Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

33. HAFTA


Ada’da bu hafta futbola siyaset karıştı. Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher yeşil sahalarda da unutulmadı. Bir döneme damga vuran ve ülkenin ilk kadın başbakanı olan ‘Demir Lady’ lakaplı Thatcher için Reading-Liverpool maçında açılan pankartlar ise büyük tartışma yarattı.
Premier Lig’de Liverpool Reading deplasmanına çıktı. İki takımın da gol fırsatları yakaladığı ve Liverpool’un özellikle ikinci yarıda rakip kaleyi ablukaya aldığı karşılaşma 0-0 sona erdi. Maçın son bölümlerinde konuk ekip dalga dalga gelirken, gerek Reading savunmasının çabası gerekse kaleci McCarthy’nin yaptığı kurtarışlarla mücadele başladığı gibi golsüz şekilde sona erdi.
Liverpool taraftarı bu karşılaşmada takımının da önüne geçti. Hayatını kaybeden eski başbakan Thatcher için tribünlerde alaycı ve sert mesajlar içeren pankartlar açılırken tezahüratlar da eksik olmadı. Kulüp tarihinin en büyük trajedisi olarak anılan Hillsborough faciasına da göndermeler yapılan mesajlarda, ‘Yalan söylediğinizi önemsemiyorsanız biz de ölümünüzü umursamıyoruz’, ‘Haydi dansa, Maggie artık yok’ ifadelerine yer verildi.
*

Ölüm kutlaması



Ligde üst üste aldığı kötü sonuçlarla düşme potasına doğru hızla ilerleyen ve teknik direktör değişikliğine giden Sunderland takımı nihayet bu hafta kazandı. Son olarak 19 Ocak’ta Newcastle United’ı mağlup eden kırmızı beyazlılar aradan geçen uzun zamanın ardından Newcastle United’ı deplasmanda 3-0 mağlup ederek galibiyet orucuna son verdi. Martin O’Neill’ın görevden alınmasının ardından takımın başına getirilen Paolo di Canio ikinci maçında 3 puan siftahı yaptı. Gelişi kulüpte büyük tartışmalar yaratan, Nazi yanlısı görüşleri nedeniyle ortalığı karıştıran İtalyan teknik adam alınan sonuç ve düşme potasından bir adım uzaklaştırdığı takımıyla camianın yüzünü güldürdü.
Ancak Di Canio, Newcastle United karşılaşmasındaki hareketleri ile de gündem yarattı. Öğrencilerinin attığı gollerle saha kenarında kendinden geçen, patenti (en azından bizim kuşak için) Mourinho’ya ait, ‘çimlerde dizlerinin üstünde kayan teknik adam’ görüntüsü çizen ve kirlenen pantalonundan detaylar foto muhabirlerinin objektiflerine yansıyan 44 yaşındaki çalıştırıcı bir hayli ön plana çıktı. Sunderland’in kümede kalma savaşı ile ilgili düşünceleri de ses getiren Di Canio takımın ligde tutunacağını ve kendisinin de bir İtalyan aygırı olduğunu kanıtlayacağını söyledi: “Eğer bunu yapamazsam; ‘Di Canio eşektir güle güle’ diyeceğim.”
Newcastle United ile Sunderland arasındaki karşılaşmanın öne çıkan başka bir boyutu daha oldu. Sahadaki futboldan ziyade maç sonrası çıkan olaylar Ada gündemine oturdu. Ev sahibi ekibin bir golünün ofsayt nedeniyle sayılmadığı ve bazı hakem kararlarının beğenilmediği mücadelenin ardından Newcastle taraftarı çıldırdı. Takımlarının mağlubiyetini hazmedemeyen bir grup ile polis arasında sokaklarda büyük olaylar yaşandı. Çıkan çatışmalarda 3 polis memuru ve 27 taraftar yaralandı. Geçtiğimiz günlerde FA Cup yarı finalinde Milwall ile Wigan arasında oynanan maçta da Milwall taraftarları olay çıkartmıştı. Üst üste gerçekleşen bu olaylar, ‘Ada’da tribün terörü ve holiganizm tekrar mı hortluyor?’ sorusunu beraberinde getirdi.
*
Lider Manchester United haftayı kayıpsız geçti. Britannia Stadı’nda Stoke City’nin karşısına çıkan Kırmızı Şeytanlar sahadan 2-0 galip ayrıldı. Deplasmandaki mücadelede konuk ekibi galibiyete götüren goller Michael Carrick ve Robin van Persie’nin penaltısından geldi. United önceki hafta Manchester derbisini kaybetmesine karşın şampiyonluk yarışında geri adım atmayacağını gösterdi.
Sporun politikayla iç içe geçtiği haftada Manchester United ile ilgili bir haber de Bahreyn’den kulaklara çalındı. Human Rights First isimli insan hakları örgütünün bildirdiğine göre iç karışıklıklarla çalkalanan Körfez ülkesinde Bahreynli bir doktor, Manchester United kulübü ile irtibata geçmesi yüzünden işkenceye maruz kaldı. Ülkede 2 sene önce 15 yaşında bir çocuk üzerinde Manchester United forması ile vurularak öldürülmüştü. Doktor Fatima Haji, Manchester United kulübüne bir e-posta göndererek ölen bu çocuk için saygı duruşunda bulunulması isteğinde bulundu. Elektronik postaların sıkı denetimde olduğu ülkede bu talebin açığa çıktığı ve doktorun gözaltına alınarak kötü muameleye maruz kaldığı bildirildi. Premier Lig ekibinin bu ada ülkesi ile organik bir bağlantısı bulunuyor. Manchester United’ın resmi internet sitesinden öğrendiğimiz kadarıyla, kulüp burada genç yetenekleri keşfedecek yatırımlar yapıyor. 13 Nisan tarihli yapılan duyuruda, ‘kulüp elçisi’ Denis Law’un (Old Trafford’da heykeli bulunan eski Unitedlı futbolcu) ManU Futbol Okulları 2013 programı için Bahreyn’de olduğu ifade ediliyor: “Heyecan verici bu proje okul çağındaki çocuklara futbol yeteneklerini sergileme ve İngiltere’de United’ın antrenman sahalarını ziyaret etme fırsatı sunuyor.”
*
Yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle kayyuma devredilen Portsmouth kulübü taraftarları tarafından satın alındı. Premier Lig’de iki şampiyonluğu bulunan ve şu an 3. ligde yer alan Portsmouth’un taraftarları Pompey Supporters' Trust ismiyle kurdukları oluşum aracılığıyla kulübü almak için harekete geçmişti. Grubun açıklamasında hisseleri üzerlerine geçirmek için yapılan çalışmalardan sonuç alındığı ve yeni bir dönemin başladığı duyuruldu.

HAFTANIN KARMASI 4-4-2
Alex McCarthy (Reading)
-----------------------------------------
Leighton Baines (Everton)
Chris Gunter (Reading)
Laurent Koscielny (Arsenal)
John O Shea (Sunderland)
----------------------------------------
Mikel Arteta (Arsenal)
Darron Gibson (Everton)
Michael Carrick (Man. United)
Stephane Sessegnon (Sunderland)
---------------------------------------
Olivier Giroud (Arsenal)
Andy Carroll (West Ham)

HAFTANIN TAKIMI
Sunderland

Anlaşılan o ki Canio futbolculuğu dönemindeki mücadeleci havasını, hocalık yaptığı ekibe de bulaştırmış. Newcastle deplasmanında 3-0 kazanan kırmızı beyazlılar, ligde tam 10 maç sonra galibiyetle tanıştı. Tepetaklak aşağı doğru giden ve tehlike bölgesine yaklaşan Sunderland soluklandı.

HAFTANIN YILDIZLARI
Olivier Giroud - Alex McCarthy

Arsenal sahasında Norwich City’yi 1-0 geriye düştüğü maçta son 5 dakika içinde bulduğu 3 golle mağlup etmeyi başardı. Arsenal’in Fransız forveti Giroud takımına penaltı kazandırarak beraberliği bulmasını sağladı. Öne geçiren golü ise bizzat attı. Reading file bekçisi McCarthy de takımının Liverpool karşısındaki mücadelesinde kalesinde adeta etten duvar ördü.

HAFTANIN KURTARIŞI
Jussi Jaskelainen

Southampton ile West Ham United’ın karşılaşması 1-1 sona erdi. Ramirez’in golüne Carroll karşılık verince iki takım sahadan birer puanla ayrıldı. Maç 0-0 berabere devam ederken, ev sahibi Southampton duran toptan çok net bir gol fırsatı yakaladı. Arka direğe gönderilen topta Rickie Lambert bitirici bir dokunuş yaptı ancak West Ham kalecisi direğin dibine çok şık uzandı.

HAFTANIN GOLÜ
David Vaughan
Sunderland’in Newcastle United’ı 3-0 yendiği maçta 3. gol David Vaughan’dan geldi. Galli orta saha oyuncusu ceza sahası çaprazından uzak köşeye topu şık bıraktı.