Galatasaray Galatasaray'ın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

Galatasaray'ın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 11'inci haftasında Galatasaray, Alanyaspor'la karşı karşıya geldi. Heyecan dolu müsabaka 2-2'lik beraberlikle tamamlandı. Ali Palabıyık'ın tartışılan kararları ve sarı-kırmızılıların futbolunu spor yazarları değerlendirdi. Galatasaray'ın tecrübeli futbolcusu için övgü dolu ifadeler geldi.

Galatasarayın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 11'inci haftasında Alanyaspor'u konuk etti. Kritik mücadelede devre arasına 2-0'lık üstünlükle giren sarı-kırmızılılar, maçtan 2-2'lik eşitlikle ayrıldı. Galatasaray ile Alanyaspor arasındaki maçın hakemi Ali Palabıyık'ın gösterdiği performans ve sarı-kırmızılıların oyununu spor yazarları köşelerinde yorumladı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İşte Galatasaray - Alanyaspor karşılaşmasının ardından yapılan değerlendirmeler...

KAZANAN G.SARAY TRİBÜNLERİ / BURCU KAPU (MİLLİYET)

Ligin en fazla pas yapan iki takımının karşılaşmasında gülen çıkmadı. Tıpkı Beşiktaş karşısında yaptığı gibi ilk yarı mağlup soyunma odasına giren Alanya, ikinci yarı attığı gollerle bir puanı aldı.

Galatasaray maça yoğun ve istekli bir baskıyla başladı. Maçın henüz başında Icardi’nin fırsatı tepip, Mertens’in attığı gol ofsayttan dönünce tribünlerde gerginlik ve hakeme yönelik protesto başladı ve ritmini maç sonuna kadar sürdürdü. Galatasaray bu sezon ilk dokuz maçının altısını deplasmanda oynadı. Taraftarın yeni yıldız transferleri izleme iştahı da geride kalan haftalarda iyice arttı. Bu beklentiye karşılık, ilk yarıda Mertens ve Icardi ikilisinden geldi. Bir de hakem Ali Palabıyık Sacha Boey’e doğrudan kırmızı kart gösterince Galatasaray devreye 10 kişi ve 2-0 önde girdi. Şimdi burada konuya bir parantez açalım.

Haberin Devamı

'MUSLERA KURAL GEREĞİ SARI KART GÖRDÜ'

(Galatasaray’ın bu sezon etkileyici transferlerinden biri Napolili Mertens. Ceza sahasına yaptığı topsuz koşuları, oyun kurarken rakip kaleciye yaptığı presle, hücum becerileriyle oyunda etkili. Ama bir de saha içinde arkadaşlarına yaptığı liderlik ve gerektiğinde takım adına hakemle kurduğu sakin diyalog var ki adeta gizli kaptan. İlk yarı kırmızı kart pozisyonuna itiraz etmek için kalesinden çıkıp hakemin yanına gelen Muslera kural gereği sarı kart gördü. Ligde kalecinin kaptan olmasının böyle sıkıntılı bir durumu var. Muslera’nın sırf itiraz için kalesini terk etmesiyle gördüğü sarı kart sayısı son iki sezonda beş oldu.)

Haberin Devamı

Galatasarayın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

İkinci yarıya 10 kişi başlayan Galatasaray’da merkezde verilen boşluklar sıkıntı yarattı. Kerem’in önce sağ bek ardından beşli savunmanın sol bekinde bir şeyler yapmaya çalışması, savunma zaafiyetini iyice artırdı ve Alanya golü buldu. O dakikaya kadar değişiklik yapmayan Okan Buruk’un golün ardından yaptığı değişiklikler daha çok aksayan noktalara yama yapmak amaçlı olunca Galatasaray’ın dengesi iyice bozuldu.

'HEM İKİ PUANI HEM İKİ OYUNCUSUNU KAYBETTİ' 

Alanyaspor tehlikeli gelmeye başladı ve bir gol daha buldu. Alanya’nın oyunu beraberliği alacak kadar iyi miydi ya da Galatasaray’ın oyunu üç puanı kaybedecek kadar kötü müydü? İkisi de değil. Ancak sahada her şeye dair bir planınız olması gerektiğini ve bu planı o önceden değil de doğaçlamayla yaparsanız başarısız olma ihtimalinizin çok yüksek olduğu gerçeğini bir kez daha gördük. Uzatma dakikalarında bir kart da Abdülkerim Bardakcı’ya çıkınca Galatasaray hem iki puanı hem iki oyuncusunu kaybederek maçı bitirmiş oldu.

Haberin Devamı

İlk kırmızı kart olmasa muhtemelen tarihi farka gidebilecek maçta Galatasaray oyunu, değişiklikleri ve değişiklik zamanlarıyla yine şampiyonluk oyununu yakalayamadı. Ama dün gece yaptıkları koreografiyle Cumhuriyetimizin 100. yılına yürüdüğümüz dönemde alkışı hak eden Galatasaray taraftarıydı. O koreografiye yakışır şekilde sahada mücadele etmek de yönetimden oyuncuya herkesin görevidir.

Galatasarayın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

G.SARAY MAÇLARI SİNİR HARBİ / OSMAN ŞENHER (MİLLİYET)

Elli bine yakın muhteşem taraftar maçtan önce 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için harika bir koreografi yaptılar. Bu dakikalarda herkes ağladı, marşlar söyledi... Böyle güzel bir ortamda mücadele başladı.Galatasaray, bütün hatlarıyla Alanyaspor kalesini adeta abluka altına aldı, 21 dakikada skoru 2-0’a getirdi. Sahanın her yerinde sarı-kırmızılı futbolcular baskı yaptı, rakibe nefes aldırmadı, Kerem eski günlerine döndüğünü gösterdi. Taraftar skor 2-0’a gelince de kendinden geçti. İlk yarım saatte Alanyaspor’un kaleye şutu yoktu. Ama 31. dakikada Boey’in gördüğü kırmızı kart oyunu, tribünleri başka bir boyuta taşıdı.

Bu dakikadan sonra resmen futbol, futbol olmaktan çıktı. Ben şimdi Ali Palabıyık’a soruyorum. Hakemlik hayatında hangi futbolcuya böyle bir kırmızı kart çıkardı. Orada karşılıklı bir mücadele vardı. Sarı kart olabilir, ama kırmızı kart ağırdı. Aklıma Alper Ulusoy’un Muslera’ya altı saniye kuralını uygulaması geldi. Bu da böyle bir kırmızı kart...

'PALABIYIK MAALESEF ANTİPATİK OLDU'

İnsanlar maça keyif almak, futbol izlemek için geliyor. İnanın Ali Palayık’ın yüz mimiklerini gördüğü zaman muhakkak futbolcular bile geriliyordur. Neden bugüne kadar yönettiği bütün Galatasaray maçlarında Palabıyık maalesef antipatik oldu. Ama yine de sarı-kırmızılı taraftarı, futbolcuları germek için bu maçlara atanmaya devam ediyor. Abdülkerim’in de kırmızısı aynı. Her maçta bu tür ayağa basmalar oluyor. Ne söyleyeyim... Bundan sonra Galatasaray’ın maçları daha da gergin geçecek. Yazık... Bu kadar transfer yapılıyor, taraftar kombine alıp tribünleri dolduruyor. Ama futbolumuz ziyan olup gidiyor. Sonuçta Galatasaray da çok pozisyona girdi. Kerem, Icardi, Mertens şanslar yakaladı, ama atamadı. Maçın sonlarına doğru Alanyaspor bir kişi eksik oynayan, iyi mücadele eden sarı-kırmızılılar karşısında bir puanı aldı.

Galatasarayın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

Ben MHK’den rica ediyorum. Statlara 45 bin taraftar geliyor, televizyonda milyonlarca kişi maçları seyrediyor. Bu tür hakemleri atayıp taraftarı germeyin. İki puan tabii ki Galatasaray için büyük kayıp. Ama yapacak bir şey yok. Gelecek hafta Karagümrük, sonra Beşiktaş ve Başakşehir gibi zor maçlar var. Taraftar üzülse de hayat devam ediyor.

Galatasarayın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

YIKICI SON / MEHMET DEMİRKOL (FANATİK)

Galatasaray, Farioli’nin kibirli pas oyununu maçın başından itibaren cezalandırdı. Enerji depolarını ilk yarıdan tüketmek pahasına çok adamla iyi yayılarak ilk metreden itibaren kademeli bir baskı yaptılar. Alanya zaman zaman kendi yarı sahası ortasına uzun oynamak istediğinde de savunmayı öne çıkararak aynı set ve amansız baskıyı yaptı. Her seferinde Alanya’nın yapmak istediği her şeyi kendi lehine silah olarak kullandı. Goller buldu, golleri ofsayta takıldı. Bu oyun Mertens’i en uçta kullanabilme şansı da verdi. Ki bu da asıl çözüm. Alanya’nın savunmaya yayılışı allak bullak oldu. Zaman zaman sağ kanatları bomboş kaldı. Okan Buruk’un doğal olarak hesaba katmadığı kırmızı kart oldu. Böyle enerji harcayan bir takım için kabus gibi bir senaryo.

'CEZA SAHASINA BUYUR ETTİ'

İkinci yarıya Mertens’i çıkararak 2. bölgede bekleyip risk alan rakibi tek ayak üzerinde yakalamak istedi. Bundan pozisyonlar çıkarsalar da Alanya’yı oyuna ortak etmek zorunda kaldılar. İkinci hamle ise gereksiz bir riskti sanki. 5-3-1’e dönmek Alanya’yı ceza sahası çevresine tüm hatlarıyla buyur etti. Balkovec’in insafsız şutlarının da frekansı arttı. Ev sahibi için can sıkıcı olan, savunmaya yerleşmeyi ve açık bırakmamayı öğrenmişken kalabalık bir çıkış sonrası yerleşemeden yenen beraberlik golü oldu. Mükemmel başlayan bir gece için yıkıcı bir son. 

Galatasarayın yıldızına övgü: Rakibe nefes aldırmadı, eski günlerine döndü

YÜKSEK TANSİYON, İZLEMEYE DEĞER MAÇ / CEM DİZDAR (FANATİK)

İlk 30 dakikadaki bariz Galatasaray üstünlüğünün ilk nedeni atletizm coşkusu. Galatasaray için Alanya’ya karşı savunma yapmak da hücum etmek de son derece kolay göründü devre boyunca. Çünkü rakipleri ülkede sık ve kolay eleştirilen bir tarzda, ‘Geriden oyun kurma’ halindeydi. Galatasaray önde baskıyla kazanıp, kazandıklarıyla goller bulup, pozisyonlar ürettikçe Alanya’nın ana fikri yanlış göründü! Oysa Alanya teoriyi pratiğe geçirecek olgunluk ve gelişim seviyesinde değildi, o kadar. Bir şey denemezsen nasıl yaparsın? Alanya’nın sorunu diğer pratik çözümlerden uzak oluşu. Yine de kendi tarzlarında oynamaya ısrar ettikçe ortaya izlenmeye değer bir maç da çıkmış oldu. Bu arada tüm maç boyu topla daha çok oynayan onlardı.

'İSTEDİĞİNİ ALDI'

İkinci devre Galatasaray’ın 10 kişi devam etmesinin de etkisiyle ilkine göre daha durağandı. Galatasaray bu kez de savunmasını olgunlaştırma konusunda bir testten geçti. Rashica’nın belirlediği tempoya uydukça tehlikeli olsalar da zaman zaman geri geri koşmak zorunda kalan savunma hattı git gide zorlanmaya başladı. Öndeki işleyiş aksadıkça savunmada zorlandılar. İkisi de kaleye inmek yerine ‘Şut arzusu’na yenik düştü. Nihayet 90’da ayağa oynamanın karşılığını aldılar. Keza Galatasaray uzatmada net paslarla Emin Bayram’ı kaleciyle karşı karşıya bıraktı ama genç futbolcu kaleciye takıldı. İki kırmızı kart ve maç berabere... Ne dersiniz, hafta içi yükseltilen tansiyon işe yaradı mı?