 1988,1989 ve 1992 yıllarında almış olduğu toplam 3 ödülden 2’sini üst üste aldığı görülürken, Johan Cruyff’un da toplam 3 ödülünün 2’sini 1973 ve 1974 yıllarında alarak üst üste kazanma başarısını gösteren oyuncular arasında yer alıyor.

Kevin Keegan, 1978 ve 1979 yıllarında, Karl Heinz Rummenigge de 1980 ve 1981 yıllarında bu ödülü 2 kez üst üste alan futbolcular arasında.

Ballon d’or’u 1963 yılında kazanan Rus Lev Yashin ise bu ödülü alan tek kaleci olarak listedeki yerini koruyor.

KURAL DEĞİŞİKLİĞİNDEN SONRA İLK ÖDÜL WEAH’A

Haberin Devamı

"France Football" tarafından düzenlenen ve ilk kez 1956 yılında verilen ve bundan sonraki yıllarda geleneksel bir hal alan "Altın Top" ödüllerinde, 1995 yılına kadar ödülü Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan futbolcular alırken, bu yıldan sonra Avrupa liglerinde oynayan her futbolcunun alabilmesi sağlandı. 1995 yılında AC Milan’da adını efsane golcüler arasına yazdıran Liberyalı George Weah’ın almasıyla ödül ilk kez kıta dışından bir futbolcuya gitmiş oldu.

SON ÖDÜL CRISTIANO RONALDO’DA

Haberin Devamı

İngiltere Premier Lig’in son şampiyonu Manchester United’dan Real Madrid’e 94 milyon avro bedelle transfer olan Portekizli Cristiano Ronaldo, bu ödülü alan son futbolcu olarak listedeki yerini korurken, 2009’da hangi futbolcunun bu ödülü alacağı merakla bekleniyor.