Futbol Kadın futbolunda geleceğin yıldızları aranıyor!

Kadın futbolunda geleceğin yıldızları aranıyor!

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadın futbolu hızla gelişmeye devam ediyor. Son olarak Ülker ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı işbirliği adayların başvurularının ardından geleceğin yıldızlarını bulmak için dev bir adım olacak.

Kadın futbolunda geleceğin yıldızları aranıyor

Türkiye’de kadın futbolu gün geçtikçe daha çok gelişiyor. Bu gelişimde kadın futboluna verilen desteğin de önemli bir payı var. Son olarak Ülker ile Türkiye Futbol Federasyonu, kadın futbolunun alt yapısına odaklanan, aynı zamanda kız çocukları için fırsat eşitliği yaratan yeni projeleri TFF Ülker Geleceğin Yıldız Kızları projesinin lansmanını gerçekleştirdi. Projede katılmak isteyen kız çocukları 20 Aralık’a kadar ulkeryildizkizlar.tff.org adresine videolarını yükleyebilecekler.

Haberin Devamı

Son iki yılının, tüm dünyada kadın futbolu için kırılım ve dönüşüm yılı olduğu söylenebilir. Bir tarafta transfer ücretlerinin yükselmesi, diğer tarafta yayın haklarının gelişmesi, kadın futbolcuların daha tanınır hale gelmesi, kadın futbolu için olumlu sinyaller olarak değerlendirilebilir. Artık dünya üzerinde 16.6 milyon kişilik bir kadın futbolu ailesinden bahsedilebiliyor.

Tabii ki bu gelişmelerden Türkiye de azade değil. Türkiye’de ilk kez 1994’te oynanmaya başlayan Kadınlar Futbol Ligi, 2021-2022 sezonuyla birlikte büyük bir adım attı. Türk futbolunun 4 Büyükleri’nin kadın futboluna girmesi ve ligin yayıncı kuruluşa sahip olmasıyla birlikte kadın futbolunun ivmesi yükseldi. Oyun ve oyuncular daha çok takip edilir hale gelmeye başladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE İLGİ ARTIYOR

Ve tabii ki bu ivme milli takımlar seviyesine de yansıdı. Kadın A Milli takımımız Uluslar Ligi’ne 4’te 4 yaparak UEFA Kadınlar Uluslar B Ligi’ne yükselmeyi garantiledi. U17 Kız Milli Takımımız Avrupa Şampiyonası’nda A Ligi’ne yükseldi. Kuşkusuz ki bu gelişmeler Türkiye’de kadın futbolunun hala gidecek yolunun olduğu gerçeğini değiştirmiyor. O sebeple de kadın futboluna verilen her desteğin bu yoldaki enerjiyi daha da yükselteceği ortada. Bu desteklerin sonuncusu ise Ülker’den geldi.

Ülker ile Türkiye Futbol Federasyonu, kadın futbolunun alt yapısına odaklanan, aynı zamanda kız çocukları için fırsat eşitliği yaratan yeni projelerinin lansmanını 6 Kasım’da gerçekleştirdi. Dünyanın neresinde olursa olsun, 2009-2010-2011 doğumlu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma hakkına sahip kız çocuklarını hedefleyen TFF Ülker Geleceğin Yıldız Kızları projesi, yeni teknolojiyi de kullanarak kız çocuklarına hayallerine erişme fırsatı tanıyor. Projeye katılmak isteyen herkes, kendi imkanlarıyla çektiği videolar sayesinde projeye dahil olabiliyor.

33 ADAY SEÇİLECEK

20 Aralık tarihine kadar yüklenecek videolar arasında seçilecek 33 futbolcu adayı, 25-30 Ocak tarihleri arasında U15 Hazırlık Kampı’na katılacak. Riva Hasan Doğan Tesisleri’nde gerçekleştirilecek kamp, sadece bir futbol kampı olmayacak. Çünkü 33 kız futbolcu adayı, futbol idmanlarının yanı sıra kişisel gelişimlerini destekleyecek farklı eğitimleri de uzmanlardan alacaklar ve kadın futbolunda geleceğin yıldız adaylarından biri olma hayallerine bir adım daha yaklaşacaklar. Böylece Türkiye’de kadın futbolunun gelişimi için bir adım daha atılmış olacak.

Haberin Devamı

"KIZLARIMIZA FIRSAT EŞİTLİĞİ SUNMAK İSTİYORUZ"

Kadın futboluna destek olmanın yanı sıra kadınlara hayatın her alanında fırsat eşitliği sağlamaya önem verdiklerinin altını çizen Ülker CEO’su Mete Buyurgan “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken, kız çocuklarımıza fırsat eşitliği sağlamak ve onların hayallerini sonuna kadar desteklemek için oluşturulan ‘TFF Ülker Geleceğin Yıldız Kızları’ Projesi’ni TFF ile birlikte hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Kızlarımıza bir fırsat daha sunmak istiyoruz. Spor yapmak isteyen kızlarımız kendi gelişimlerine olduğu gibi toplumun gelişimine de katkıda bulunacak. Dolayısıyla hem kızlarımıza hem de ailelerine bu fırsatı değerlendirmeleri mesajını verebilirim” dedi.

Haberin Devamı

PROJEYE NASIL DAHİL OLUNUR?

Peki bu videolarda ne olacak ve nereye yüklenecek? Türkiye Futbol federasyonu resmi internet sitesi içinde yer alan ulkeryildizkizlar.tff.org adresine yüklenecek videolarda milli takım antrenörlerinin belirlediği şu hareketler olacak: Kısa Pas, Uzun Pas, Ayak içi dönüş, Ayak dışı dönüş, Şut, Dribbling, Top sektirme.

"ONLAR İSTERLERSE HER ŞEYİ BAŞARABİLİR"

Kadın A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, “Ülker’le birlikte gerçekleştirdiğimiz Futbol Köyleri’nde olduğu gibi Geleceğin Yıldız Kızları Projesi’nde de amaç kızlarımızın lisanslı ya da lisanssız hiç fark etmeksizin belli bir yaş kriteri koyup sonra onları belli bir merkeze toplayarak, sadece futbol eğitimi değil yaşama, toplumsal gelişime dair ciddi eğitimlerin verildiği bir kamp ortamı yaratmak. Bu kez günümüz şartlarını kullanarak alfa kuşağını yakalamak istiyoruz. Hem de dünyanın her yanındaki Türk kızlarına yöneliyoruz. Ve ailelerine de şöyle seslenmek istiyorum. Anneler ve babalar kızlara mutlaka destek olmalı. Kızlar asla pes etmemeli. İsterlerse her şeyi başarabilirler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yazarlar