Galatasaray Galatasaray şampiyonluğa bir adım uzakta

Galatasaray şampiyonluğa bir adım uzakta

17.05.2019 - 12:01 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında 19 Mayıs Pazar günü Medipol Başakşehir'i konuk edecek Galatasaray, sahaya şampiyonluk için çıkacak.

Galatasaray şampiyonluğa bir adım uzakta

Süper Lig'de haftaya 66 puanla lider giren sarı-kırmızılı takım, aynı puana sahip olmasına rağmen averajla ikinci sırada yer alan rakibiyle oynayacağı maçtan galibiyetle ayrılması halinde, 2018-2019 sezonunun bitimine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan edecek.

Haberin Devamı

Galatasaray, taraftarı önünde oynayacağı karşılaşmayı kazanarak şampiyonluk kupasını kaldırmak için mücadele verecek.

Üst üste ikinci şampiyonluk olacak

Galatasaray, şampiyon olması halinde üst üste ikinci kez ligi zirvede tamamlayacak.

Sarı-kırmızılı takım, geçen sezon da teknik direktör Fatih Terim yönetiminde ligi birinci sırada bitirmişti.

22. şampiyonluk çok yakın

Sarı-kırmızılı takım, Süper Lig'de 22. şampiyonluğunu elde etmeye çok yakın.

Ligin geride kalan 60 sezonunda 21 kez bu başarıyı tekrarlayarak rekoru elinde bulunduran ve formasında 4 yıldız taşıma hakkına sahip tek takım olan Galatasaray, Medipol Başakşehir maçında 22. şampiyonluk için mücadele edecek.

Galatasaray, sezonu zirvede bitirmesi durumunda, 19 şampiyonlukla en yakın rakibi konumundaki Fenerbahçe ile arasındaki farkı da 3'e yükseltmiş olacak.

Haberin Devamı

Bu sezon 61. kez oynanan ligde Galatasaray'ın elde ettiği şampiyonluklar ve sezonlara göre dağılımı şöyle:

Sezon Şampiyon Teknik Direktör

1961-62 Galatasaray Gündüz Kılıç

1962-63 Galatasaray Gündüz Kılıç

1968-69 Galatasaray Toma Kaleperovic

1970-71 Galatasaray Brian Birch

1971-72 Galatasaray Brian Birch

1972-73 Galatasaray Brian Birch

1986-87 Galatasaray Jupp Derwall

1987-88 Galatasaray Mustafa Denizli

1992-93 Galatasaray Karl Heinz Feldkamp

1993-94 Galatasaray Rainer Hollmann

1996-97 Galatasaray Fatih Terim

1997-98 Galatasaray Fatih Terim

1998-99 Galatasaray Fatih Terim

1999-00 Galatasaray Fatih Terim

2001-02 Galatasaray Mircea Lucescu

2005-06 Galatasaray Erik Gerets

2007-08 Galatasaray Cevat Güler

2011-12 Galatasaray Fatih Terim

2012-13 Galatasaray Fatih Terim

2014-15 Galatasaray Hamza Hamzaoğlu

2017-18 Galatasaray Fatih Terim

Hedef, Şampiyonlar Ligi'nde 16. kez yer almak

Galatasaray, Süper Lig'i şampiyon tamamlaması durumunda tarihinde 16. kez UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında yer almayı garantileyecek.

Sarı-kırmızılı takım, şampiyonluk halinde 7. kez Şampiyonlar Ligi gruplarında eleme oynamadan direkt olarak yerini alacak.

Haberin Devamı

Yılı 3 kupayla kapatabilir

Süper Lig'de şampiyonluk kupasını kaldırabilmek için Medipol Başakşehir maçına odaklanan Galatasaray, 2019 yılını 3 kupayla tamamlayabilir.

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Akhisarspor'u yenerek bu sezonki ilk kupasını kazanan sarı-kırmızılı takım, Medipol Başakşehir maçında ikinci kupayı elde etmeye çalışacak.

Galatasaray, Türkiye Kupası'nı kazandığı için, TFF Süper Kupa maçı oynama hakkını da elde etmişti.

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında şampiyonluk yolundaki kritik maçta Galatasaray ile Medipol Başakşehir arasındaki mücadele deneyimli teknik adamlar Abdullah Avcı ve Fatih Terim'i de 5. kez karşı karşıya getirecek.

İki teknik adam arasında bugüne kadar oynanan maçlarda galibiyet sayısı ve atılan gollerde eşitlik bulunuyor.

Söz konusu dört maçın tamamında Fatih Terim, Galatasaray'ın başında yer alırken, Abdullah Avcı, bir maçta İstanbulspor teknik direktörü olarak Terim'e rakip oldu.

Birer galibiyet

Fatih Terim ve Abdullah Avcı'nın takımları arasında geride kalan 4 maçta iki teknik adam da 1'er kez galibiyet sevinci yaşadı. İki karşılaşma ise beraberlikle sona erdi.

Haberin Devamı

Rekabette atılan gol sayılarında da bir eşitlik söz konusu. Avcı ve Terim'in takımları 4 maçta 4'er kez fileleri havalandırmayı başardı.

İlk maç 2000 yılında

Fatih Terim ve Abdullah Avcı'yı karşı karşıya getiren ilk mücadele 19 yıl önce Galatasaray ile İstanbulspor arasında oynandı.

Ali Sami Yen Stadı'ndaki karşılaşmanın ilk yarısı 40. dakikada Mithat Yavaş'ın attığı golle konuk ekibin üstünlüğü ile tamamlandı.

Sarı-kırmızılı takım 71. dakikada Recep Çetin'in kendi kalesine attığı golle beraberliği yakaladı. İki teknik adamın takımları arasındaki ilk karşılaşma bu golle 1-1'lik eşitlikle sona erdi.

Terim ve Avcı'nın ikinci karşılaşması ise ilk buluşmadan 11 yıl sonra yaşandı. O günkü adı İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan Medipol Başakşehir ile Galatasaray arasında 11 Eylül 2011'de Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan mücadele ev sahibi ekibin 2-0'lık üstünlüğü ile bitti.

Haberin Devamı

Abdullah Avcı'nın ekibinin galibiyet golleri 42. dakikada Efe İnanç ve 82'de Pierre Webo'dan geldi. İstanbul ekibinin o günkü kadrosunda bugün de takımın önemli isimlerinden olan Edin Visca ve Mahmut Tekdemir de yer alıyordu.

Terim ilk galibiyetini 3. maçta kazandı

İki teknik adam arasındaki rekabette Fatih Terim ilk galibiyetini 3. maçta elde etti. Geçtiğimiz sezonun 29. haftasında 15 Nisan 2018'de Türk Telekom Stadı'nda oynanan maçı Galatasaray 2-0 kazandı.

Bu maça rakibinin 2 puan önünde lider çıkan Medipol Başakşehir, Mariano ve Adebayor'un (kendi kalesine) golleriyle mağlup oldu ve bitime 5 hafta kala liderliği Galatasaray'a kaptırdı.

Sarı-kırmızılı takım kalan haftalarda hata yapmadı ve 21. şampiyonluğunu elde etti.

İki takım arasında bu sezonun ilk yarısında Başakşehir'de oynanan karşılaşma ise İrfan Can Kahveci ve Eren Derdiyok'un karşılıklı golleriyle 1-1'lik eşitlikle tamamlandı.

Terim-Avcı rekabeti

İki teknik adamın rekabetinde bugüne kadar oynanan maçlar şöyle:-

Tarih Kulvar Terim'in takımı Avcı'nın takımı Skor

15 Aralık 2018 Süper Lig Galatasaray Medipol Başakşehir 1-1

15 Nisan 2018 Süper Lig Galatasaray Medipol Başakşehir 2-0

11 Eylül 2011 Süper Lig Galatasaray İstanbul B. Bld. 0-2

21 Mayıs 2000 Süper Lig Galatasaray İstanbulspor 1-1

Terim ile Avcı, 5. kez karşı karşıya

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında 19 Mayıs Pazar günü deplasmanda Galatasaray ile karşılaşacak Medipol Başakşehir, maçı kazanması durumunda lig tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde ederek tarihe geçecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan adını 2014'te İstanbul Başakşehir olarak değiştiren ve belediyeden ayrılarak yoluna devam eden kulüp, ilk kez şampiyonluk sevinci yaşamayı hedefliyor.

Galatasaray ile Medipol Başakşehir arasındaki kritik müsabakayı kazanan takım, son hafta müsabakalarına bakılmaksızın sezonu şampiyon olarak tamamlamayı garantileyecek. Beraberlik halinde ise iki takım arasında ligin ilk yarısında oynanan mücadelede beraberlikle sona erdiği için genel averajı daha iyi olan Galatasaray son haftaya avantajlı girecek.

Altıncı farklı şampiyon olabilir

Medipol Başakşehir, Galatasaray'ı deplasmanda yenmesi halinde Süper Lig tarihinin 6. şampiyonu olarak da adını Türk futbol tarihine yazdıracak.

Süper Lig'in 60 yıllık tarihinde bugüne kadar yalnızca 5 farklı takım şampiyonluk sevinci yaşadı. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor şampiyonluğa uzanan takımlar oldu.

Turuncu-lacivertli ekip, Süper Lig'de bu unvana sahip 6. takım olmak için de sahaya çıkacak.

İlk kez şampiyonluk yaşayacaklar

Medipol Başakşehir'in maçı kazanması durumunda kadrosunda bulunan futbolcuların yarısından fazlası da ilk kez bir Süper Lig şampiyonluğu sevinci yaşayacak.

Medipol Başakşehir tarihi başarı peşinde

Galatasaray'ı mağlup etmesi durumda turuncu-lacivertli kulübün sezonun ikinci yarısı için Türkiye Futbol Federasyonuna bildirdiği A takım listesindeki 28 futbolcunun 15'i kariyerlerinde ilk kez top oynadıkları ülke liglerinin en üst düzey liginde şampiyonluk kupasını kaldıracak.

İlk kez şampiyonluk sevinci yaşayacak isimler şunlar:

Volkan Babacan, Faruk Çakır, Alexandru Epureanu, İrfan Can Kahveci, Mahmut Tekdemir, Marcio Mossoro, Soner Aydoğdu, Joseph Attamah, Fedor Kudriashov, Stefano Napoleoni, Riad Bajic, Emmanuel Adebayor, Alparslan Erdem, Mert Çelik ve Salim Farsak.

Süper Lig'de şampiyonluk yaşamış isimler

Medipol Başakşehir'in kadrosundaki 6 futbolcu daha önce Süper Lig'de farklı takımlarda şampiyonluk kupasını kaldırdı.

Emre Belözoğlu (4 kez Galatasaray, 2 kez Fenerbahçe), Arda Turan (1 kez Galatasaray), Demba Ba (1 kez Beşiktaş), Mert Günok (2 kez Fenerbahçe), Uğur Uçar (2 kez Galatasaray) ve Gökhan İnler (1 kez Beşiktaş) Süper Lig'de geçmişte şampiyonluk sevinci yaşamış isimler.

Turuncu-lacivertli takım şampiyon olursa 39 yaşındaki Emre Belözoğlu üçüncü bir takımla 7. Süper Lig şampiyonluğunu kazanmış olacak.

Farklı liglerde şampiyonluk yaşayanlar

Medipol Başakşehir'in kadrosunda yer alan futbolcuların 9'u ise daha önce farklı liglerle şampiyonluklara ulaştı.

Turuncu-lacivertli takımın oyuncularından Robinho 2 kez Real Madrid ile İspanya, 1 kez Milan ile İtalya, 2 kez Santos ile Brezilya, 1 kez de Guangzhou Evergrande ile Çin, Gael Clichy 2 kez Manchester City ve 1 kez Arsenal ile İngiltere, Eljero Elia 1 kez Feyenoord ile Hollanda ve 1 kez Juventus ile İtalya, Serdar Taşçı, 1 kez Spartak Moskova ile Rusya ve 1 kez Bayern Münih ile Almanya, Junior Caiçara 3 kez Ludogorets ile Bulgaristan, Edin Visca 2 kez Zeljeznicar ile Bosna Hersek, Milos Jojic 1 kez Partizan ile Sırbistan, Gökhan İnler 1 kez Leicester City ile İngiltere ve Arda Turan 1 kez Atletico Madrid ve 1 kez de Barcelona ile İspanya'nın en üst liginde şampiyon olma başarısı gösterdi.

Robinho 5. farklı ülkede şampiyonluğa yakın

Medipol Başakşehir'in Brezilyalı yıldızı Robinho, Spor Toto Süper Lig'de de şampiyonluk yaşarsa, kariyerinde 5. farklı ülkede kupa sevinci yaşamış olacak.

Real Madrid ile 2 kez İspanya'da, Milan ile 1 kez İtalya'da, Santos ile 2 kez Brezilya'da ve Guangzhou Evergrande ile 1 kez Çin'de şampiyonluk kupasını kaldıran Robinho, koleksiyonuna Süper Lig'i de eklemeyi hedefliyor.

Galatasaray'da 15 futbolcunun ilk şampiyonluk heyecanı

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında 19 Mayıs Pazar günü sahasında Medipol Başakşehir ile karşılaşacak Galatasaray, maçı kazanması durumunda kadrosunda bulunan futbolcuların büyük çoğunluğu ilk kez lig şampiyonluğu sevinci yaşayacak.
Lider Galatasaray, Süper Lig'de averajla önünde olduğu Medipol Başakşehir ile pazar günü ligin düğümünü büyük oranda çözecek maçta karşı karşıya gelecek. Kritik müsabakayı kazanan takım, sezonu şampiyon olarak tamamlayacak. Beraberlik halinde ise Galatasaray son haftaya avantajlı girecek.
Medipol Başakşehir'i mağlup etmesi durumda sarı-kırmızılı kulübün sezonun ikinci yarısı için Türkiye Futbol Federasyonuna bildirdiği A takım listesindeki 28 futbolcunun 15'i kariyerlerinde ilk kez Süper Lig'de şampiyonluk kupasını kaldıracak.
İlk heyecanı yaşayacaklar
Galatasaray'da Süper Lig şampiyonluğu heyecanını ilk kez yaşayacak futbolcular şunlar:
Mbaye Diagne, Henry Onyekuru, Badou Ndiaye, Marcao, Christian Luyindama, Kostantinos Mitroglou, Emre Akbaba, İsmail Çipe, Muğdat Çelik, Celil Yüksel, Emre Taşdemir, Ömer Bayram, Batuhan Ahmet Şen, Yunus Akgün ve Atalay Babacan.
Sarı-kırmızılı takımda söz konusu 15 futbolcunun 14'ü, mücadele ettikleri ülkenin en üst seviye liginde ilk kez şampiyon olacak. Süper Lig şampiyonluğunu ilk kez yaşayacak futbolculardan Yunan Kostantinos Mitroglou, Portekiz Ligi'nde Benfica ile 2 kez lig kupasını kaldırmıştı.
En tecrübelileri kaptanlar
Galatasaray'ın kadrosundaki futbolcular arasında en fazla Süper Lig şampiyonluğunu takım kaptanları Selçuk İnan ve Fernando Muslera gördü.
Sarı-kırmızılı ekibe 2011'de transfer edilen ve takımdaki 8. sezonlarını geçiren Selçuk ve Muslera, dörder kez Süper Lig'de şampiyonluk sevinci yaşadı.
Bu futbolcuları Semih Kaya 3, Sinan Gümüş ise 2 Süper Lig şampiyonluğuyla takip etti. Martin Linnes, Younes Belhanda, Mariano Filho, Fernando Reges, Sofiane Feghouli, Ahmet Çalık, Ryan Donk, Yuto Nagatomo ve Gökhan Güney de birer kez Süper Lig'de mutlu sona ulaşan kadroda yer aldı.
Farklı liglerde şampiyonluk yaşayanlar
Galatasaray'ın kadrosunda yer alan futbolcuların 5'i daha önce farklı liglerle şampiyonluğa ulaştı.
Sarı-kırmızılı takımın oyuncularından Fernando, Porto ile Portekiz, Mariano, Fluminense ile Brezilya, Linnes, Molde ile Norveç, Belhanda, Montpellier ile Fransa ve Dinamo Kiev ile Ukrayna'nın en üst liginde şampiyon olma başarısı gösterdi.
Emre Akbaba ve Eren Derdiyok "buruk"
Sarı-kırmızılı ekipte Emre Akbaba ve Eren Derdiyok, şampiyonluk halinde bu sevinci buruk bir şekilde yaşayacak.
Galatasaray'ın ligin 32. haftasında Çaykur Rizespor ile yaptığı maçta kaval kemiği kırılan Emre Akbaba, uzun süre formasından uzak kalacak.
Sezona santrfor transferi yapamayarak başlayan sarı-kırmızılı ekipte ilk yarıda 7 gol atan ancak devre arasında kadro dışı bırakılan Eren Derdiyok da ikinci yarıda Türkiye Futbol Federasyonuna bildirilen kadroda yer almadı.