Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

15. HAFTA

En pahalı transferler, en kabarık maaşlar, en büyük hasılatlar ve en yüksek yayın gelirleri… Dünya futbolunun zirvesi İngiltere Premier Ligi…

Deloitte raporuna göre 2011-12 sezonunda kulüpler 2.36 milyar sterlinlik gelirle rekor bir seviyeye ulaştı. 2012-13 sezonu için bu rakam 2.5 milyara geldi. İçinde bulunduğumuz sezona dair öngörü ise yeni yayın anlaşmasının da etkisiyle bir 600 milyon poundluk daha büyüme. Bu da kulüplerin hedeflenen gelirinin ilk kez 3 milyar sterlinin üzerine çıkacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Gelirlerin büyük bir kısmı oyuncu ücretlerinin ödenmesinde kullanılıyor. Yaklaşık yüzde 70’i kadarı…

Euro bazında bir ülkeler kıyaslaması yapılacak olursa 2011-12 sezonuna göre Premier Lig’in geliri 2.9 milyar, Almanya Bundesliga 1.9 milyar, İspanya La Liga 1.8 milyar, İtalya Serie A 1.6 ve Fransa Ligue 1, 1.1 milyarlık gelirler elde ettiler.

İngiltere’de 2.9 milyar euronun 2 milyarı, yani yüzde 70’i oyuncuların maaşlarına gitti.

Almanya’da 1.9’un 1’i (yüzde 51)

İspanya’da 1.8’in 1.1’i (yüzde 60)

İtalya’da 1.6’nın 1.2’si (yüzde 75)

Fransa’da 1.1’in 0.8’i (yüzde 74) maaş ödemelerinde kullanıldı.

*****

Kâr edenler sadece kulüpler, kazanan sadece futbolcular değil. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlar oyuncu menajerlerinin de ciddi meblalarla nasiplendiklerini gösteriyor. 2013 yılında Premier Lig’de futbolcu menajerlerinin kulüplerden 100 milyon sterlin ‘kopardıkları’ belirlendi. Bu rakam Ocak ayındaki ara transfer ve ardından yaz sırasındaki ana transfer döneminde gerçekleşen transferlerden elde ettikleri gelirlerden oluşuyor. Miktar bir önceki yıla göre 20 milyon daha yüksek.

Demba Ba, Samuel Eto’o gibi oyuncuları kadrosuna katan Chelsea, menajerlere ödediği 13.7 milyon sterlinle listenin ilk sırasında. Londra ekibi kendini bu istatistikte bir önceki yıla göre ikiye katladı.

Bir önceki yılda menajerlere 10.5 milyon sterlin ödeyen Manchester City ise bu yıl 11.8 milyon sterlinlik ödeme yaptı ve listede ikinci oldu. Tottenham da 9.7 milyon sterlinle menajerlere en çok para kaptıran üçüncü kulüp olarak dikkat çekti.

Haberin Devamı

*****

Haftanın en rahat galibiyete ulaşan takımlarından bir tanesi Liverpool oldu. Kırmızılar evinde West Ham’ı ağırladığı mücadelede sahadan 4-1 galip ayrılarak üç puana ulaştı. Suarez maçın yıldızıydı. İlk gol onun şutunun ardından topun rakip savunmaya çarpmasıyla geldi. Sonrasında kafayla bir gol attı ve maçın son golü de çektiği şutun rakip savunmaya çarpmasıyla meydana geldi. Öte yandan bu maçta ikisi West Ham, biri Liverpool tarafından, oyuncuların üç golü kendi kalelerine atmaları dikkat çekti.

Suarez’in performansına ise ayrı bir parantez açmak gerekir. Bu hafta da fileleri havalandıran yıldız forvet toplamda gol sayısını 14’e çıkardı ve gol krallığının zirvesindeki yerini korudu. 26 yaşındaki oyuncu bu rakama sadece 10 maçta ulaştı. Ligin ilk beş haftasını geçtiğimiz yıldan gelen cezası nedeniyle kaçıran ve bu maçlarda hiç forma şansı bulamayan Suarez, altıncı haftadaki Sunderland karşılaşmasında iki gol atarak start verdiği yeni sezonunda takdir edilesi bir grafiğe ulaştı. Uruguaylı futbolcu ayrıca 6 asistin altına da imzasını attı. Gol krallığında Suarez’i 12 golle Manchester City’den Sergio Aguero ve 9 golle bir diğer Liverpoollu Daniel Sturridge izledi.

Haberin Devamı

Lider Arsenal haftayı puan kaybıyla kapadı. Sahasında Everton ile karşılaşan Londra ekibi, 80. dakikaya kadar 0-0 devam eden karşılaşmanın bu dakikasında Mesut Özil ile öne geçti. Bu gole hemen dört dakika sonrasında Gerard Deulofeu karşılık verdi ve maç 1-1 sona erdi. Liverpool, West Ham galibiyeti ile rakibiyle arasındaki farkı beş puana indirdi.

Jose Mourinho’nun Chelsea’si haftanın kaybeden ekiplerinden bir tanesiydi. Deplasmanda Stoke City’ye konuk olan Maviler büyük bir çekişmeye sahne olan karşılaşmada rakibine 3-2 boyun eğdi. Liverpool’a averaj ile geçilen Londra ekibi 30 puanda üçüncü sırada yer aldı. Zirve mücadelesi veren ekiplerden Manchester City ise Southampton deplasmanında yara aldı. Onlar da 1-1’lik beraberlikle bir puana razı olarak haftayı 29 puanla ligin dördüncü basamağında geçtiler.

Sezonun formda ekiplerinden Newcastle United ise Manchester United karşısında da durmadı. Kırmızı Şeytanlar’ı deplasmanda mağlup eden siyah beyazlılar haftanın en flaş galibiyetine imza attı. Cabaye’nin golü Newcastle’ın ligdeki puanını 26’ya yükseltti.

Ceplerini doldurdular

Bütün gece TV izliyor

Yine üst sıraları zorlayan Tottenham ise Sunderland deplasmanında kazanmayı bildi. Sunderland ise sahasındaki bu kritik mücadeleyi kaybederek, kümede kalma savaşında önemli bir yara aldı. Güçlü rakibi karşısında 1-0 öne geçen kırmızı beyazlılar karşılaşmayı 2-1 kaybetti. Johnson’un golüne Londra ekibi 43’te Paulinho ve 50’de John O’Shea’nın golleriyle yanıt verdi. Trabzonspor’dan kiralık olarak Sunderland forması giyen Ondrej Celustka bu maçta da oynama fırsatı yakaladı. Celustka ilk 11’de başladığı mücadelede 77 dakika sahada kaldı. Sezon başında İngiliz ekibine gelen oyuncu, toplamda 900 dakikaya yakın oynama süresi ile ilk sezonundaki genç bir oyuncu için oldukça önemli bir deneyim sahibi oldu.

Ondrej Celustka Ada basınına yaptığı değerlendirmede lige artık ısındığını ve sosyal hayatında da kendisini yeni yaşantısına uyumlandırmaya çalıştığını söyledi. Premier Lig ekibinde başarılı bir performans sergileyen ve takımın değişmez isimlerinden bir tanesi haline gelen Çek futbolcu, “Bir an önce İngilizcemi geliştirmek istiyorum. O yüzden akşamları evde televizyonun başından kalkmıyorum. Bütün akşam seyrediyorum ve bir an önce dilimin gelişmesi için elimden geleni yapıyorum” dedi. İngiltere’deki futbol takvimi ile Türkiye’deki arasında büyük farklılıklar bulunduğunu da dile getiren Celustka, “Aralık ayı içinde 7 tane maç yapacağız. Bu benim ne Türkiye ne de Çek Cumhuriyeti’nden alışık olduğum bir durum değil. Ama bu tempo kendimi geliştirmemi sağlıyor” diye konuştu.

HAFTANIN KARMASI (4-4-2)

John Ruddy (Norwich City)

Glenn Johnson (Liverpool)

Mamadou Sakho (Liverpool)

Laurent Koscielny (Arsenal)

Luke Shaw (Southampton)

Leroy Fer (Norwich City)

Yohan Cabaye (Newcastle)

Gerard Deulofeu (Everton)

Andre Schurrle (Chelsea)

Luis Suarez (Liverpool)

Marouane Chamakh (Crystal Palace)

HAFTANIN TAKIMI

Newcastle United

Manchester United’ı 1-0 yendiler. Karşılaşmanın tek golü Yohan Cabaye’den geldi. Bu sezonki başarılı performansını sürdüren siyah beyazlılar haftanın en zorlu galibiyetlerinden birine ulaştı.

HAFTANIN YILDIZLARI

Luis Suarez-Laurent Koscielny

Liverpool’un Uruguaylı forveti bu hafta yine formundaydı. West Ham karşısındaki galibiyette aslan payı onundu. Koscielny ise Everton maçında rakip ataklarına büyük bir dirençle karşı koydu. B çabası galibiyeti getiremese de en azından mağlubiyeti önledi.

HAFTANIN GOLÜ

Oussama Assaidi (Stoke City)

Stoke City ile Chelsea arasındaki mücadele haftanın en zevkli karşılaşmalarından bişr tanesine sahne oldu ve 3-2 ev sahibi ekibin üstünlüğü ile sona erdi. Önce Chelsea ardından Stoke City öne geçti. Londra takımı sonrasında beraberliği yakaladı. Assaidi 90’da attığı golle hem takımına galibiyeti getirdi hem de ceza sahası dışından yaptığı vuruşla güzel bir gole imza attı.

HAFTANIN KURTARIŞI

John Ruddy (Norwich City)

Norwich City deplasmanda West Bromwich Albion’u 2-0 mağlup etti. Karşılaşma 1-0 konuk ekibin üstünlüğü ile devam ettiği ikinci yarıda, Norwich savunmasının uzaklaştırmak istediği top, West Brom’dan Sessegnon’un önüne düştü. Karşı karşıya vuruşunda kaleci Ruddy başarılıydı.