Skorer Kalenin sultanları

Kalenin sultanları

22.07.2019 - 08:00 | Son Güncellenme:

Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig’de yer alan takımların büyük bölümü kaledeki tercihlerini Türk file bekçilerinden yana kullandı. Mert Günok, Harun Tekin ve Volkan Babacan gibi deneyimli isimlerin ardından son olarak Uğurcan Çakır, Altay Bayındır, Okan Kocuk ve Erce Kardeşler vitrine çıktı.

Kalenin sultanları

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Türk futbolunda yepyeni bir dönem başlıyor. Son 10 yıllık süreçte birbirinden değerli genç ve yerli kalecileri yetiştiren kulüplerimiz 2019 itibariyle adeta zirve yaptı. Hem takımların kadrolarında hem de transfer çalışmalarında yerli kalecilerin isimleri sürekli en üst sıraya yazıldı.

Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig’de takımların tamamına yakını kalelerini Türk file bekçilerine emanet etti. 20 yıl öncesiyle kıyaslandığında kaleci yetiştirme ve oynatma konusunda ciddi anlamda yol kat eden Türk futbolunda, birçok başarılı örnek göze çarpıyor.

Özellikle 5 şampiyon kulüp; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor başta olmak üzere ligin iddialı ekiplerinden Medipol Başakşehir, yerli kalecilerin yetişmesinde ve transferlerinde durak noktası oluyor.

Haberin Devamı

Bursaspor, Vakıfköy’den arka arkaya şu anda Fenerbahçe’de olan Harun Tekin, Galatasaray’a imza atan 23 yaşındaki Okan Kocuk, 22 yaşındaki Muhammed Şengezer, 19 yaşındaki Ataberk Dadakdeniz gibi isimleri çıkararak ün yaptı. Ayrıca Altınordu’da gelişen Erce Kardeşler’in çıkış noktası da yine Bursaspor oldu.

Altınordu’nun parlattığı ve Trabzonspor’a gönderdiği Erce Kardeşler’in dışında Fenerbahçe’ye geçen sezon 2.5 milyon euroya satılan Berke Özer öne çıktı.

Beşiktaş’ta 21 yaşındaki Utku Yuvakuran da Loris Karius’un arkasından geliyor. Trabzonspor, 23 yaşındaki Uğurcan Çakır’ı A Milli Takım seviyesine yükseltirken, 18 yaşındaki Arda Akbulut da arkadan geliyor. Çaykur Rizespor’da parlayan 24 yaşındaki Gökhan Akkan herkesin beğendiği bir isim ve o da ciddi şekilde milli takımı zorluyor.

Fenerbahçe’nin 1992’den beri Engin İpekoğlu, Rüştü Reçber, Volkan Demirel ve Harun Tekin’le devam eden yerli kaleci geleneğine bu sezon Ankaragücü’nden gelen 21 yaşındaki Altay Bayındır eklendi. Fenerbahçe altyapısından yetişen Mert Günok ve Volkan Babacan da Başakşehir’le hem şampiyonluk yarışı veriyor hem de milli takımda yer alıyor. Ankaragücü ve Fenerbahçe’de yıllarca oynayıp çıkışı Konyaspor’da bulan 32 yaşındaki Serkan Kırıntılı, Kasımpaşa’nın kalecileri Fatih Öztürk ile Ramazan Köse ve Yeni Malatyaspor’un 29 yaşındaki eldiveni Ertaç Özbir, ligin en tecrübeli isimlerinden olarak alkış alıyor.

Haberin Devamı

Genç ve güzel

Transfer döneminde kalecilerin gösterdiği gelişim net bir şekilde ortaya çıktı. Takımlar, devam eden bu dönemde kadrolarını yerli eldivenlerle güçlendirdi. Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor gibi zirve yarışı içinde olan ekipler, yerli kalecilere yöneldi.
Özellikle Fenerbahçe, Ankaragücü’nün parlayan ismi 21 yaşındaki Altay Bayındır’a 1.5 milyon euro ödeyerek transfer etti.

Galatasaray da Bursaspor’dan Okan Kocuk’u bedelsiz olarak kadrosuna kattı. Trabzonspor Altınordu’nun dikkat çeken ismi Erce Kardeşler’i 1.5 milyon TL karşılığında aldı. Kasımpaşa da ligden düşen Akhisarspor’un beğenilen kalecisi Fatih Öztürk’ü bonservis ödemeden kadrosuna dahil etti.

Kayserispor Türk futbolunun yakından bildiği 36 yaşındaki Hakan Arıkan’la anlaştı. 33 yaşındaki Ufuk Ceylan Alanyaspor’dan Yeni Malatyaspor’a geçti. Ligin yeni ekiplerinden Denizlispor, 33 yaşındaki Tolgahan Acar’ı Sivasspor’dan getirdi. Bir diğer ligin yeni ekibi Gazişehir Gaziantep’te Beşiktaş’ın eski yıldızı Günay Güvenç’le yola devam kararı aldı.

Haberin Devamı

Kazanan Milli Takım

Kalecilerin son dönemde yakaladığı çıkış ve genç yıldızların arka arkaya gelmesi A Milli Takım için çok büyük kazanç oldu. Medipol Başakşehir’de geçen sezondan beri yükselişte olan Mert Günok, 1 numarayı teslim aldı.

Çaykur Rizespor’dan Gökhan Akkan ve Trabzonspor’dan Uğurcan Çakır da ay-yıldızlı kadronun öne çıkan isimlerinden. Bursaspor’dan Galatasaray’a geçen Okan Kocuk ve Ankaragücü’nden Fenerbahçe’ye transfer olan Altay Bayındır da aday kadroya yakın olarak gösteriliyor. Öte yandan, U21 takımının eldivenleri de Fenerbahçe’nin sözleşmeli kalecileri Altay Bayındır ile Berke Özer oldu.

Tecrübe abidesi Volkan Demirel

Sezonun başlamasına 1 aydan az bir süre kala faal kaleciler arasında en yaşlı isim Volkan Demirel oldu. 16 yıldır Fenerbahçe forması giyen ve henüz yeni sözleşme imzalamayan Volkan, faal Türk kaleciler arasında en yaşlı isim durumunda bulunuyor.
38 yaşındaki file bekçisi, kariyerinde yaşadığı 5 lig şampiyonluğu ile de en başarılı Türk eldiven konumunda. Öte yandan Volkan, 2002-2019 arası 389 lig maçına çıktı. Tecrübeli eldiven bu maç sayısıyla en fazla lig maçı oynayan Türk kaleci olarak adını tarihe yazdırdı.

Haberin Devamı

Sinan Bolat detayı

Türk kaleciler arasında Sinan Bolat ayrı bir yerde duruyor. Belçika’da yetişen deneyimli eldiven uzun süredir A Milli Takım’da da forma giyiyor. 30 yaşındaki eldiven, Royal Antwerp’in kalesini koruyor. Altınordu’dan yetişen ve Fenerbahçe’ye transfer olan 19 yaşındaki Berke Özer de yurt dışına açıldı. Belçika’nın Westerlo takımına kiralanan Berke kariyerinde ilk kez yurt dışında forma giyecek.

Avrupa'yı zorladılar

Türk kaleciler geçen sezon Avrupa liglerinde birçok önemli ismi de zorladı. Başakşehir’le kariyerinin en iyi dönemini geçiren Mert Günok, 34 haftada sadece 22 gol yiyerek, Liverpool’lu Alisson Becker ile beraber en iyi kaleci oldu. Yeni Galatasaraylı Okan Kocuk da Bursaspor’da 22 maçta 23 gol yemişti. Trabzonspor’un başarılı eldiveni Uğurcan Çakır da 20 haftada 23 kez gol yedi. OPTA’ya göre, bu 3 isim geçen sezon ligin en az gol yiyen 3 kalecisi oldu.

Trabzonspor’da kaleyi Onur’dan teslim alan Uğurcan, 25 resmi maçta görev yaptı. Süper Lig’de 20, Türkiye Kupası’nda 5 maçta oynayan Uğurcan 28 gole engel olamadı.

Gökhan Akkan farkı

Süper Lig’de 2018-19 sezonunda kalecilerin kurtarış rakamları hesaplandığında, Çaykur Rizespor’un başarılı ismi Gökhan Akkan öne çıkıyor. 24 yaşındaki eldiven, 34 lig maçında 117 kurtarışla zirvede yer alıyor. Konyaspor’lu Serkan Kırıntılı da 33 maçta 100 kurtarışla zirveyi zorladı.

Başakşehir’in yükselen yıldızı 30 yaşındaki Mert Günok da 34 maçta 89 kurtarış yaptı. Kasımpaşa’lı Ramazan Köse ise 25 maçta 78 kurtarışla dikkat çekti. Trabzonspor’da 20 lig maçında oynayan Uğurcan Çakır, 69 kurtarış yaptı. Ankaragücü ile parlayan Altay Bayındır da 17 haftada 63 kurtarışla öne çıktı. Galatasaray’ın yeni transferi Okan Kocuk, Bursaspor’da 22 haftada 37 kez top kurtardı.