Diğer Kriket Nedir? Kriket Oyunu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Kriket Nedir? Kriket Oyunu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

06.04.2021 - 14:07 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada yapılan bazı sporlar bulunuyor. Özellikle kriket oyunu herkesin merak ettiği bir oyun türüdür. Nasıl oynandığı ve kurallarının neler olduğu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Kriket nedir? Kriket oyunu nasıl oynanır, kuralları nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Kriket Nedir Kriket Oyunu Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir

 Kriket, Türk futboluna benzer taraflarıyla ilgi gören ve ilk kez İngiltere'de oynanan bir oyundur.

Haberin Devamı

 Kriket Nedir?

 Kriket her ne kadar herkes tarafından duyulan bir oyun olsa da, detayları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İlk kez İngiltere'de oynanan bu oyun, futbola benzerliğiyle dikkat çekiyor. On bir kişiden oluşan takım oyuncuları bulunuyor. Ellerinde bulunan sopalarla topları sahaya göndermeye çalışıyor. Bu nedenden dolayı futboldan ayıran en büyük fark bu durum oluyor. Keyifli ve rekabetli bir oyun olması nedeniyle kısa süre içinde dünyada popüler olmuştur. Zaman ilerledikçe spor dalı niteliği kazanmıştır.

 İlk maç 1728 yılında yapılmıştır. Bu oyun için özel tasarlanmış kıyafetler bulunuyor. Beyaz renkteki bu kıyafetler oyuncuları herhangi bir darbeye karşı koruyor. Oyuncuların bölgeleri tamamen oyuncu kaptanı tarafından belirleniyor. Oval ve yuvarla şekillerde kriket sahaları bulunuyor. Bu nedenden dolayı oyuncuların bölgeleri değişiklik gösterebiliyor.

Haberin Devamı

 Kriket Oyunu Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?

 Dünyada popüler olan kriket oyununun 42 adet genel kuralı bulunuyor. Fakat yarışma niteliğinde olan karşılaşmalarda bazı kurallar yer alabiliyor. Kurallar arasında ilk 4 madde hem hakemleri hem de oyuncuları çok ilgilendiren kurallardır. Kriket genellikle oval bir sahada oynanıyor.

 Top, sopa, wicket ve bailler temel ekipmanlardır. Para atışı ile oyun başlangıcı yapılır. Kalelerin önünde bir vurucu ellerinde bulunan sopalarla bekler. Topu atan oyuncular, topu vurucunun arkasındaki kaleye değdirmeye çalışır. Atıcı atış yaptıktan sonra 20 metrelik çizgiyi geçmeden koşmaya başlar. Bu sırada vurucu kalesini savunur.