Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

32. HAFTA

Haftanın maçı şüphesiz Old Trafford Stadı’nda oynanan Manchester derbisiydi. İki takım arasında maça çıkmadan önce 15 puanlık bir fark vardı. Lider Manchester United kazanırsa ‘Şampi..’ olan konumunu ‘Şampiyo…’ seviyesine getirecekti. Ancak geçen seneki inatçılığından izler taşıyan Manchester City, pazartesi günü işlerinden çıktıktan sonra biralarını doyasıya yudumla keyfi yakalayamamış 70 bin United taraftarının önünde rakibini 2-1 mağlup etti. Bu manzara akıllara geçtiğimiz sezonun sondan 3. haftasında City’nin United’ı yendiği ve sonrasında şampiyonluğa giden yolu açan galibiyetini getirdi. Tabi bu sefer aradaki puan farkı çok daha büyük ama Mancini’nin takımı, mücadele azminde bir önceki yıldan pek de farklı bir durumda olmadığını gösterdi.

Haberin Devamı

İlk yarısı golsüz geçilen mücadelede 51. dakikada James Milner’in ceza sahası dışından sert vuruşu, önce defansa sonra kaleciye çarparak ağlara gitti, konuk ekip öne geçti. Karşılaşmanın ikinci golünü Kırmızı Şeytanlar kaydetti. 59. dakikada kullanılan duran topta iyi yükselen Phil Jones’un kafa vuruşu rakip savunmacı Kompany’ye çarpıp içeri girdi. Gol Kompany’ye yazılsa da Jones’un hakkını vermek gerekir. Durumu eşitleyen bu golde Manchester City kalecisi ise büyük gaflet içerisindeydi. Yan topta boşa çıkan Joe Hart gole adeta davetiye çıkardı. 25 yaşındaki milli kaleci, bazen tek başına maç kurtaran bazense yenilgilere sebep olabilen gel-gitli konumunu sürdürdü. Gerçekten önemli kaleci meziyetleri olan ve çizgi üzerinde bazen lastik gibi uzadığına tanık olduğumuz Hart, sevenlerini üzdü.

Manchester City’den sezonun devre arasında ayrılan ve hep taraftarı olduğunu söylediği Milan’a transfer olan Mario Balotelli, hafta içi yaptığı açıklamada bu zorlu derbi mücadelesinde eski takımını desteklediğini söylemişti. İtalyan futbolcu, “Kariyerimde 6-1’lik maçta Old Trafford’da United’a attığım gol çok önemliydi. Roberto Mancini’nin bu derbide kazanmak için doğru yolu bulacağını düşünüyorum” diyerek eski takımına güvendiğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde trenin tuvaletinde sigara içerken yakalanan 22 yaşındaki oyuncunun da destek beyanı ile çorbada tuzu oldu. Ligde birer maçları eksik olan iki takımın önlerinde oynayacakları 8’er karşılaşmaları kaldı. City’nin aldığı galibiyet ile lige bir nebze heyecan gelirken, şampiyonluk yarışı da biraz daha uzadı.
*
Manchester United taraftarı şikayette bulundu, kulüp ciddiye alıp araştırma başlattı. Söz konusu olan şey Old Trafford Stadı’nın ses düzeni ile ilgili. İngiliz basınında yer alan habere göre bir grup United taraftarı stadın akustiğinin iyi olmadığını ileri sürerek kulübe başvurdu. Old Trafford Stadı’nda ‘Stretford End’ olarak bilinen tribündeki taraftarlar konuyla ilgili bir deney gerçekleştirdiler. Diğer tribündeki arkadaşlarına seslenen Unitedlılar’ın bu çabalarına karşın diğer bölüme seslerini duyuramadıkları ortaya çıktı.
Manchester United bunun üzerine stattaki ses düzeyini artıracak düzenlemelerin yollarını aramaya başladı ve bir akustik mühendisini Old Trafford’daki atmosferi geliştirme çalışmaları kapsamında görevlendirdi. Konuyla ilgili uzman kişiden bir rapor istendi. Kırmızı Şeytanlar’ın Liverpool ile yaptığı maçta stada gelen ve ses ölçümleri yapan ses uzmanı kişinin başka maçlarda da konuyla ilgili deneylerine devam edeceği belirtildi. Bu çalışmaların sonunda ortaya bir rapor çıkarılacağı ve kulübe sunulacağı, yetkililerin de bu rapora göre hareket edeceği öğrenildi. United kulübü ses uzmanına bu işi için ne kadar para ödendiğini ise açıklamadı.
*
Geçtiğimiz hafta göreve getirildiği ilk açıklandığı andan itibaren Ada’da en çok konuşulan isim Paolo Di Canio idi. Küme düşme korkusu yaşayan Sunderland takımında Martin O’Neill’ın görevine son verilmesinin ardından göreve İtalyan teknik adam getirilmişti. Ancak Di Canio’nun Nazi yanlısı aşırı sağcı tutumlarından dolayı kulüp asbaşkanı istifa ederken, bazı Sunderlandli taraftarlar da maçları boykot edeceklerini açıklamışlardı. Sunderland, yeni hocasıyla ilk maçına Stamford Bridge’de Chelsea karşısında çıktı. Bu buluşma ilginç bir karşılaşmayı da beraberinde getirdi. Paolo Di Canio 2000 yılında West Ham United forması giyerken şu an Chelsea’de oynayan Frank Lampard ile takım arkadaşıydı. İngiliz basını hafta boyunca bu iki isim arasında o tarihte yaşanan bir olayı hatırlatıp durdu. West Ham’ın penaltı kazandığı bir pozisyonda topu alarak atışı yapmak üzere beyaz noktaya yönelen Lampard’a Di Canio engel oluyor ve sonrasında penaltıyı kendisi kullanıyordu. Chelsea-Sunderland arasındaki mücadele öncesinde bu iki isim arasında yaşanan gerginlik gündeme taşındı. Pazar günü Stamford Bridge’de oynanan maçta Chelsea, Sunderland’i 2-1 mağlup ederken, Lampard son dakikalarında dahil olduğu oyunda her ne kadar gol atamasa da Di Canio’nun takımına karşı galibiyet yaşayarak bir anlamda eski takım arkadaşının yeni serüvenine kötü başlamasına neden oldu.
Di Canio’nun gelişinin yarattığı deprem ise hala geçmiş değil. Önceki günlerde görevine son verilen O’Neill’dan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Deneyimli teknik adam geçen sezon takımı kümede tutmayı başardığını, aynısını bu sezon da yapabileceğini belirterek, “Beni görevden almaları yanlıştı. Biraz daha süre tanınmasını hak ediyordum. Ama birgün geri döneceğim” şeklinde sitemkar bir demeç verdi.
*
Premier Lig’in iki ezeli rakibi lig sonrası başka bir kıtada karşı karşıya gelecekler. Chelsea ile Manchester City’nin 25 Mayıs tarihinde ABD’nin New York kentindeki Yankee Stadyumu’nda karşı karşıya gelecekleri bildirildi. Premier Lig’in sona ermesinin ardından bu ülkeye uçacak olan iki dev takım sezon öncesi hazırlıkları kapsamında karşı karşıya gelecekler. Manchester City, son 3 yılın ikisinde Kuzey Amerika’yı turlamıştı. Chelsea de geçtiğimiz yıl bu şehirde Yankee Stadı’nda Paris Saint Germain ile özel maçta karşı karşıya gelmişti. Futbola ilginin gün geçtikçe arttığı ülkede takımlar kendilerine yeni taraftarlar ve yeni sempatizanlar bulmanın, böylece gelirlerini artırmanın peşine düşerken, ABD’li futbol otoriteleri de yıldız oyuncuların gelişi ile her geçen gün oyunu kıtadaki kitlelere daha çok sevdirme imkanı yakalıyorlar.
*
Southampton ligin dibindeki Reading ile deplasmanda karşılaştı. Evindeki maçta rakibine oranla daha stresli bir görüntü çizen Reading rakibine yenilmekten kurtulamadı. Southampton, topa daha çok sahip olduğu (60/40), bir topunun da direkten döndüğü mücadelede 2-0’lık galibiyet ile son haftalarda aldığı başarılı sonuçlara bir yenisini ekledi ve ligde üst üste 3. kez kazandı. Futbolda son zamanların en önemli tartışma konularından bir tanesi olan gol çizgisi teknolojisi bu maçta da gündeme geldi. Reading kalecisinin çizgiyi bir miktar geçen topa yaptığı müdahale rakibin itirazlarına yol açtı. Yavaş çekim görüntüleri oyunu devam ettiren hakemin doğru karar verdiğini ortaya koydu. Karşılaşmayı anlatan spiker ise gol teknolojisini televizyonları başındaki izleyicilere hatırlatmakta fayda gördü.

Haberin Devamı

HAFTANIN KARMASI 4-4-2
Jussi Jaaskelainen (West Ham)
---------------------------------------
Matthew Lowton (Aston Villa)
Clint Hill (QPR)
Joey O Brien (West Ham)
Pablo Zabaleta (Manchester City)
-----------------------------------------
Elliott Bennett (Norwich City)
Tomas Rosicky (Arsenal)
Gervinho (Arsenal)
James Milner (Manchester City)
-----------------------------------------
Rickie Lambert (Southampton)
Jay Rodriguez (Sunderland)

Haberin Devamı

HAFTANIN TAKIMI
Manchester City
Lider United’ın en yakın takipçisi… Kırmızı Şeytanlar’a coğrafi olarak da en yakın olan takım… Bu hafta biraz adımlayarak Old Trafford’a gitti. Alex Ferguson’un takımını 2-1 yendi, ligdeki 4. mağlubiyetlerini tattırdı. Belki şampiyon olamayacaklar ama en azından umutlarını bir süre daha koruyacaklar. United’ı orda yenmek kolay değildi, yendiler… ‘Biz de iyi bir takımız’ dediler.

HAFTANIN YILDIZLARI
Thomas Rosicky - Jussi Jaaskelainen
Arsenal deplasmanda West Bromwch’i 2-1 mağlup etti. İki golü de Rosicky kaydetti. Liverpool ile West Ham United’ın 0-0 berabere kaldığı mücadelede ise West Ham kalecisi Jaaskelainen kalesinde devleşti, 1 puanın mimarı oldu.

HAFTANIN GOLÜ
Shaun Maloney
Wigan Athletic deplasmanda Queens Park Rangers ile 1-1 berabere kaldı. Wigan’a bir puanı getiren golü 90+4’te frikikten Maloney kaydetti. Hem şık bir gole imza attı hem de takımına 1 puan getirdi.

HAFTANIN KURTARIŞI
Hugo Lloris
Tottenham ile Everton White Hart Lane’de 2-2 berabere kaldı. Maçın son dakikalarında Everton’dan Anichebe kaleci ile karşı karşıya pozisyonda Lloris’i geçemedi. Fransız kaleci bu kritik kurtarışı ile takımının yenilgisini önledi.