Diğer Lozan'da müthiş final

Lozan'da müthiş final

04.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

2020 olimpiyat adaylığı için yapılan son sunum için 30 prova yapıldı, olası 100 sorunun yanıtları hazırlandı Babacan, 400 milyar dolarlık ekonomiye sahip Türkiye için 2.9 milyarlık yatırımın zor olmayacağını söylediNeslihan, Gizem ve Çağla, dünyanın en dinamik kenti İstanbul’a olimpiyatların çok yakışacağını vurguladılar

Lozanda müthiş final

İstanbul 2020 adaylık sürecindeki en keskin viraja, İsviçre’nin Lozan kentinde girilirken, Türk heyetinin en ufak ayrıntıyı dahi hesaplaması, artı puan olarak yansıdı. Eylüldeki seçim öncesi son sunumda IOC üyelerine adaylık sürecini anlatan heyet, sabah yapılan sunum için yaklaşık 30 prova yaptı. Ayrıca üyelerden gelebilecek 100 soru belirlenirken, cevaplar hazırlandı. Türkiye adına konuşma yapan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TMOK Başkanı Uğur Erdener, 2020 Organizasyon Komitesi Başkanı Hasan Arat, 2020 CEO’su Ali Kiremitçioğlu ile sporcular; Neslihan Darnel, Gizem Girişmen ve Çağla Büyükakçay’ın konuşmaları görsellerle de desteklendi. Hasan Arat önce kürsüye gelerek, “Neden İstanbul ?”, “Niçin İstanbul ?” ve “İstanbul’u kim istiyor ?” sorularıyla söze başladı ve Çağla Büyükakçay’ı kürsüye çağırdı. Mersin’de teniste altın madalya kazanan kadın sporcu, “Akdeniz Oyunları’nda madalya kazanmış bir sporcu olarak artık ülkemde olimpiyat görmek istiyorum” dedi. Ali Babacan’a, Çağla’nın ardından “Biz Çağla gibi düşünenlere inanıyoruz” diye söze başladı ve Türkiye’nin büyüyen ekonomisini uzun uzun anlattı, 400 milyar dolara sahip büyüklükte bir ülke olduğumuzu, 2.9 milyar dolarlık olimpiyat harcamasının sarsıcı olmayacağını söyledi. Babacan ayrıca, TOKİ’nin son beş yılda beş olimpiyat köyü büyüklüğünde yatırım yaptığına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘En uzak mesafe 16 dakika’
Bakan Suat Kılıç’ın sunumdaki konuşması ise Mersin’deki Akdeniz Oyunları üzerine kuruluydu. Kılıç, kısa zamanda yapılan tesislerin, Türkiye’nin sözlerini yerine getirme kapasitesini ortaya koymadaki kararlılığını anlattı. Paralimpik Şampiyon Gizem Girişmen ile Neslihan Darnel, birlikte üyelerin karşısına çıktı. Gizem, İstanbul’un genç ve dinamik bir kent olduğunu, Neslihan da Londra’da Türk bayrağını taşımış bir sporcu olarak olimpiyatları İstanbul’da görmek istediğini söyledi. Neslihan ulaşıma da değinerek, “Olimpiyata katılmış biri olarak müsabakalar ile sporcuların kaldıkları yerler arasındaki mesafeler hep sorun olmuştur. İstanbul’da en uzak mesafe 16 dakika olacak. Bunun sözünü veriyoruz” dedi. TMOK Başkanı Uğur Erdener ise İstanbul’da yapılacak üç bölgeyi anlattı. Barcelona, Atlanta, Sidney, Atina, Pekin ve Londra ile İstanbul’u karşılaştırdı. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile Ali Kiremitçioğlu (İstanbul 2020 CEO’su), sunumda hazır bulundu.

Haberin Devamı

Alkışlar Gizem’e
Bedensel engelli okçumuz Gizem Girişmen, sunumda büyük alkış aldı. Fransızca konuşan ve üyeleri önemli ölçüde etkileyen Girişmen için Paralimpik yetkilileri “Çok etkilendik. Teşekkür ediyoruz” dediler

ABD basınına ‘ince’ yanıt!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan basın toplantısında Gazi Parkı sorularına yanıt verdi.

Babacan, yabancı bir gazetecinin, “Soru-cevap bölümünde, size karşı IOC üyelerinin Gezi Parkı protestolarıyla ilgili soru yöneltmediği yönünde duyum aldık. Bu kasti politika mıydı?” sorusu üzerine, “Kendi konuşmamda protestolarla ilgili sunum yaptım. Ancak herhangi bir soru gelmedi” diye konuştu. Ali Babacan, şöyle devam etti:

“Şiddet içermeyen barışçıl protestolar elbette temel insan hakkıdır. Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusu, aynı zamanda yükselen geliri var. İnsanlar, işsizlik ve temel haklar için dökülmediler sokağa. Bu, asla sosyal veya siyasi istikrarsızlık olarak görülmemeli. Ancak kalabalıklara karışmış birtakım yasadışı gruplar vardı. Bu gruplar arabaları yaktılar, mağazaların camlarını kırdılar, polis araçlarını devirdiler. Bunlarla ilgili soruşturmalar sürüyor”. Bu sözler üzerine ABD’li bir gazeteci, “Hükümetiniz, hep yasa dışı gruplara atıfta bulundu. ABD’de böyle gruplar yok. Tam olarak neyi anlatmak istediniz ?” sorusunu yönletti. Başbakan Yardımcısı “Bu tespitinize şaşırdım, çünkü hükümetiniz ve güvenlik birimleriyle, her ülke gibi biz de yakın çalışırız. Örgütlerle başa çıkmak, ABD’nin ve bizim önceliklerimiz arasında gelir. Bahsettiğimiz yasa dışı gruplar, Ankara’da 3-4 ay önce ABD Konsolosluğu’nun bombalanmasına da dahil olmuş gruplardan biriydi” diye yanıtladı. Babacan, bir başka gazetecinin, “Protestolar süresinde başbakanınızın sosyal medyaya gösterdiği tepki, AB yetkililerince endişelendirici olarak yorumlandı” yorumu üzerine “Türkiye, sosyal medyanın en fazla kullanıldığı ülkelerden biri. Sayın Başbakanımızın 3 milyon takipçisi var. Şunu gördük ki, birtakım yasadışı gruplar sosyal medyayı provakasyon amaçlı kullanıyorlar. Bu yüzden bunu incelememiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Akdeniz fragmandı’
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Lozan’daki basın toplantısında Akdeniz Oyunları’nın, Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’na adaylığına etkisi konusunda, her iyi organizasyonun bir diğer organizasyonu iyi yönde etkilediğine inandığını söyledi. Olimpiyatların dünyanın tanıklık ettiği en büyük organizasyon olduğuna işaret eden Kılıç, Akdeniz Oyunları’nın düzenlendiği Mersin’in bu yolda bir fragman olarak kabul edilebileceğini kaydetti. Kılıç şöyle devam etti: “Dostlarımızın bize söylediği, Mersin’de iyi hatta mükemmel bir organizasyon başardığımız yönünde. Elbette Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar, Akdeniz Oyunları ile kıyaslanamayacak kadar büyük bir organizasyon şeması, daha büyük bütçeler ve çok daha yüksek tempoyla çalışmayı gerektiriyor. Mersin’de 18 ayda bu sınavdan başarıyla çıktık. Olimpiyat Oyunlarını ve Paralimpik Oyunları da o deneyimle ve tüm sektörlerin becerisiyle başarabileceğimiz kanaatindeyim”.