Skorer G.Saray'dan çifte transfer

G.Saray'dan çifte transfer

11.08.2012 - 15:09 | Son Güncellenme:

İddialı bir kadro kuran Galatasaray Medical Park, Milan Macvan ile Boniface Ndong'u renklerine bağladı.

G.Saraydan çifte transfer

Galatasaray Medical Park bomba üstüne bomba patlatıyor... Sarı-kırmızılı kulüp, Sırp basketbolcu Milan Macvan'ı 2 yıllığına, Barcelonalı NDong'u ise 1 yıllığına kadrosuna kattı.

Haberin Devamı

Galatasaray Kulübü, resmi internet sitesinden bu gelişmeleri duyurdu.

Sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde Sırp basketbolcunun kariyeri ile ilgili şu açıklama yapıldı:

"Milan Macvan 16 Kasım 1989'da Hırvatistan'ın Vukovar şehrinde dünyaya gelen Milan Macvan basketbola geçmişte Avrupa basketboluna pek çok yıldız kazandırmış olan Sırbistan'ın FMP Zeleznik takımında başladı.

Belgrad ekibinde farklı altyapı kategorilerinde oynadıktan sonra 2006-07 sezonunda ikinci ligde yer alan FMP-2 ile 20 maça çıkan oyuncu 18,4 sayı, 7,3 ribaund, 2,5 asist ortalaması yakaladı. Mayıs 2007'de Atina'da düzenlenen Nike Uluslararası Gençler Turnuvası'nda dikkatleri iyice üzerine çeken Macvan üç maç sonunda 18 sayı, 9,3 ribaund ort. tutturdu. Sırbistan'ın ev sahipliğini yaptığı 19 Yaş Altı 2007 Dünya Şampiyonası'nda ülkesini birinciliğe taşıyan isimlerin başında geldi. ABD karşısındaki final maçında 19 sayı, 10 ribaund ile double double yapan oyuncu organizasyon boyunca da 15,4 sayı, 4,9 ribaund ort. üretti ve turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi. Geride bıraktığı isim 2008 NBA Draftı'nda ikinci sıradan seçilecek olan Michael Beasley idi. O yaz takvimine bir de 18 Yaş Altı Avrupa Şampiyonluğu ekleyen Milan Macvan, Yunanistan önündeki finalde 16 sayı geriye düşen takımını ayaklandırmış ve maçı 32 sayı, 14 ribaund ile tamamlayarak ülkesini kupa zaferine taşımıştı. Madrid'teki turnuvayı da 19,3 sayı, 10,3 ribaund ile kapatan ve en iyi beşe seçilen Sırp oyuncu potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu üst üste iki farklı organizasyonda gösterdiği performansla kanıtladı.

2007-08 sezonuna Zeleznik formasıyla başlayan Macvan, Eurocup'ta bir ve Adriatik Ligi'nde oynadığı beş maç sonrası 18 yaşına girip profesyonel sözleşmeye imza atabilme hakkını elde ettiği Kasım ayında KK Hemofarm Vrsac takımına geçti. Macvan'ın bu kararında etkili olan sebep dünya şampiyonasında koçluğunu yapan Miroslav Nikolic'in Hemofarm'da çalışmasıydı. Ancak antrenör gelen başarısız sonuçlar sonrası takımın başında kalamadı ve Milan'ın Zeleznik'te koçluğunu yapan Vlada Vukoicic, Strada'nın antrenörlüğüne getirildi. Macvan için kabus gibi görünen bu durum performansı ilk zamanlar biraz etkilemiş gözükse de böyle bir yeteneğin durdurabilmesini beklemek olası değildi. Yaz aylarında tekrar milli takımlara katılan Milan, Letonya'da düzenlenen 20 Yaş Altı Avrupa şampiyonası finalinde Gecevicius, Motiejunas'lı kadrosuyla Litvanya'ya karşı 31 sayı, 7 ribaund, 5 asist ile yıldızlaştı ve bu organizasyonda da altın madalyaya uzanmayı başardı. Sonraki sezonda Vukoicic'in de görevden alınmasıyla tekrar kendini bulan ve standartlarını yakalayan Macvan, Eurocup'ta yarı finale kadar gelen ancak şampiyon olan Lietuvos Rytas'a elenen kadroda yer aldı. 14 maça çıkan oyuncu 11,3 sayı ortalamasıyla turnuvanın yükselen yıldızı seçildi. 2009 yazında ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan Portland şehrinde gerçekleşen Nike Hoop Summit organizasyonuna katılan ve dünya karmasında yer alan Milan Macvan, John Wall'in 13 sayı, 11 asist ile oynadığı Amerika karşısında 23 sayı, 14 ribaund, 6 asist ile olağanüstü bir performans ortaya koyup birçok yıldız arasından sıyrılarak en değerli oyuncu seçildi. Dünya karmasının ABD önünde 11 sene sonra elde ettiği galibiyetin mimarı Macvan, 19 yaşında olmasına karşın NBA'de rahatlıkla ciddi süreler alabilecek basketbol yeteneği bulunduğu da gösterdi.

Çok genç yaşta sergilediği kazanma karakterinin de etkisiyle Polonya'da düzenlenen 2009 Avrupa Şampiyonası'nda Sırbistan'ın 12 kişilik kadrosuna çağrılan Macvan, Teodosic, Krstic, Velickovic gibi yıldız isimlerin tecrübesinden yararlandığı bir turnuva geçirdi. Ricky Rubio ile birlikte final maçının en genç iki oyuncusundan biri olan Milan, İspanya'ya boyun eğmek zorunda kaldı ve gümüş madalyayla yetindi. Ülkemizde gerçekleşen 2010 Dünya Şampiyonası'nda da kadroya davet edilen oyuncu yarı finalde ev sahibi karşısında Kerem Tunçeri'nin son saniye turnikesiyle finale çıkma şansını kaçırmıştı. Hemofarm'da geçirilen dördüncü sezon (2010-11) Adriatik ligde 19,2 sayı, 6,7 ribaund, 2,8 asist, Eurocup'ta 17 sayı, 8 ribaund, 3,8 asist ortalamalarına ulaşıp harika bir dönem geçiren Milan Macvan'ın potansiyeli artık yuvasına sığmamaya başladı ve bu olağanüstü formu Aralık 2010'da Maccabi'ye transfer olmasıyla sonuçlandı. Hemofarm'da 20,8 sayı ortalamasına kadar çıktığı bir ön eleme deneyimi yaşayıp ardından Allen Iverson'lı Beşiktaş karşısında 17 sayı 15 ribaund ile Eurocup'ta galibiyeti getiren Macvan, ilk olarak İsrail ekibiyle Euroleague normal sezon tecrübesi edinmeye başladı. Panathinaikos'a finali kaybeden Maccabi'de tecrübeli yıldızların yanında az süre alan Macvan, İsrail Ligi'nde ve kupasında şampiyonluk yaşadıktan sonra o yaz 2011 NBA Draftı'na katılan oyuncu Cleveland Cavaliers tarafından 2. tur 54. sıradan seçildi. Hareketli günleri devam eden yıldız Litvanya'da organize edilen 2011 Avrupa Şampiyonası'nda da yer aldı. Koç Ivkovic'in taktiksel hamlelerinden biri gözüken Macvan, Bargnani, Gallinari, Belinelli gibi yıldızları bulunan İtalya önünde 14 sayı, 8 ribaund ile galibiyeti getirdi. En beğendiği oyunculardan NBA yıldızı Dirk Nowitzki'yi savunduğu bölümde 3/9 saha içi isabetiyle 6 sayıda tutmayı başardı. Değişen yabancı oyuncu kuralı sebebiyle Maccabi'den ayrılıp Ekim 2011'de BC Partizan Belgrade takımına kiralık olarak geçen Milan, daha fazla süre alma şansını iyi değerlendirerek Euroleague'de 15,3 sayı, 8,2 ribaund, 2,2 asist ortalaması yakaladı. Aralık'ya oynanan Maccabi maçında 22 sayıyla oynayıp bu organizasyondaki kariyer rekorunu kırdı. Adriatik Ligi'nde Ocak 2012'de oynanan KK Zagreb maçında da 29 sayı, 12 ribaund ile bir başka özel performansa imza atan Macvan, Sırbistan liginde de şampiyonluk gördü.

2,06 metre boyunda ve 22 yaşındaki Milan Macvan, uzun forvet ve pivot pozisyonlarında görev alabiliyor. Geleceğin Zoran Savic'i olarak gösterilen genç yıldız, rekabetçi kimliğiyle, savaşçı ruhuyla, ribaund sezgisiyle, sırtı dönük topu alıp pivot hareketleri üzerinden bulduğu boyalı alan sayılarıyla, yayın gerisinden isabetli şut sokabilmesiyle, zaman zaman paslarına da yansıttığı basketbol görüşü ve zekasıyla, kendi yaş grubunun Sırbistan'daki en yetenekli oyuncusu olarak gösteriliyor."

Haberin Devamı

Ndong'la da 1 yıllığına anlaştılar

Haberin Devamı

Galatasaray Medical Park, Boniface Ndong ile bir senelik anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

Barcelona'dan transfer edilen oyuncunun kariyeri ile ilgili sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde şu açıklama yer aldı:

"Boniface Ndong 3 Eylül 1977'de Afrika'nın batısında bulunan Senegal'in M'bour şehrinde dünyaya gelen Boniface Ndong profesyonel olarak basketbol oynamaya çok geç başladı.

Ülkenin başkenti Dakar'ın güneyinde yer alan Nianing'de okula giden ve basketbol ile burada tanışan Ndong, özel bir Katolik okuluna gittikten sonra Dakar Üniversitesi'nde eğitim aldı. 1999 yazında NBA Draftı'na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne geçen ancak seçilemeyen Senegalli oyuncu Avrupa kıtasının yolunu tuttu ve sezonu Almanya ikinci liginde yer alan Rattelsdorf takımında geçirdi. İki sezon üst üste ikinci ligdeki TSV Breitengrussbach takımında oynayan Ndong, 2001-02 sezonunda 19,2 sayı, 13,2 ribaund, 2,8 blok ortalamaları yakalayıp gelişimini sürdürdü. Bu performansı ona birinci ligin kapılarını açtı. TSK Universa Bamberg takımında lig ikinciliği yaşadığı bir sezon geçiren oyuncu 2003-04 sezonunda Fransa'nın JDA Dijon takımına dahil oldu. İlk sezonunda çok az forma şansı bulmasına karşın 11,6 sayı, 7,6 ribaund ortalaması elde etti ve bir sonraki sezon için de kontratı uzattı. Avrupa'ya adaptasyonunu tamamlayan ve kariyerinin yeni bir dönemine giriş yapan Ndong 34 maça çıkıp 14,6 sayı, 8,4 ribaund ortalamaları ile dikkatleri ciddi biçimde üzerine çekti. Eurochallenge deneyimi de yaşayan Bonifance 15 maçta 15,5 sayı, 7,9 ribaund ortalamaları yakaladı. 2003'te giymeye başladığı Senegal Milli Takımı formasıyla 2005 Afrika Şampiyonası finalinde Angola'ya kaybetti. 14,6 sayı, 9,1 ribaund ortalamasıyla turnuvayı kapatan Ndong en iyi beşe seçilirken, en iyi pivot ödülünün de sahibi oldu.

Performansı sürekli artan Boniface Ndong'ın yolu sonunda çok arzuladığı NBA ile kesişti. Denver Nuggets yaz ligine katılan oyuncu Eylül 2005'te Los Angeles Clippers ile anlaştı. 23 maça çıkan Senegalli beklediği süreleri bulamadı. 2006 yazında Clippers'ın yaz ligine katılım gösterip beş maçta 9,8 sayı, 6,8 ribaund ortalaması tuttursa da Amerika'da kalamadı ve 2006-07 sezonunu Rusya'nın Spartak St. Petersburg takımında geçirdi. Yıldız isim ligde 14,8 sayı, 9,6 ribaund ortalaması yakaladı. Mayıs 2007'de İspanya'ya yol alan Ndong Unicaja Malaga ile anlaştı ve playofflarda yer aldı. 2007 yazında son kez NBA için şansını deneyen ve Cleveland Cavaliers ile yaz liginde yer alan Boniface yeterli süre alamadı. 2007-08'de Unicaja ile harika işler çıkarmayı sürdüren Senegalli oyuncu playoff çeyrek finalinde Kerem Tunçeri'nin de yer aldığı Real Madrid önünde 16 sayı ortalaması üretip takımını bir üst tura taşıdı. Ndong yarı final serisinde 23 indeks puanına ulaşmasına karşın Neven Spahija'nın çalıştırdığı Pete Mickeal'li TAU Ceramica'ya kaybetti. Bir sonraki sezon playofflarda yine normal sezona göre daha iyi oynayan Ndong istatistiklerini 13,0 sayı, 7,3 ribaund ortalamasına kadar yükseltti ancak yarı finalde bu kez de Juan Carlos Navarro'nun liderliğindeki Regal Barcelona'ya mağlup oldu. Unicaja ile üst üste iki sezon Euroleague tecrübesi edinen ve Top 16 seviyesini gören Senegalli oyuncu Aralık 2008'deki Le Mans karşılaşmasında 19 sayı üretip kariyer rekorunu kırdı. 2009 Afrika Şampiyonası'nda bir kez daha Senegal'in formasını giyen Boniface 7 maçta 19 sayı, 9,1 ribaund ortalaması yakaladı ancak Ndong'un ülkesi iyi bir derece elde edemedi. 2009-10 sezonuyla birlikte kariyerinde yeni bir adım daha atan Ndong, son şampiyon FC Barcelona'ya geçiş yaptı. Euroleague'de zafere uzanan oyuncu 21 maçta 15 kez ilk beş başlayıp 8,7 sayı ortalaması kaydetti. Katalan ekibi ile çok başarılı günler yaşayan oyuncu son üç sezonu burada geçirdi ve ligde iki şampiyonluk, iki de Kral Kupası sevinci tattı. Aralık 2011'de Galatasaray Medical Park karşısında 16 sayı, 6 ribaund, 4 blok ile 29 indeks puanına erişen ve Euroleague'de beşinci sezon tecrübesini gerçekleştiren Ndong, ligde Nisan 2012'de beş maçta 18,2 sayı ortalamasına kadar çıkarak ayın oyuncusu seçilmişti.

İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanya gibi pek çok farklı dili konuşabilen ve bu konuda önemli bir yeteneği olan 2,13 metre boyundaki Boniface Ndong pivot pozisyonunda görev alıyor. Boni lakabıyla bilinen oyuncu tecrübesiyle, boyalı alanda hücum ve savunma yönünden oluşturduğu gözdağıyla, sayı ve ribaund üretkenliğiyle, çalışkan ve saygınlık uyandıran karakteriyle ön plana çıkıyor."

Yazarlar