Fenerbahçe Kadıköy'de şenlik var

Kadıköy'de şenlik var

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sarı-lacivertli ekip, hem Mourinho yönetiminde Ibrahimovic, Paul Pobga, Mkhitaryan ve Wayne Rooney gibi yıldızları bulunan Manchester United, hem de eski göz ağrısı Dirk Kuytlı Feyenoord’u taraftarlarına izlettirecek. Ukrayna’nın Zorya Luhansk ekibi ise bir diğer rakibi olacak

Kadıköyde şenlik var

UEFA Avrupa Ligi grupları kura çekimi Monaco’da gerçekleşti. Türkiye’yi Fenerbahçe, Atiker Konyaspor ve Osmanlıspor’un temsil ettiği Avrupa’nın 2. kupasında rakipler belli oldu.

Haberin Devamı

Buna göre 2. torbadan kura çekimine katılan Fenerbahçe, A Grubu’nda İngiltere’den Manchester United, Hollanda’dan Feyenoord ve Ukrayna’dan Luhansk ile eşleşti.

4. torbada yer alan Atiker Konyaspor da H Grubu’nda Ukrayna’dan Shakhtar, Portekiz’den Braga ve Belçika’dan Gent ile eşleşti. Yine 4. torbadan giren Osmanlıspor, İspanyol Villarreal, Romanya’dan S.Bükreş ve İsviçre’den Zurich’i çekti.

Mourinho rüzgârı

Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi macerası zorlu bir yolculukla başlıyor. 48 takımlı grup aşamasında en zor grup temsilcimize denk geldi. Jose Mourinho idaresinde yeniden yapılanan Manchester United, A Grubu’nun en güçlü ekibi.

Mourinho’nun takımında kuşkusuz en dikkat çeken isim Zlatan Ibrahimovic olacak. 34 yaşındaki yıldız, Mourinho ile beraber 3 maçta 4 gol atarak başlayan İsveçli yıldız, bambaşka bir motivasyonla hazırlanıyor. Ancak tabii 5 yıl sonra geri dönen 105 milyon euroluk adam Paul Pogba, esas tehlike.

Haberin Devamı

Fransız orta saha, şu anda futbol tarihinin en pahalı ismi olarak bütün görkemiyle duruyor.

Saymakla bitmeyen yıldızlara 37 milyon euroya Dortmund’dan alınan Mkhitaryan’ı da eklersek daha da açıklayıcı olur. Kaptan Wayne Rooney, genç hücumcular Rashford ve Martial de unutulmamalı.

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi antrenörlerinden Jose Mourinho, daha önce 2003 yılında Porto ile bu kupayı kazanmıştı. O tarihten sonra Inter ile kazandığı Şampiyonlar Ligi; Real Madrid ve Chelsea bir efsaneye dönüşmesi, son olarak hayali olan Alex Ferguson’ın koltuğu... Alex Ferguson sonrası 3 yıldır çalkalanan Manchester United, yeniden dirilişe geçti.

Mourinho, sadece Premier Lig’de değil, Avrupa Ligi’nde de meydan okumak için kupaları isteyecek. Geldiği dönemden beri geniş kadrosuyla 4-2-3-1 ile 4-3-3 arasında gitti geldi.

Takım savunmasının mucitlerinden Portekizli menajer, yeni takımında güçlü bir hücum opisyonuna da sahip durumda. 96 yılında Old Trafford’da Elvir Bolic ile gelen tarihi zafer nasıl önemliyse, şimdi Mourinho’nun takımına karşı alınacak bir galibiyet o kadar anlamlı olacak. Şimdiki kadroda eski ManU’lu Van Persie de hazırken. Advocaat’ın 2008’deki Süper Kupa finalinde Manchester United’ı 2-1 yenmişliği de varken.

Haberin Devamı

Tur biletini erken kapabilmek için 3’te 3 ile başlamak isteyecek Kırmızı Şeytanlar’ın rüzgarı şimdiden kulağa hoş gelmiyor.

Van Persie’nin grubu

Fenerbahçe’de zorlu grubun en ilginç ayrıntısı Robin Van Persie oldu. Hollandalı yıldız, altyapısından yetiştiği Feyenoord ve gol kralı olup, kariyerinin tek şampiyonluğunu yaşadığı Manchester United önüne çıkacak.
Geçen sezon başından beri sarı-lacivertli formayı giyen 33 yaşındaki forvet, eski takımlarına ilk kez rakip olacak.
Fahri elçi Kuyt!
Grubun ikincilik adayı Feyenoord, Fenerbahçe’ye yabancı olmayan takımlardan. Sarı-lacivertlilerin fahri elçisi Dirk Kuyt, Feyenoord’un da efsane kaptanı.
Ayrıca Van Persie’yi yetiştiren Rotterdam kulübü, Pierre Van Hooijdonk gibi bir yıldızı da zamanında armağan etmişti.
2002’de kazandıkları UEFA Kupası’ndan sonra istedikleri seviyeye bir türlü ulaşamadılar. Aradaki 14 yılda sadece 2 Hollanda Kupaları bulunuyor.
Son dönemde PSV ve Ajax’ın çok gerisinde kaldılar. Hatta bu dönemde AZ ile Twente gibi takımlar bile şampiyonluk kazandı. Son 2 yıldır eski yıldızları Giovanni Van Brockhorst ile yeniden bir düzen kurdular. Oldukça mütevazı bir kadro ile yola çıkıyorlar. Klasik Hollanda sistemi 4-3-3 ile yola çıkan takımda Kuyt artık oyunun tek hakimi. Ayrıca Kramer, Bilal Başakçıoğlu, Van der Heijden ve Elia gibi de alternatif hücumculara sahipler.
Stoperdeki Kongolo, güçlü sol ayağı ve Avrupa’daki pazarıyla dikkat çekiyor. Feyenoord, lige de 3’te 3 yaparak girdi.
Kapalı kutu Luhansk
Avrupa Ligi’nin en zor grubuna belki de teselli ikramiyesi 4. torbadan geldi. Ukrayna’nın yeni yeni ayağa kalkan takımlarından Zorya Luhansk, tarihinde ilk kez grup aşamasına yükseldi.
2008’den beri en üst seviyedeler ve son 3 senedir de ilk 4 sırayı zorluyorlar. Geçen sezon da lig kupasını kazanmayı bildiler. Kadrolarında 5 yabancı dışında hepsi yerli statüsünde. Maçlarını Kiev, Olimpiyat Stadı’nda yapan Luhansk, lige rüzgar gibi girdi.
5 lig maçında 4 galibiyet ve 1 beraberlik elde ettiler. 50 yaşındaki teknik direktörleri Yuriy Vernydub, uluslararası platformda hiçbir tecrübeye sahip değil. Orta sahada takımın skor yükünü de çeken 24 yaşındaki Karavayev ile kaptan Petryak’a dikkat etmek gerek.
Teknik Direktör: Jose Mourinho
Gelmiş geçmiş bütün menajerlerin listesi dökülse Jose Mourinho’nun başarıları hep bir farklı parlar. Brain Clough, Helenio Herrera, Rinus Michels, Arrigo Sacchi ve Alex Ferguson.
En az bu efsaneler kadar değerli başarıları var Mourinho’nun. Porto’da UEFA ve Şampiyonlar Ligi zaferleriyle yükselen kariyeri Inter, Real Madrid ve Chelsea’de efsane olmasıyla devam etti. Şimdi zirve nokta ise Alex Ferguson’ın bayrağını daha da yukarıya taşımak olacak 53 yaşındaki antrenör için.
Yarısı bile etmediler
Grupların belli olmasından sonra takımların değerleri hesaba katıldığında büyük bir uçurum dikkat çekiyor. Manchester United, 550 milyon euroluk kadro değeriyle zirveyi alıyor. 138 milyon euroluk Fenerbahçe, İngiliz devini zorlayabilen tek takım. 72 milyon euroluk Feyenoord ve 13 milyon euroluk Luhansk ise arkadan geliyor.
Yıldızı: Zlatan Ibrahimovic
Dünya futbol tarihinin en iyi forvetleri listesinde adı mutlaka yer alır. Gittiği her kulüpte şampiyonluğa adını yazdırdı. Dile kolay 13 lig şampiyonluğu kazanmış bir futbolcu. İsveçli yıldızın oynadığı her kulüpte kupa kazanması ve kariyerindeki 31 kupa efsane olmasına yetiyor.
34 yaşına gelmiş Ibrahimovic, kendisini futbolun tanrısı olarak nitelendirirken, hayranlarından biri de
Manchester United fenomeni Eric Cantona.

Yazarlar