Milli Takım Hedefler bitmez

Hedefler bitmez

10.05.2019 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBF başkanı Hidayet Türkoğlu, önemli işlere imza attıklarını, daha büyüklerini de başaracaklarını söyledi.

Hedefler bitmez

EZGİ TOPER - RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Abdi İpekçi Spor Salonu yerine yapılacak dev tesis için tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve Cumhurbaşkanı’nın da bu projeyi memnuniyetle karşıladığını aktaran Türkoğlu, “Bu tesis olmazsa olmazımız. Onu başardıktan sonra diğer hedeflere daha kolay ulaşacağız” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, SkorerTV’de Ezgi Toper’in sorularını yanıtladı. İşte Türkoğlu’nun çarpıcı açıklamaları...
- Abdi İpekçi projesinde gelinen son nokta nedir?
-Sporun içinden gelen ve spora sayısız tesis kazandırmış bir Cumhurbaşkanımız var. Böyle bir projeyi hayata geçireceğimiz için çok memnun olduğunu da her fırsatta dile getiriyor. Sayın Bakanımızla her zaman istişare içindeyiz. Malum bazı olaylardan dolayı henüz istediğimiz adımları atamadık ama inanıyorum ki en kısa zamanda atacağız. Bu projenin Türk basketbolunun tüm çehresini değiştireceğine inanıyorum çünkü yapacağımız tesis tamamen bir basketbol merkezi olacak ve hem Avrupa’nın hem de dünyanın imrenerek izleyeceği bir tesis olacak. Bunu Türk basketboluna kazandırabilirsek en büyük başarımız olacaktır. Bana göre Türkiye Federasyonu en başarılı federasyon. Gerek kulüpler, gerek Milli Takım bazında baktığımız zaman şu an her türlü organizasyonda takımımız var. İki Türk takımımız Euroleague Final-Four’da. Erkek Milli Takımımız, iki maç kala Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandı. Federasyonumuzun gurur kaynağı kadınlarımız bu sene Avrupa Şampiyonası oynuyorlar. İki defa Olimpiyat hakkı kazandılar, inşallah bu sene üçüncüsü de gelecek. Yavaş yavaş istediklerimizi hayata geçiriyoruz ama bu tesis olmazsa olmazımız...
Federasyonun kısa ve uzun vadeli yeni hedefleri ne olacak?
-Proje hiçbir zaman bitmez. Burada edindiğimiz tecrübeler ve gördüğümüz eksiklerle kendimizi yenileme fırsatı buluyoruz. Kulüplerle, daha sürdürülebilir bir sistem yaratmak için her daim diyalog halindeyiz. Elde edilen başarıların kulüplere ait olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Biz sadece onlara en iyi ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Alt yapılarımız iyi durumda ve daha da iyi olacağına inanıyorum. İnşallah biz görevi bıraktığımızda yerimize gelenler de bu süreci bu şekilde devam ettirecektir.
Başarı tesadüf değil
Futbola bu kadar ilgi ve yatırım varken başarıların basketboldan gelmesini siz nasıl açıklarsınız?
-Başka branşlar üzerinden konuşmak istemiyorum ama basketbolun sizler sayesinde hak ettiği desteği bulduğuna inanıyorum. İnşallah daha da yer bulacaktır. Bu durumu anlamakta bizim de zorluk çektiğimiz süreçler oluyor. Çünkü gerek kulüpler anlamında Avrupa’daki başarılarımız, Fenerbahçe Beko’nun beş sene üst üste Final-Four oynaması, Anadolu Efes’in bu sene yaptığı sağlıklı yatırımların sonunda onların da Final Four’a yürümesi, daha önceki yıllarda Galatasaray ve Darüşşafaka’nın Eurocup’ı kazanması tesadüf değil. Yapılan sağlıklı yatırımların sonunda gelen başarılar. Biz Federasyon olarak Milli Takım anlamında bize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz. Hafta sonu düzenlenecek Final Four da 200’ün üstünde ülkede canlı yayınlanacak ve bu da Türk basketbolunun tanınması açısından çok büyük bir fırsat.
- Milli Takım 2019 FIBA Dünya Kupası’na hazırlanıyor. Çekya, ABD ve Japonya ile aynı gruptayız. Bu grup ve Milli Takım’ın şu anki seviyesi düşünüldüğünde şansı nasıl görüyorsunuz?
-Grup hem avantajlı hem dezavantajlı. ABD’nin olması ister istemez işleri biraz daha zorlaştırdı diyebilirim. Ama bu tip turnuvalarda her an her şey olabilir. Buna yıllarca şahit olan birisiyim. İyi bir atmosfer yakaladığımızı düşünüyoruz. Bu arkadaşlar milli formanın değerini biliyor ve onlardan yana hiç şüphem yok.
Ligimiz çok sağlıklı
Federasyonunuzu en başarılı federasyon olarak gördüğünüzü söylediniz. Peki, Türkiye Basketbol Ligi’nin kalitesini diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslarsak nerede görüyorsunuz?
-Hep İspanya ve bizi kıyaslıyorlar ama bana göre en başarılı lig bizim ligimiz. Mutlaka ekonomik süreçlerle karşı karşıya kalıyoruz ama genele baktığınızda çok sağlıklı bir lig olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden de her fırsatta kulüplerimizle bir araya gelip daha sağlıklı, daha sürdürülebilir yatırımlar yapılması için fikir alış verişinde bulunuyoruz. Avrupa’da en yüksek sponsor geliri olan federasyon biziz. Televizyon yayın ihalesi ve işbirliği ortaklarımız, sponsorlarımızla iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz.
Euroleague tarihinde ilk kez iki Türk Takımı Final Four’a kaldı ve dev bir mücadele bizi bekliyor. Siz nasıl geçmesini beklersiniz?
-İlk defa böyle bir şeyle karşılaştığımız için nasıl hissedeceğimizi bilmiyoruz. Biraz mutluyuz biraz buruk. Ama bizi teselli eden, bir Türk takımı final oynayacak ve inşallah o şampiyon da olacak. Tabii biz de federasyon olarak ilklere şahit olduğumuz için mutluyuz. Bu başarı kulüplerimizi yaptığı sağlıklı yatırımlarla geldi. O anlamda başta Aziz Yıldırım’a, sonra Ali Bey’e (Koç), bu süreci devam ettirdiği için; Tuncay Bey’e (Özilhan) 40 sene üzerinde basketbola sahip çıkıp destek verdikleri için ve sonunda da böyle bir başarı geldiği için teşekkür ederim. Hak eden kazansın ve inşallah oradan çıkacak olan da kupayı alsın.
Hedefler bitmez
Sahne yine Gençler’in
Basketbol Gençler Ligi’nde Dörtlü Final heyecanı bugün başlayacak. Organizasyonda Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka ve Banvit takımları katılacak. Sinan Erdem Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek organizasyonun ilk yarı finalinde saat 18.00’de Banvit ile Pınar Karşıyaka karşı karşıya gelecek. 20.30’da ise Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko arasında oynanacak. Final ve üçüncülük maçları ise yine Sinan Erdem’de yarın oynanacak. Final gününde Türk Basketbolu’na damga vurmuş isimler de sahne alacak. Dörtlü Final organizasyonunda boy gösterenler arasında ülkemizde uzun yıllar forma giymiş iki isim Larry Richard ile Pete Williams da boy gösterecek.
Dörtlü Final öncesinde Crowne Plaza Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısına Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, TBF CEO’su Ömer Onan, Milli Takımlar Direktörü Haluk Yıldırım ve A Milli Takım Menajeri Kerem Tunçeri ile Anadolu Efes Antrenörü Murat Mermi, takım kaptanı Nadir Keloğlu, Fenerbahçe Beko antrenörü Serhan Aydanarığ, takım kaptanı Efe Ergi Tırpancı, Banvit Antrenörü Engin Kömeç, takım kaptanı Eray Akyüz ve Pınar Karşıyaka Antrenörü Evren Karademir, takım kaptanı Mert Otamış katıldı.
En iyiler
Gençler Ligi’nde sezonun ilk beşinde yer alan Mert Akay (Darüşşafaka), Mustafa Kurtuldum (Efes), Ergi Tırpancı (Fenerbahçe), Cem Sun (Beşiktaş) ve Banvitli Alperen Şengün’e ödüllerini Milli Takımlar Direktörü Haluk Yıldırım ile A Milli Takım Menajeri Kerem Tunçeri verdi. Sayı ve top çalma kralı Telekom oyuncusu Burak Gözeneli, ribaunt lideri Banvitli Alperen Şengül, asist lideri Anadolu Efesli Ömer Can İlyasoğlu ve blok kralı Banvit’ten Sadık Kabaca ise ödüllerini Ömer Onan’ın elinden aldı.

Yazarlar