Skorer İnancın zaferi!

İnancın zaferi!

25.05.2010 - 02:57 | Son Güncellenme:

Büyük bir düşüş yaşayan Erkek Voleybol Milli Takımımız Veljko Basic ile yeni bir sayfa açtı. Efelerin Ankara’da oynanan Avrupa Şampiyonası eleme maçlarından namağlup çıkmasının en önemli sebebi tecrübeli hocanın oynadıkları kulüplerde yedek oturan genç isimlere güvenidir

İnancın zaferi

“Filenin Sultanları” 2003 yılında Ankara’da Avrupa ikincisi olunca, bayan voleybolu bir çıkış yakalamıştı. Böylece Sultanlar yükselen değer olurken, erkekler bu başarının gölgesinde kaldı. Ülkemizde, ev sahibi olarak organize ettiğimiz 2009 Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası’nda, İtalyan antrenör Fausto Polidori ile yaşanan çöküşte gündeme damgasını vurmuştu.
Efeler’deki bu çöküşü önlemek üzere Federasyon Başkanı Erol Ünal Karabıyık’ın almış olduğu radikal bir karar sonrası, takımın başına Yugoslav asıllı Fransız antrenör Veljko Basic getirildi ve bir anda yeni bir sürece girildiği gözlenmeye başladı. Bunun en canlı örneği ise basına pek yansımayan, antrenör Basic’in başında olduğu Gençlerin Portekiz’deki grup maçları sonunda birinci olarak seneler sonra Avrupa Şampiyonası’na katılmayı garantilemesi oldu.
Basic, daha önce Fransa’nın Rennes, Tours, Paris Volley ve Tunus Milli Takımı ile başarılı olmuş sakin fakat kendinden emin bir karaktere sahip bir antrenör. Türkiye’ye ilk geldiğinde; “Türk Milli Takımı’na neler verebileceğimi iyi biliyorum” demişti. Demek ki Basic bizi iyi analiz etmiş...
Voleybol Erkek Milli Takımı’nın, Ankara’da 2011 Avrupa Şampiyonası 2. Tur 1. Kademe E Grubu maçlarında, Romanya, Belarus ve Dünya Şampiyonu apoletli İtalya karşısında kazandığı bu zaferin, kendi ekolünü Türk voleyboluna yansıtmaya çalışan antrenöre inançlarına bağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Büyük risk aldı
Veljko Basic, kadro seçiminde ve sahaya sürdüğü oyuncuları oluştururken çeşitli riskleri de göz önüne alıyor. Milli Takım kadrosuna baktığımızda bu sezon pasör Arslan, Emre ve libero Serkan’ın Fenerbahçe’de devamlı oynadığını biliyoruz. Buna karşılık, 1990 doğumlu yeni bir yıldız olarak gündeme gelen Burutay (Arkas), Serhat (Halkbank) ve Ahmet (Galatasaray) gibi parlayan bu sporcuların ise takımlarında hep yedek tutulduklarını da unutmamak gerekir.
İşte bu beklenmeyen sonuç, bu kadroya inanan antrenör Basic’in büyük risk alarak oluşturduğu ay-yıldızlılara verdiklerini, başarı olarak geri almasıdır. Zaferin kazanılmasındaki esas faktör ise takımlarında forma giyme imkanı bulamayan gençlerin kendilerini gösterme ve onlara inanarak imkan verildiğinde, başarılı olacaklarını ispat etme gerçeğidir.
Kaldı ki, voleybol en ciddi takım oyunlarından biridir. Böyle olunca takımdaki her birey birer Türk erkek voleybol savaşçısı olarak performansını sergilemiştir. İtalyan basını’nın yazdığı gibi, “Mamma li turchi”... Evet, “Anne Türkler”...

Haberin Devamı

İnancın zaferi