Skorer Futbola bomba düştü

Futbola bomba düştü

31.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe 18. şampiyonluğuna ulaştı, ancak gündem bambaşkaydı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı şike operasyonunda tutuklu yargılama kararları çıkarken, Şampiyonlar Ligi’ne de Trabzonspor katıldı

Futbola bomba düştü

Spor Toto Süper Lig’de Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki nefes kesen yarışın galibi, son hafta Sivasspor’u 4-3 yenen sarı-lacivertliler oldu. Fenerbahçe’nin yıldız ismi Alex de 28 golle sezonun kralı oldu.
Ancak spor dünyasına şike operasyonu damgasını vurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü koordinesiyle, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig’in 2010-2011 sezonuna yönelik soruşturma başlatıldı. Soruşturma çerçevesinde 11 ilde, 60 noktada arama yapıldı.
Aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ile Teknik Direktör Tayfur Havutçu’nun da bulunduğu 31 kişi tutuklandı. Savcı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamede Aziz Yıldırım, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “nitelikli dolandırıcılık”, “şike” ve “teşvik primi vermek” 2 Aralık’ta soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, iddianameyi tamamladı. 400 sayfayı geçen iddianamede, Olgun Peker’in “bir numaralı şüpheli” olduğu belirtildi.
10 Aralık’ta; 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılırken cezaların düşmesiyle İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Abdurrahman Yakut, Ahmet Ateş, Ümit Karan, brahim Akın, İskender Alın ve Korcan Çelikay’ı serbest bıraktı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe men edildi
Futbol Federasyonu da bu isimler üzerindeki tedbiri kaldırarak, mesleklerini yapmaları için izin verdi. Cezai boyutu mahkeme, disiplinel boyutu da TFF tarafından inceleniyor.
Fenerbahçe’nin üzerindeki şüphenin ciddi boyutta olduğunu gören TFF de sarı-lacivertlileri Şampiyonlar Ligi’nden men etti. Bunun üzerine UEFA, Trabzonspor’un Devler Ligi’nde yer almasına karar verdi.

Yeni başkanların dönemi başladı
Ziraat Türkiye Kupası’nda ise zirveye Beşiktaş çıktı. Siyah-beyazlı ekip, 11 Mayıs’ta oynanan ve normal süresi 2-2 biten finalde, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u penaltı atışları sonunda 4-3 yenerek, Türkiye Kupası’nın 49. şampiyonu oldu.
Galatasaray Kulübü’nün 14 Mayıs’taki olağanüstü seçimli genel kurul toplantısında toplam 2998 oy alan Ünal Aysal, seçimi rekor bir oyla kazanarak kulübün 34. başkanı oldu. Ünal Aysal başkanlığındaki sarı-kırmızılı yönetim, 19 Mayıs’ta teknik direktörlük görevine Fatih Terim’in getirildiğini açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu Seçimli Olağan Genel Kurulu’nda ise tek aday olan Mehmet Ali Aydınlar, 201 delegenin oyunu alarak başkanlığa seçildi. Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığına da Yıldırım Demirören seçildi.

Milli hüsran
A Milli Futbol Takımımız, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri A Grubu son maçında, Azerbaycan’ı 1-0 yendi ve grup ikincisi olarak play-off oynamaya hak kazandı. Hırvatistan ile eşleşen Ay-yıldızlı ekibimiz, İstanbul’daki ilk maçta rakibine 3-0 yenilerek tur şansını zora soktu ve deplasmanda da 0-0 berabere kalınca, finallere kalamadı. Bu neticenin ardından 16 Kasım’da Hollandalı Teknik Direktör Guus Hiddink ile yolların ayrıldığı, 17 Kasım’da da yeni teknik direktör olarak Abdullah Avcı’nın göreve getirildiği açıklandı.

Haberin Devamı

Ezeli rakipler finalde buluştu
Türk Sporu’nun iki devi tam 26 yıl sonra basketbol ligi finalinde kozlarını paylaştı. Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Cafe Crown arasındaki final serisini sarı-lacivertli ekip 4-2 ile galip bitirerek sezonu şampiyon olarak tamamladı. Fenerbahçe Ülker son 5 yılda 4., toplamda ise 5. galibiyetini elde ederken, 4 galibiyeti bulunan sarı-kırmızılı ekip ise 21 yıllık hasretini dindiremedi.
- Fransız spor gazetesi L’equipe, Fransa Basketbol Ligi takımlarından Cholet’i çalıştıran Türk antrenör Erman Kunter’i “yılın adamı” seçti.
- Gaziantep’teki Spor Toto Türkiye Kupası finalinde, Tarsus Bld.’yi 68-53 yenen Galatasaray Medical Park, tarihinde 8. kez kupanın sahibi oldu.
- Kadınlar Basketbol Ligi play-off final serisinde ezeli rakibi Galatasaray Medical Park’a 3-1’lik üstünlük kuran Fenerbahçe şampiyon oldu.
- Efes Pilsen Spor Kulübü’nün ismi, “Anadolu Efes” olarak değiştirildi.
- 27. Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Fenerbahçe Ülker’i 103-97 yenen Galatasaray kazandı. 19. Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Fenerbahçe’yi 85-78 yenen G.Saray M.Park kazandı.
- Galatasaray Tekerlekli Sandalye Takımı, IWBF Şampiyonlar Kupası finalinde Alman RSV Lahn-Dill’i 85-80 yenerek, şampiyon oldu. Aslan ligde de zirveyi bırakmadı.

Haberin Devamı

POTANIN PERİLERİ
A Milli Kadın Basketbol Takımımız, 18 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Polonya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı. Tarihin en iyi derecesini elde eden Kadın Millilerimiz, 2012 Londra Olimpiyatları için eleme maçları oynama hakkı kazandı. Finalde Rusya’ya 59-42 yenilen Ay-yıldızlı ekibimiz, gümüş madalyada kaldı ancak tarihinin en iyi derecesini elde ederek Polonya’dan ayrıldı.
Türkiye’de düzenlenen 2010 Dünya Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanarak tarih yazan 12 Dev Adam, Litvanya’daki Avrupa Şampiyonası’nda beklentilerin altında kaldı, ikinci turdaki 3 maçını da kaybederek şampiyonaya veda etti.
12 Dev Adam, Slovenya’da düzenlenecek 2013 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ise, İtalya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Belarus ile eşleşti, millilerimiz F grubunda yer aldı.

Haberin Devamı

YÜZLER FİLEDE GÜLDÜ
Türkiye’nin yüzünü 2011’de voleybol güldürdü. Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası’nda B Grubu’nda mücadele eden Türkiye, Hırvatistan’a yenilse de, Azerbaycan ve İtalya’yı yenerek play-off turuna yükseldi.
Çeyrek finalde geçen yılın dünya şampiyonu Rusya’yı 3-0 yenerek, tarihinde ikinci kez Avrupa şampiyonası yarı finaline yükselen ekibimiz, ev sahibi Sırbistan’a 3-2 yenildi ve final şansını kaybetti. Ancak üçüncülük mücadelesinde İtalya’yı 3-2 yenen Türkiye, 2003 yılında elde ettiği ikinciliğin ardından, şampiyona tarihindeki 2. madalyasını kazanmış oldu.
Yıldızlarda ise Ankara’da düzenlenen Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası finalinde İtalya’yı 3-0 yenen Yıldız Milli Takım, Türkiye’ye voleybol tarihinde milli takımlar düzeyindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu getirdi.
Kulüpler düzeyinde de Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom, İstanbul’da düzenlenen Voleybol Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali’nin son maçında Azeri Rabita Bakü’yü 3-0 yenerek şampiyon oldu. Ekibimiz Katar’daki Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde ise, Azerbaycan’ın Rabıta Bakü takımına 3-0 yenilerek, 2. oldu.
Erkeklerde de Avrupa kupaları tarihinde şampiyonluk kazanan ilk Türk erkek takımı olan Arkas, ikinci kez finale yükselirken, İtalya’dan Lube Banca Marche takımına elenerek ikinci oldu.

Haberin Devamı

- 2011 sezonu Teledünya Bayanlar Türkiye Kupası’nı finalde Nilüfer Belediye’yi 3-0 mağlup eden Eczacıbaşı Vitra kazandı.
- Erkekler Voleybol 1. Ligi play-off finali 3. maçında Arkasspor’u 3-0 yenerek seride durumu 3-0 yapan Fenerbahçe, 2010-2011 sezonu şampiyonu oldu.
- Bayanlar Voleybol 1. Ligi Play-Off final serisi 3. maçında Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom’u 3-2 yenen Fenerbahçe Acıbadem, seride de durumu 3-0 yaparak 2010-2011 sezonunun şampiyonu oldu.

HALTER
Türkiye, Rusya’ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nı 12 altın, 5 gümüş ve 11 bronz madalyayla tamamlayarak takım halinde ikinci oldu. Şampiyonada Rusya birinci, Polonya üçüncü sırada yer aldı.
Dünya Halter Şampiyonası’nda bayanlar 48 kiloda Nurdan Karagöz, silkmedeki 103, koparmadaki 80 ve toplamdaki 183 kiloluk kaldırışıyla ve tartı avantajıyla, silkmede ve toplamda dünya 3’üncüsü oldu. Erkekler 62 kiloda Bünyamin Sezer, koparmada 141 kiloyla dünya üçünlülüğünü elde ederken altın madalya sevincini 69 kiloda Mete Binay koparmadaki 157 kiloluk kaldırışıyla yaşattı.

BİNİCİLİK
85. Gazi Koşusu’nu Osman Hattat’ın sahibi olduğu ve jokeyliğini Halis Karataş’ın yaptığı “Anatoly” adlı safkan kazandı.

BİLARDO
Türkiye, Dünya Bilardo 3 Bant Takımlar Şampiyonası’nda 2. kez şampiyon oldu.

BOKS
Ankara’da düzenlenen 39. Avrupa Erkekler Boks Şampiyonası’nda Türkiye, 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya alarak 5. sırada yer aldı. Hollanda’daki Avrupa Büyük Kadınlar Boks Şampiyonası’nda, 57 kiloda Gülsüm Tatar, artı 81 kiloda Şemsi Yaralı altın madalya kazandı. Ayşe Taş 54, Nagehan Malkoç ise 57 kiloda bronz madalyaya ulaştı. Selçuk Aydın, 12 raunt süren Dünya Boks Konseyi (WBC) Orta Siklet Gümüş Kemer Şampiyonluğu unvan maçında Rumen rakibi Ionut Dan Ion’u yenerek unvanını korudu.

CİRİT
Milli ciritçi Fatih Avan, Avrupa Atmalar Kış Kupası’nda 80.19’luk derecesiyle 23 yaş altında Türkiye rekoru kırarak şampiyon oldu. Milli atlet Ercüment Olgundeniz, Avrupa Atmalar Kış Kupası’nda disk atmada en iyi kişisel derecesini yaparak şampiyon oldu.

DAĞ KOŞUSU
Bursa’da yapılan 10. Avrupa Dağ Koşusu Şampiyonası’nda, Ahmet Arslan, büyük erkekler kategorisinde 5. şampiyonluğuna ulaştı. Türkiye takım halinde 2 birincilik, 1 de üçüncülük elde etti. Türk sporcular 2 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Ahmet Arslan, Arnavutluk’ta yapılan, 27. Dünya Dağ Koşusu Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı. Lakabı “Dağların Aslanı” olan Arslan, şampiyonada elde ettiği 192 puanla, toplam puanını 287’ye çıkararak, Dünya Grand Prix sıralamasında da ilk sıraya yerleşti.

DALIŞ
Şahika Ercümen, Avusturya’nın Weissensee Gölü’nde, buzun altından 110 metrelik mesafeyi geçerek buzaltı yatay dalış rekorunu kırıp, Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi. Cenk Devrim Ulusoy ise, Antalya’nın Kaş ilçesindeki Hidayet Koyu açıklarında paletsiz ip destekli 80 metre dalışta ve paletli sabit ağırlık serbest dalışta yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

HENTBOL
Erkekler Süper Ligi play-off final serisinde Beşiktaş, İzmir BŞB.’yi 2-0 ile geçti ve şampiyon oldu. Bayanlarda ise Üsküdar Bld., İzmir BŞB.’yi 2-1’lik seriyle geçti, mutlu sona ulaştı. Muratpaşa Bld., Challenge Kupası finalinde Fransız ekibi Mios Biganos’a yenilerek Avrupa ikincisi oldu.

KARATE
Türkiye, Ankara’daki Avrupa Bölgeler Karate Şampiyonası’nı 3 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamladı.

KÜREK
Fenerbahçe Kürek Takımı, Fethiye ilçesinde düzenlenen Akdeniz Kupası Uluslararası Kürek Yarışları’nda ve Spor Toto Büyükler Türkiye Şampiyonası Kürek Yarışları’nda 6 kategorinin 4’ünde birincilik elde ederek şampiyon oldu.

MARATON
31. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nda bayanlarda Bahar Doğan şampiyonluğa ulaştı.

MASA TENİSİ
Avrupa En İyi 12’ler Turnuvası’nda Melek Hu bronz madalya kazandı.

OKÇULUK
Bedensel engelli Hatice Bayar, Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na katılmaya hak kazandı.

GÜREŞ
Türkiye, 29. Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası’nda 4 altın, 1 gümüş ve 4 bronz madalyayla takım halinde birinci, 39. Uluslararası Yaşar Doğu Serbest ve 2. Golden Grand Prix Bayanlar Güreş Turnuvası’nda 2 altın, 5 gümüş, 9 bronz madalya kazanarak takım halinde serbestte birinci, bayanlarda ikinci oldu. Avrupa Şampiyonası’nda serbest stilde Fatih Çakıroğlu altın, grekoromende Rıza Kayaalp gümüş ve Mustafa Sağlam bronz madalya kazandı.
İstanbul’daki Dünya Şampiyonası’nda ise Grekoromen stil 96 kiloda Cenk İldem, bronz, 120 kiloda Rıza Kayaalp altın, 84 kiloda Nazmi Avluca bronz, 74 kiloda Selçuk Çebi, gümüş kazandı. Avrupa Serbest Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Fevzi Şeker, Elmadağ’daki milli takım kampında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

OLİMPİYAT
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2011 Kadın ve Spor Ödülü’nü Avrupa’dan TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu’na verdi. Görme engelli 3 atlet, tarihinde ilk kez 2012 Londra Paralimpik Olimpiyatları’na katılabilmek için vize almayı başardı. 5. Uluslararası Atletizm Tunus müsabakalarında Suat Öner, Semih Deniz ve Nesim Öner, Londra oyunları için A barajını aşarak olimpiyatlara katılmaya hak kazandı.

ÖZEL OLİMPİYATLAR
Atina Özel Olimpiyatları 13. Dünya Yaz Oyunları’nda Türk sporcular, kızlar atletizmde 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz, masa tenisinde 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz kazandı. 11’li erkekler futbolunda Türkiye, finalde Hindistan’ı 5-3 yenerek sonuca ulaşırken, bayan basketbol takımı ise final maçında Pakistan karşısında 17-13 galip gelerek altın madalyaya uzandı. Türkiye Karma Voleybol Takımı olimpiyat şampiyonu olurken, özel sporculardan oluşan voleybol takımı ise ikincilik elde etti. Türkiye, oyunları 11 altın, 14 gümüş ve 18 bronz olmak üzere toplam 43 madalya ile tamamladı.

ATLETİZM
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda Kemal Koyuncu 1500 metrede Türkiye rekoru kırarak gümüş, Halil Akkaş da 3000 metrede bronz madalyanın sahibi oldu. Atletizmde, İzmir’de düzenlenen Büyükler Ferdi Türkiye Şampiyonası’nda bayanlar 400 metre engellide 55,67’lik dereceye ulaşan Nagihan Karadere, genç bayanlar 200 metrede 23,84 ile Nimet Karakuş, genç erkekler 3000 metre engellide ise 8:46,43 ile Emin Tan Türkiye rekoruna imza attılar. Diamond League’in Zürih ayağında Milli atlet Alemitu Degfa Bekele, bayanlar 5000 metreyi 15:08.86’lık derecesiyle 9. sırada tamamlayarak, olimpiyat A barajını geçmeyi başardı. Balkan Atletizm Federasyonları Birliği’nce (ABAF) yapılan değerlendirmede milli atlet Fatih Avan, yılın “en iyi” erkek atleti seçildi.

RALLİ
Arjantin ve Şili’deki 33. Uluslararası Dakar Rallisi’nde Türkiye’yi motosiklet kategorisinde temsil eden Kemal Merkit destek almadan yarışanlar sınıfında 2’nci, genel klasmanda ise 59. oldu.

TEKVANDO
Türkiye, Güney Kore’nin Gyeongju kentinde yapılan Dünya Tekvando Şampiyonası’nda 1 altın, 1 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 6 madalyayla erkeklerde takım halinde dünya üçüncüsü oldu. Türkiye’ye tek altın madalyasını kazandıran Servet Tazegül, şampiyonada MVP (En değerli sporcu) seçilirken, 2012 Londra Olimpiyatları Dünya Elemeleri Turnuvası’nda altın madalyayı kazanarak, olimpiyat vizesini aldı.

TENİS
Marsel İlhan, Fransa Açık Tenis Turnuvası’nda (Roland Garros) 3. eleme turunda rakibine yenilmesine karşın “şanslı kaybeden” (lucky loser) kontenjanından ana tabloda mücadele etme hakkı kazandı. İlhan, 4 “Grand Slam” turnuvasında da teklerde ana tabloda mücadele eden ilk Türk tenisçi unvanını elde etti.

YÜZME
Avrupa Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda, 50 metre kelebekte Beytullah Eroğlu, 41.49’luk derecesiyle altın madalya kazandı. 23. Boğaziçi Kıtalararası Yarışlar’da Caner Ekin, Asya’dan Avrupa’ya yüzerek geçen ilk zihinsel engelli yüzücü oldu. 13. Avrupa Masterler Yüzme Şampiyonası’nda 100 metre kelebekte 00.56.17’lik derecesiyle altın madalya kazanan Serkan Atasay, dünya ve Avrupa rekorunun da sahibi oldu. Polonya’daki Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre sırtüstünde İskender Başlakov, 200 metre kurbağalamada Buse Günaydın, 100 ve 200 metre serbestte Arda Gürdal, 1500 metre serbestte Nezir Karap, 50 metre sırtüstünde Hazal Sarıkaya, 50 metre serbestte Burcu Dolunay, 400 metre karışıkta da Gizem Bozkurt Türkiye rekoru kırdı.

YAĞLI GÜREŞ
650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Ali Gürbüz, başpehlivan oldu.

Yazarlar