Beşiktaş Galatasaray - Beşiktaş: 2-0

Galatasaray - Beşiktaş: 2-0

05.05.2019 - 21:05 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk yarışını yakından ilgilendiren derbi maçta Galatasaray, Beşiktaş'ı 2-0 mağlup ederek zirveye oturdu.

Galatasaray - Beşiktaş: 2-0

Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında şampiyonluk için kritik öneme sahip maçta Galatasaray evinde Beşiktaş'ı konuk etti. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Stadyumu'ndaki mücadeleyi Galatasaray 2-0 kazandı. Lider Medipol Başakşehir'in puan kaybetmesiyle sarı-kırmızılılar averajla liderliğe oturdu.

Haberin Devamı

Maçta golleri Galatasaray adına 44. dakikada Onyekuru ve 55. dakikada Fernando kaydetti.

Bu sonuçla Galatasaray puanını 63 yaptı ve aynı puandaki Başakşehir'i averajla geçerek zirveye oturdu. Beşiktaş ise 59 puanla 3. sırada yer aldı

Penaltı VAR'la iptal edildi

66. dakikada Vida'nın müdahalesi sonrası yerde kalan Diagne için hakem Bülent Yıldırım penaltı düdüğü çaldı. Bülent Yıldırım, VAR'dan gelen uyarı sonrası ofsayt gerekçesiyle kararı iptal etti.

Önemli pozisyonlar

11. dakikada Galatasaray savunmada çok riskli paslaşmalar yaptı. Bu sırada ceza alanında Fernando'dan topu çalan Atiba topa vurmak isterken dengesini kaybetti ve Muslera topun sahibi oldu.
26. dakikada Galatasaray'ın sağ kanattan kullandığı taç atışı sonrası çaprazda topu alan Belhanda'nın yerden orta-şut karışımı vuruşuna kale önünde Diagne hareketlendi ancak dokunamadı. Doğrudan ağlara giden top sonrası kaleciyi etkileyen Diagne için bayrak kalktı.
34. dakikada Galatasaray, Onyekuru ile tehlikeli geldi. Nijeryalı futbolcu soldan ceza sahasına girdi ve Karius'la karşı karşıya kaldı. Pozisyonda Gökhan rakibini bozdu, daha sonrasında da top kornere gitti.
44. dakikada Galatasaray Onyekuru'nun attığı golle derbide 1-0 öne geçti.

Haberin Devamı

Stat: Türk Telekom
Hakemler: Bülent Yıldırım, Serkan Ok, Asım Yusuf Öz
Galatasaray: Muslera, Mariano, Luyindama, Marcao, Nagatomo, Donk (Dk. 81 Selçuk İnan), Fernando, Feghouli (Dk. 90 1 Emre Akbaba), Belhanda, Onyekuru (Dk. 90 5 Linnes), Diagne
Beşiktaş: Karius, Gökhan Gönül (Dk. 54 Adriano), Vida, Isimat-Mirin, Caner Erkin (Dk. 57 Quaresma), Hutchinson, Dorukhan Toköz (Dk. 75 Kagawa), Necip Uysal, Ljajic, Lens, Burak Yılmaz
Goller: Dk. 44 Onyekuru, Dk. 55 Fernando (Galatasaray)
Sarı kartlar: Dk. 20 Lens, Dk. 37 Caner Erkin, Dk. 39 Vida, Dk. 45 1 Gökhan Gönül, Dk. 45 2 Ljajic, Dk. 85 Necip Uysal, Dk. 90 3 Kagawa (Beşiktaş), Dk. 43 Belhanda, Dk. 83 Onyekuru (Galatasaray)

MAÇTAN NOTLAR

Yoğun güvenlik
Galatasaray-Beşiktaş derbisinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Karşılaşma öncesinde stada gelen ana yollar trafiğe kapatıldı. Ayrıca toplu ulaşımlar da kontrollü sağlandı.
Tamamen polisin denetiminde olan toplu taşımalarda taraftarlar didik didik arandı. Stada açılan Metro tünelinde de polis ve bekçiler hazır bekledi. Stada giren taraftarların üstleri ayrı çantarları ayrı arandı. Bununla beraber stada gelene kadar tam 4 arama noktası kuruldu.
Beşiktaş taraftarına özel önlem
Takımlarını desteklemek için Türk Telekom Stadı'na gelen Beşiktaş taraftarı toplu halde getirildi. Maçın başlamasına 3 saat kala stada alımları yapılan siyah-beyazlı taraftarlar, Vodafone Park'tan otobüslerle taşındı. Polis denetimi eşliğinde stada getirilen taraftarlar, özel olarak güvenlik çemberinde stada girdi. Ancak bazı otobüsle stada gelirken camların kırılması sonucu polisler müdahale edildi. Camları kıran taraftarları stada alınmadı.
Kostas Mitroglou'ndan mesaj
Sarı-kırmızılılarda sakatlığı nedeniyle Beşiktaş derbisini kaçırmak zorunda kalan Yunan golcü Kostas Mitroglou, sosyal medyadan bir mesaj yayınladı.
Takım arkadaşlarına başarılar dileyen tecrübeli forvet, "Mitroglou: "Bu maçta takıma her şeyi vermek ve arkadaşlarımla birlikte olmak istiyordum ama cuma günü antrenmanda şanssızlık yaşadım. Gücümüzü gösterelim ve derbiyi kazanalım" ifadelerini kullandı.
'Kırmızı' çağrısı
Derbi öncesinde Galatasaray Başkanvekili Abdürrahim Albayrak, sosyal medyadan taraftarlarına seslendi. Zorlu karşılaşma için taraftarlarının 'kırmızı' giyinmesini isteyen Albayrak, "Lütfen maça kırmızı giyinerek gelelim" dedi.
U21'de olaylı maç
Derbi gününde ilk karşılaşma U21 takımları arasında oynandı. Florya Metin Oktay Tesisleri'nde yapılan karşılaşmada Beşiktaş U21 takımı, Galatasaray U21'i 2-0 yendi. Ancak maçın önüne olaylar geçti. Beşiktaş maçı iki kırmızı kart nedeniyle 9 kişi tamamladı. Siyah-beyazlıların teknik direktörü Yasin Sülün hakemler tarafından saha dışına gönderildi.
Ayrıca saha içinde iki takım oyuncuları kavgalar çıktı.
Eski dostlar unutmadı
Galatasaray'da eski yıldızlar Lukas Podolski başta olmak üzere Felipe Melo, Bafetimbi Gomis, Wesley Sneijder gibi isimler derbi öncesi başarı dileklerinde bulundu. Yıldız oyuncular zorlu maç için özel mesajlarını sosyal medyadan paylaştı.
Japon ilgisi
Spor Toto Süper Lig'de sezonun en kritik maçlarından biri olan Galatasaray-Beşiktaş derbisinde Japon futbolseverlerin ve gazetecilerin ilgisi büyüktü. Maçtan günler öncesinde biletlerini alarak İstanbul'a gelen Japon taraftarlar, Yuto Nagatomo ve Shinji Kagawa için stada geldi. Stat çevresinde ve tribünlerde, Japonya Milli Takımı forması taşıyan Japon taraftarlar herkes tarafından sıcak karşılandı.
Ayrıca basın tribününde de Japon gazeteciler derbiyi takip etti.
Necip Uysal sahaya
Beşiktaş'ın Galatasaray derbisinde sürpriz bir isim öne çıktı. Siyah-beyazlılarda Necip Uysal zorlu derbide adını ilk 11'e yazdırdı. Şenol Güneş'in takımında hücum yine Burak Yılmaz, Ljajic ve Lens'ten oluştu.
Sol bekte Caner Erkin forma giyerken, orta alanı Atiba-Dorukhan-Necip üçlüsü kurdu. Sahaya kaptan olarak da Necip çıktı.
İdeal kadro ile
Galatasaray'da Fatih Terim, ideal kadrosunu korudu. Sarı-kırmızılılar yine Diagne'nin en önde olduğu Belhanda-Feghouli-Onyekuru üçlüsünün desteklediği hücum hattıyla sahaya çıktı. Sol bekte Nagatomo şans bulurken, savunma hattını Marcao-Luyindama ikilisi oluşturdu.
Aslantepe festivali
Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk yolunda son derece kritik bir maç olan Galatasaray-Beşiktaş derbisinde tribünler kapalı gişeydi. Türk Telekom Stadı diğer adıyla Aslantepe'de müthiş bir atmosfer oluştu.
Sarı-kırmızılı taraftarlar maça 2 saat kala stada giriş yaparak, coşkulu bir ortam yarattı. Ev sahibi tribünler özellikle futbolcular ısınmak için sahaya geldiğinde atmosferi daha da yükseltti. Maçın başlamasına kısa bir süre kala bütün tribünler dolarken tezahüratlar ve şarkılarla geri sayıma geçildi. Santranın ardından ise statta uğultu ve gürültüyle beraber unutulmaz atmosferlerden biri yaşandı.
Abdürrahim Albayrak karşıladı
Beşiktaş kafilesini Türk Telekom Stadı'nda Abdürrahim Albayrak karşıladı. Galatasaray'ın başkanvekili Albayrak, siyah-beyazlı futbolcuları ve teknik heyeti kapıda karşılayıp, tek tek selamlaştı. Ayrıca Beşiktaş takımı, Nevzat Demir Tesisleri'nden meşalelerle uğurlandı.
Fikret Orman gelmedi
Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, derbiyi tribünden izlemedi. Buna karşın siyah-beyazlı 11 yönetici mücadeleyi protokol tribününden seyretti. Öte yandan, yöneticilerden Şafak Mahmutyazıcıoğlu ise zorlu karşılaşmayı misafir tribününde taraftarlarıyla beraber takip etti.
22. şampiyonluk vurgusu
Karşılaşma öncesi futbolcular anons edilirken taraftarlara özel bir mesaj verildi. Futbolcuların adı okunmadan önce anonsta, "22. şampiyonluk yolunda herkes ayağa" denilerek taraftarlara seslenildi.
Sural ayakta alkışlandı
Alanyaspor'un geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden futbolcusu Josef Sural unutulmadı. Derbi öncesi yapılan saygı duruşunda bütün stat Sural'ı ayakta alkışladı. Ayrıca sarı-kırmızılı taraftarlar, "Başın sağolsun Alanyaspor #JosefSural" yazılı bir pankartı tribüne astı.
Diagne'den penaltı isyanları
Sarı-kırmızılılarda Senegalli golcü Mbaye Diagne sık sık penaltı itirazında bulundu. Özellikle ilk yarıda önce 37'de kullanılan kornerde ceza sahasında Atiba tarafından itildiğini gösteren Diagne, daha sonra 41'de de Mirin tarafından çekildiğini işaret etti. Her iki pozisyonda da yerde kalan tecrübeli forvete Bülent Yıldırım, 'kalk' dedi.
Muslera korkuttu
Galatasaray'da kaleci Fernando Muslera maçın başında korkuttu. 13. dakikada savunma arkasına atılan topta Lens ile çarpışan Muslera uzun bir süre yerde kaldı. Sol üst bacak baldırına darbe alan Uruguaylı kaleciye hemen sağlık ekipleri müdahalede bulundu.
Bakan Kasapoğlu da takip etti
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da derbi maçı statta takip etti.

Bakan Kasapoğlu, karşılaşmayı Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz ve Beşiktaş Kulübü Genel Sekreteri Ahmet Ürkmezgil ile protokol tribününde izledi.
Lucescu tribünde
A Milli Takım eski teknik direktörü Mircea Lucescu da zorlu derbiyi tribünde izledi. İsmi Beşiktaş ile de anılan Lucescu, Türk Telekom Stadı'nda 90 dakikayı takip etti. Daha önce her iki takımı da çalıştırıp şampiyonluk yaşamış Lucescu'nun yanında milli takımda Şenol Güneş'in yardımcılığını yapacak Tayfur Havutçu da yer aldı.

Haberin Devamı

MAÇTAN DAKİKALAR

Haberin Devamı

11. dakikada Galatasaray savunmasında paslaşmalar sonrasında top ceza sahası içindeki Fernando'da kaldı. Brezilyalı futbolcu meşin yuvarlağı uzaklaştıramayınca baskı yapan Hutchinson topu kaptı. Ancak zamanında kalesini terk eden Muslera yatarak meşin yuvarlağın sahibi oldu.

23. dakikada soldan gelişen Galatasaray atağında Nagatomo'nun içeri çevirdiği topa altıpas gerisinde Feghouli çok sert vurdu, meşin yuvarlak savunmadaki Caner Erkin'den döndü.

34. dakikada ev sahibi ekip gole çok yaklaştı. Hızlı gelişen sarı-kırmızılı takım atağında Feghouli'nin pasıyla savunma arkasına sarkan Onyekuru, soldan ceza sahasına girdi. Vida'dan sıyrılan Nijeryalı futbolcunun karşı karşıya vuruşunda kaleci Karius'un müdahale ettiği meşin yuvarlak kornere çıktı.

36. dakikada Marcao'nun uzun pasında sol kanatta topla buluşan Onyekuru, ceza sahasının köşesinde şutunu çekti. Kaleci Karius, soluna gelen topu önledi. Altıpasa düşen meşin yuvarlak bir Beşiktaşlı futbolcuya çarptıktan sonra Karius'ta kaldı.

38. dakikada Belhanda sağdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlağı ceza sahasına gönderdi. Altıpas gerisinde arka direkte yükselen Donk'un kafayla vurduğu top üstten auta gitti.

44. dakikada Galatasaray müsabakada öne geçti. Ev sahibi ekip yarı alanında olan taçta siyah-beyazlı futbolcular atışı kendilerinin kullanacağını düşünerek bir anda duraksadı. Diagne'nin kullandığı atışla hızlı çıkan Galatasaray'da Feghouli, pasını Fernando'ya attı. Ceza sahası yayı içinde kaleci Karius ile karşı karşıya kalan Brezilyalı futbolcu meşin yuvarlağı sağından gelen Onyekuru'ya aktardı. Nijeryalı oyuncu, uygun durumda topu ağlara gönderdi: 1-0 Mücadelenin ilk yarısını Galatasaray 1-0 önde tamamladı.

Haberin Devamı

55. dakikada Galatasaray farkı 2'ye çıkardı. Sağ kanatta kazanılan taçı Mariano Diagne'ye attı. Bu oyuncunun ara pasında ceza sahası yayının sağında topla buluşarak içeri giren Fernando'nun karşı karşıya vuruşunda top kaleci Karius'tan döndü. Önünde kalan topu yeniden alan Fernando, Alman file bekçisinden sıyrılarak altıpasın sağ köşesinden vuruşunu yaptı ve meşin yuvarlağı ağlara gönderdi: 2-0 58. dakikada Mariano'nun pasıyla sağ çaprazdan ceza sahasına giren Diagne'nin vuruşunda kaleci Karius sağına gelen meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti.

60. dakikada soldan ceza sahasına giren Ljajic'in ortasında penaltı noktası üzerinden Vida'nın kafayla vurduğu top altıpas içindekin takım arkadaşından döndü. Pozisyonun devamında Galatasaray savunması tehlikeyi uzaklaştırdı.

62. dakikada sağ kanatta topla buluşan Lens, Mariano'dan sıyrıldıktan sonra yerden ortasını yaptı. Ön direğe hareketlenen Ljajic'in vurduğu meşin yuvarlağı direk dibindeki kaleci Muslera kornere çeldi.

66. dakikada Onyekuru'nun penaltı noktası civarından uygun durumda şutunda top farklı şekilde üstten auta gitti.

77. dakikada Ljajic'in ceza sahası sol köşesinin hemen dışından doğrudan kaleye kullandığı serbest vuruşta kaleci Muslera topun sahibi oldu.

82. dakikada sağdan hızla ceza sahasına giren Lens, yerden pasını penaltı noktası yanındaki Burak Yılmaz'a verdi. Bu oyuncunun vuruşunda kaleci Muslera soluna gelen meşin yuvarlağı yatarak kontrol etti.

Müsabakayı, Galatasaray 2-0 kazandı.

Yazarlar