Galatasaray Galatasaray - Trabzonspor maçının ardından Halil Umut Meler'in kararını değerlendirdi! 'VAR hakemleri şanslı'

Galatasaray - Trabzonspor maçının ardından Halil Umut Meler'in kararını değerlendirdi! 'VAR hakemleri şanslı'

06.02.2023 - 02:40 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 23'üncü haftasında Galatasaray ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Zorlu müsabakada Halil Umut Meler görev aldı. Halil Umut Meler'in tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi.

Galatasaray - Trabzonspor maçının ardından Halil Umut Melerin kararını değerlendirdi VAR hakemleri şanslı

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 23'üncü haftasında Trabzonspor'u konuk etti. Kritik karşılaşmada Halil Umut Meler düdük çaldı. Halil Umut Meler'in yardımcılıklarını Cevdet Kömürcüoğlu ile Ekrem Kan üstlendi. Dev müsabakada VAR olarak Alper Ulusoy görev aldı. Galatasaray - Trabzonspor maçındaki tartışmalı kararları eski hakemler yorumladı.

Haberin Devamı

Yayıncı kuruluş beIN Sports'un beIN Trio programında eski hakemler Bülent Yıldırım, Deniz Çoban ve Seçim Demirel, Halil Umut Meler'in tartışmalı kararlarını değerlendirdi.

İşte Galatasaray - Trabzonspor maçındaki tartışmalı pozisyonlar hakkında yapılan yorumlar...

"Galatasaray'ın penaltı beklediği pozisyonda karar doğru mu?"

Deniz Çoban: Dikkatle takip ettiğimizde ortak topa ilk Abdülkerim Bardakcı'nın temas ettiğini görüyoruz. Abdülkerim Bardakcı dokundu, Uğurcan Çakır geç kaldığı anda küçülüyor. Temas etmemeye çalışıyor. Bir çarpışma gerçekleşiyor. Bence ne Abdülkerim Bardakcı, Uğurcan Çakır'a faul yapıyor ne de Uğurcan Çakır, Abdülkerim Bardakcı'ya faul yapıyor. Bence bir çarpışma var. İki oyuncu sakatlanınca hakem oyunu durdurmak istiyor. Asla faul yok demem. Düdüğü çalsa oyunu durdursa hakem atışıyla başlayacak ve topu yeniden kaleciye verecek. Tam bir hakem sanatı olduğunu düşünüyorum o düdüğü çalmasını ben. Burada bir ihlal olmadığı görüşündeyim.

Haberin Devamı

Seçim Demirel: Ortak bir top. Kaleci topu bloklamak, hücum oyuncusu topu almak istiyor. Hakem için pozisyonu süzmek kolay değil, çok zor pozisyon. Deniz hocama katılıyorum. Kaleci mümkün olduğu kadar bükülmeye çalışıyor. Kaleciye faulle oyunu başlatması daha doğru oldu.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Sizinle hem fikirim. Top iki oyuncunun ortasında mı? Kaleci dikkatli bir şekilde geliyor mu? Hücum oyuncusu topa vurmak için uzanıyor mu? Buraya kadar bir ihlal var mı? Yok. Bundan sonrası futbol içi bir çarpışma. Bir kaleci birkaç saniye bile yerde kalsa futbol adına çok risklidir. Özünde bir ihlal yok, çarpışma şekli nedeniyle defans lehine bir karar vermesi kabul edilebilir.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Kaleci ayağını rakibine uzatırken bile 'eyvah buradan bir şey çıkmasın' diyor. Olabildiğince kontrollü davranıyor bu pozisyonda.

Bülent Yıldırım: Bu nasıl penaltı olurdu? Uğurcan Çakır tabanı çıkartıp, rakibi de bekleseydi burada hücum oyuncusunun karnına bassaydı, o zaman burada bir penaltıdan söz ederdik.

Galatasaray - Trabzonspor maçının ardından Halil Umut Melerin kararını değerlendirdi VAR hakemleri şanslı

"Galatasaray lehine verilen penaltıda karar doğru mu?"

Deniz Çoban: Halil Umut Meler'in yönettiği maçları saydık. Alper Ulusoy'un Halil Umut Meler'le birlikte baya bir mesaisi var. Şöyle bir hafızamı yokladım. Halil Umut Meler hiçbir maçta VAR'a fazla iş bırakmadı. Halil Umut Meler maç yönetirken VAR masasında oturan hakemler de şanslı. Neden? Hiç eleştiri almıyorlar. Hakem işi sahada bitiriyor. Biz VAR çıktıktan sonra her şeyi VAR'dan beklemeye başladık. Halil Umut Meler de öyle maçlar yönetiyor ki hakemi tartıştırmıyor. Net bir penaltı, atlamıyor. VAR'a bırakmıyor. Kendi kararını veriyor, tebrik ederim.

Haberin Devamı

Seçim Demirel: Deniz hocanın söylediği gibi gerçekten Halil Umut Meler zorluk derecesi yüksek maçlarda görev alıyor ve bu bir hakem için kolay değil. Konsantre olabilmek bu kadar zor maçlara. Kendisini tebrik ediyorum. Bu maç esnasında kar yağışı var, fırtına var, görmekte bile zorlanıyor. Ona rağmen bu basmayı görmüş olması, VAR'dan destek almadan bu pozisyonu çalması takdir edilmesi gerekiyor. Sarı kart zaten ayağa basma olduğu için çıktı doğruydu. Penaltı kullanılırken duruş şekliyle ilgili, çok alışkın değildik. Hakemlerin sırtı dönük olması, elleriyle kontrol etmeye çalışır gibi. Aslında VAR zaten kontrolü yapıyor. Bana da ilginç geldi.

Bülent Yıldırım: Penaltı ve sarı kartta hiçbir sorun yok. Oradaki tek sorun Trezeguet'in ayağa basmış olmasına rağmen nasıl 'hiçbir şey yapmadım' gibi itiraz tutumuydu. Penaltı atışı şöyle sorunlu; teknik olarak bir hakem penaltı atışında çizgi ihlali ve diğer ihlalleri yardımcısına bırakıp, ceza alanı ihlallerini engellemeyi birinci tercih olarak alabilir. Ancak kural kitabında böyle bir duruş şekli yok. Çok ciddi eleştiri ve kargaşaya neden olur. Çok entellektüel ve bilgi seviyesi elit hakemimiz. Arkasını dönmemesini tavsiye ederim. Yan duruş, geniş açıyı görebileceği duruş her zaman iyidir. Bu gözler yıllar öncesinden ceza alanı dışına çıkan FIFA hakemleri de gördü. O yüzden Halil Umut Meler bunları mutlaka danışsın.

Galatasaray - Trabzonspor maçının ardından Halil Umut Melerin kararını değerlendirdi VAR hakemleri şanslı

Yazarlar