Beşiktaş İşte gerçek gala

İşte gerçek gala

03.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yazarımız Attila Gökçe, Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini mercek altına aldı.

İşte gerçek gala

ATTİLA GÖKÇE

Haberin Devamı

Ev sahibi ilk haftalardaki 8 puanlık farkla geride kalmanın sıkıntısını çok çabuk aştı. Gerçi şu anda Başakşehir’den 6, Beşiktaş’tan 4 puan gerideler ama artık kimse bu farka bakmıyor, kafasına takmıyor. Beşiktaş’ın ise hiçbir yerde mağlubiyeti yok. Ne Şampiyonlar Ligi’nde, ne Süper Lig’de, ne de Türkiye Kupası’nda. O yüzden bu maç geleneksel ezeli rekabet kavramının yanı sıra bu sezona özel ayrıcalıklar taşıyor.

Hiç kimsenin kuşkusu olmasın... Bu akşam Kadıköy’de gerçek bir futbol galası izleyeceğiz. Ligin en iyi oynayan üç ekibinden ikisi Fenerbahçe ile Beşiktaş derbide karşı karşıya gelecek. Bu maç geleneksel ezeli rekabet kavramının yanı sıra bu sezona özel ayrıcalıklar da taşıyor. Her şeyden önce Fenerbahçe ilk haftalardaki 8 puanlık farkla geride kalmanın sıkıntısını çok çabuk aştı. Gerçi şu anda Başakşehir’den 6, Beşiktaş’tan 4 puan gerideler ama artık kimse bu farka bakmıyor, kafasına takmıyor.

Haberin Devamı

Ülker Stadyumu’nda peş peşe seri galibiyetler alan ve adeta finiş temposunda koşan sarı-lacivertliler Süper Lig’de beş maçtır hep kazanır. Beşiktaş’ın ise hiçbir yerde mağlubiyeti yok. Ne Şampiyonlar Ligi’nde, ne Süper Lig’de, ne de Türkiye Kupası’nda! Şimdi ezeli rekabet geçmişlerine de bakarak soru işaretleriyle karşı karşıyayız:

1- Fenerbahçe galibiyet serisini devam ettirebilecek mi?

2- Beşiktaş yenilmezlik serisini sürdürebilecek mi?

Bu iki soruya da aynı anda ‘evet’ yanıtı vermek mümkün değildir. İki yumurta tokuştuğunda biri mutlaka kırılmak durumunda.

İşte gerçek gala
Arızaları var

Öte yandan siyah-beyazlıların da pek göz önüne gelmeyen arızası var. Kabul, hiç kaybetmiyorlar ama, kolay kolay maç da kazanamıyorlar. Şöyle listeye baktığımızda son Adanaspor maçı dışında önemli karşılaşmaları (Napoli, Benfica, Galatasaray, Başakşehir) kazanamadığını görüyoruz. Beşiktaş’ın bu maçlardaki takdir edilecek yönü geriye düşse dahi bir şekilde dönüp, maçı teslim olmadan bitirmesi.

Kadıköy’de de aynısı olur mu? Bu soru da zor. Ancak yanıtı kolay: Zor ama, neden olmasın! Bir de şöyle bir durum söz konusu. Siyah-beyazlılar oraya 4 puanlık bir öncelikle gidiyor. Sonuç ne olursa olsun Süper Lig’deki pozisyonu değişmeyecek. Bu durum Beşiktaş’ın ‘rahatlığına’ neden olabilir.

Haberin Devamı

Rakipleri korkuttu

Fenerbahçe’ye baktığımızda bol gollü galibiyetlerle hem ayak seslerini duyurdu hem de rakiplerini korkuttu. Büyük sakatlıklarla (Jeremain Lens, Ozan Tufan) karşı karşıya kalmasına rağmen temposunu ve istikametini hiç değiştirmedi.

O nedenle işte bu bir ‘GALA’ maçı. Ayrıca jenerikte büyük yıldızlar da var: Volkan Demirel, Simon Kjaer, Mehmet Topal, Alper Potuk, Lens ya da Volkan Şen... Van Persie ve Sow. Konuk takımın kadrosu da yabana atılır gibi değil. Fabri, Marcelo, Tosic, ille de Atiba, Tolgay-Gökhan İnler, mutlaka Quaresma!

Çünkü bu adamın son haftalarda becerilerinin, sorumluluğunun ve katkısının büyüdüğünü görüyoruz. Aboubakar ve Cenk Tosun’dan sıkıntıyla gol bekleyenler bir şekilde bunu görüyorlar. Ama daha da ilerisi, bu takımda bir de Oğuzhan Özyakup fenomeni var. Oynadığında toplam kalite ibresi birden yukarı çıkıyor.

Haberin Devamı

Yanlışları çabuk aştı

Kenara bakınca... Dick Advocaat sezon başındaki eksikleri, yanlışları, kendi hatalarını büyük bir sükunetle çok çabuk aştı. Her şeyi olumluya döndürdü. Şenol Güneş ise zor maçların arasında adeta slalom yaparken bir kere bile yere düşmedi, kapılara çarpmadı... Futbolcularıyla tam bir uyum halinde. Sıkıntıları yok mu? Fazlasıyla var. O nedenle zaman zaman gergin, alıngan ve sinirli bir tavır sergiliyor. Ancak asla rotayı şaşırmıyor.

Bu maçı galaya dönüştüren en önemli nedenlerden biri de Beşiktaş seyircisine de Kadıköy kapılarının açılmasıdır. Deplasman seyircisi de katılınca maç anlamlı bir gerçeklik kazanıyor.

İşte gerçek gala

DERBİ NOTLARI

Sow boş geçmiyor

Fenerbahçe’nin golcüsü Moussa Sow, Beşiktaş derbilerini boş geçmedi. Senegalli golcü, siyah-beyazlılara karşı oynadığı 7 derbide de gol sevinci yaşadı. sarı-lacivertli oyuncu, toplam 8 gol atmayı başardı.

Sadece Olcay!

Siyah-beyazlıların mevcut kadrosunda sadece Olcay Şahan, Fenerbahçe’ye karşı gol bulabildi. Necip ile birlikte en fazla Fenerbahçe derbisi oynayan Olcay, iki kez bu rakibe karşı gol sevinci yaşadı. Bu futbolcu dışında diğerleri gol bulursa ilk sevinçlerini yaşayacak.
Bu dakikalara dikkat
Fenerbahçe bu sezon Süper Lig’de en çok golü maçların 16-30. dakikaları ile 31-45. dakikaları arasında buldu. Sarı-lacivertli ekip bu zaman dilimlerinde 7’şer gol atarken, Beşiktaş en çok golü maçların ilk 15 dakikası ve son 15 dakikaları içinde attı. Beşiktaş bu zaman aralıklarında 5’şer gol kaydetti.
341. randevu
Fenerbahçe ile Beşiktaş, ezeli rekabette 341. kez karşı karşıya gelecek. Geride kalan 340 maçta Fenerbahçe 129, Beşiktaş 123 galibiyet aldı, 88 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Rekabette Fenerbahçe’nin 468 golüne, Beşiktaş 429 golle karşılık verdi.
Ligde de 120 kez karşılaşan iki takımdan Fenerbahçe 45 galibiyet alırken, Kartal 38’de kaldı. 37 maçta ise eşitlik bozulmadı.
Dört futbolcu ceza sınırında
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde oyuncu sarı kart ceza tehlikesiyle karşılaşmaya çıkacak. Siyah-beyazlılarda, Ricardo Quaresma, Atiba Hutchinson ve Marcelo Guedes, sarı kart görürse gelecek hafta oynanacak Bursaspor karşılaşmasında forma giyemeyecek. Fenerbahçe’de ise Skrtel, kart görmesi durumunda Antalyaspor karşısında görev alamayacak.
Beşiktaş'tan 182 şut
İlk 12 haftası sonunda kaleye en çok şut çeken takım Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlı ekip 182 şut ve 70 isabet (%38) ile ligin en çok şut çeken aynı zamanda en çok kaleyi bulan takım unvanını da aldı. Fenerbahçe ise 137 şutla ligin en çok şut çeken takımları listesinde 12.sırada yer almasına rağmen %45 isabetli şut yüzdesi ile ligin bu alanda en başarılı takımı durumunda.
Beşiktaş kafa golü yemedi
Süper Lig’de bu sezon oynadığı 12 maçta Beşiktaş hiç kafa golü yemedi. Ligin kafayla gol yemeyen tek takımı Kartal olurken ayrıca 6 kez kafa golü atıp ligin en çok kafa golü atan iki takımından biri konumuna geldi. Fenerbahçe ise bu sezon dört kafa golü yerken (üç tanesi duran top) toplamda rakiplerine 6 kez kafa golü attı.
Kartal'ın asist kralı Quaresma
Ricardo Quaresma, bu sezon siyah-beyazlı ekibin en çok asist yapan oyuncusu konumunda yer alıyor. Süper Lig’de dört asist, Şampiyonlar Ligi’nde iki asist yapan Portekizli yıldız toplamda altı asist ile oynuyor. Quaresma aynı zamanda ligin en çok isabetli orta yapan oyuncusu...
RVP derbileri boş geçmedi
Robin van Persie, G.Saray ve Beşiktaş karşısında 2’şer gol attı. Geçen sezon Beşiktaş’a karşı iki lig maçında bir gol bulan Hollandalı, G.Saray’a karşı üç lig maçında iki gol kaydetti. İki sezonda toplam 41 lig maçına çıktı, 22 gol buldu.
Kadıköy kale gibi
Fenerbahçe sahasında ezeli rakibi Beşiktaş ile oynadığı son 12 lig maçında sahadan yenik ayrılmadı. Son 12 maçın 8 tanesini kazanan 4 tanesini berabere bitiren sarı-lacivertliler, rakibine en son 24.04.2005 tarihinde 4-3’lük skorla yenilmişti.

Yazarlar