Futbol Kadın futbolunun en büyük turnuvası! 2 milyar izleyiciye ulaşacak

Kadın futbolunun en büyük turnuvası! 2 milyar izleyiciye ulaşacak

20.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadın futbolunun gelmiş geçmiş en büyük turnuvası olacak 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası başlıyor. Avustralya-Yeni Zelanda ev sahipliğinde, ilk kez 32 takımlı gerçekleştirilecek dev organizasyon, dünya çapında 2 milyar izleyiciye ulaşacak.

Kadın futbolunun en büyük turnuvası 2 milyar izleyiciye ulaşacak

Avustralya ve Yeni Zelanda’daki dokuz şehrin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek FIFA 2023 Kadınlar Dünya Kupası başlıyor. İlki 1991’de Çin’in ev sahipliğinde 12 takımın katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonun dokuzuncusu bugün oynanacak iki maçla start alacak. 24 takımlı sayısı artırılan ve bu sene ilk kez 32 takımla gerçekleştirilecek olan Dünya Kupası, kadınlar futbolunun gelmiş geçmiş en görkemli turnuvası olarak tarihe geçecek.

Haberin Devamı

Fransa’nın ev sahipliğindeki 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası; statların dolu olması, televizyon izlenmesi gibi daha bir çok alanda rekorların kırılmasına sahne oldu. Bu ilgi patlaması da kadın futboluna olan yatırımların artmasına yol açarak bir milat oldu.

Yeni Zelanda’nın Auckland şehrindeki Eden Park’ta açılış seremonisi ve hemen ardından açılış maçıyla yola koyulacak, 20 Ağustos’ta Avustralya’daki Sydney Stadı’nda oynanacak final maçıyla sona erecek büyük heyecanın, bir önceki turnuvanın rekorlarını tazelemesi bekleniyor. Fransa’daki kupa 1,12 milyar izleyici kitlesine ulaştı. FIFA’nın hesaplamasına göre, bu turnuva ise dünya çapında 2 milyar kişi tarafından izlenecek.

Dev organizasyon dünyanın dört bir yanında kurulan dev ekranlardan da takip edilecek. Tarihte ilk kez 6 kadın VAR hakeminin de görev yapacağı turnuva TRT Spor tarafından ekranlara getirilecek.

Haberin Devamı

Futbol hayatını Türkiye Kadın Süper Ligi’nde sürdüren bazı isimler de 2023 Dünya Kupası’nda top koşturacak. Hakkarigücü’nden Tochukwu Oluehi ve Beşiktaş’tan Glory Ogbonna ülkeleri Nijerya’nın formasıyla mücadele edecek. Zambiya Milli Takımı kadrosunda ise Fatih Vatan Spor’dan Hazel Nali bulunuyor.

Öte yandan ABD bu turnuvada 4 kupayla rekoru elinde bulunduruyor. Almanya iki, Norveç ve Japonya da birer şampiyonluk ile kupayı kazanan diğer takımlar.

FIFA, 2023 Dünya Kupası’nda takımlara, rekor bir meblağ olan toplam 110 milyon dolar dağıtacak. Şampiyonluğa ulaşacak takıma 10, finaliste ise 7.5 milyon dolar para ödülü verilecek.

Turnuva başlamadan bilet rekoru kırıldı bile. FIFA’dan yapılan açıklamada bir ay boyunca sürecek organizasyon için şu ana dek 1 milyon 400 bin bilet satıldı.