Diğer "Kapadokya beni büyüledi"

"Kapadokya beni büyüledi"

27.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Macera Peşinde organizasyonuyla BMX sporcuları İstanbul’dan Gaziantep’e uzanan yorucu bir sürüş gerçekleştirdi. En ilgi çekici alanın Kapadokya’da bulunduğunu söyleyen Redbull sporcusu Arif Gül, “Hem tarihi hem görselliği sizi etkisi altına alıyor” dedi.

Kapadokya beni büyüledi

Ekstrem sporlar arasında yükselişte olan BMX sporunun genç yıldızları Arif Gül, Kadir Öztürk ve İbrahim Şimşek unutulmaz bir macera için yola çıktı. Macera Peşinde adlı seri İstanbul’dan Gaziantep’e uzanan yorucu bir parkuru konu alıyor. BMX’in Türkiye’deki geçmişine ışık tutan Macera Peşinde, RedBull.com’da yayınlanırken, Red Bull sporcusu Arif Gül de BMX birçok konuda sorularımızı cevapladı.

Haberin Devamı

Çekimler sırasında en keyif aldığın yerler neresiydi?
En ilginç yerler Kapadokya ve Gaziantep’ti. Her iki ildeki doğal sürüş rotaları beni etkiledi. Gaziantep’teki BMX kültürünün ne kadar geliştiğini görünce mutlu oldum.

Türkiye’de en etkilendiğin sürüş noktası hangisiydi?
Türkiye’de otantik ve tarihi yerlerin başında Kapadokya geliyor. Buradaki sürüş benim için büyüleyiciydi. BMX için oldukça ideal bir yer. Hem tarihi hem de görselliği ile sizi etkisi altına alıyor. BMX için bir tavsiye isterseniz, bu kesinlikle Kapadokya.

Türkiye’de BMX’in popülerliği ne kadar?
BMX şu an İstanbul, Gaziantep ve Adana’da popüler. Gaziantep ve Adana, İstanbul’un gerisinde olsa da kendine ait bir kültürü var. İstanbul’da biraz ön yargı da var. Sokak sürüşü yapacaksanız, insanların bakışlarını gözardı etmeniz gerekiyor. İnsanlar sizin için bir engel olmamalı. Nihayetinde BMX Türkiye’de yükselmekte olan bir spor ve insanlar bu spora yabancı.

Haberin Devamı

BMX’te zorlu hareketler nasıl oluyor?
BMX hareketlerini zorlaştıran şey bir hareket yaparken, ikinci bir hareket eklemekle olur. Zorlu bir harekete bir hareket daha eklediğinizde, sizin için zorlu bir hale gelir. Bu tarz sürüşler için uzun yıllar BMX üstünde kalmanız gerekiyor. Tecrübeniz arttıkça hareketleri daha rahat yapabilirsiniz.

BMX’te challenge nasıl oluyor?
Game of Bike diye bir oyun vardır. Karşılıklı sürücüler birbirlerine hareket gösterir. Herkes yapamadığı hareket karşılığında bir harf alır. BIKE olan sürücü oyun dışı kalır.

Arif Gül’ün hayali nedir?
Hayalim, dünya çapında bir sürücü olmak istiyorum. Bu doğrultuda günde sekiz saat BMX sürüyorum. Bu hayalimin gerçekleşmesi için elimden gelenin fazlasını yapıyorum.

‘Gençlere taş çıkarıyorlar’

Türkiye BMX efsaneleri dendiğinde aklına kimler geliyor?
Türkiye’de bu işin efsaneleri Bülent Öztürk ve Ertan Üçkumru. Bülent, yıllarca bu işe emek verdi ve şu anda kendi gösteri ekibi var. Ertan abi ise şu anda 45 yaşında olmasına rağmen, hâlâ BMX üstünde ve gösterilerine devam ediyor. Her iki isim de genç sürücülere taş çıkarıyorlar.

Haberin Devamı

‘Tereddüt etmemeliyiz’

Hiç kaza geçirdin mi? BMX kullanırken kaza oranı nedir?
BMX’te kaza geçirme ihtimali var. Benim de geçirdiğim birçok kaza var. Başlıca nedenlerden biri sürücülerin tereddüt etmeleri. 1.5, 2 yıl önce rampadan çıkarken, karşımda başka bir rampa ile karşılaştım. O rampayı görünce tereddüt ettim ve kaval kemiğim kırıldı.

Kapadokya beni büyüledi