Dünya Kupası Maracana'nın gölgesi

Maracana'nın gölgesi

26.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

EURO 96 öncesi İngilizlerin 'futbol evine' dönüyor sloganına Brezilya'dan karşı mesaj geliyor. 2014 Dünya Kupası'nın ev sahibi, bu kez gerçekten futbolu evine döndürüyor. Hem de 1950'deki 'Maracana hüsranını' kalbinde taşıyarak...

Maracananın gölgesi

Uruguaylı Ghigga attığı golden sonra çılgınlar gibi sevinirken, kaleci Barbosa sadece rakibini seyretmekle yetiniyordu; "Brezilya’da bir mahkuma verilen en uzun hapis cezası 30 yıldır, benim cezam ise tam 50 yıldır sürüyor." İşte o kaleci Barbosa, 2000 yılında henüz ölmeden önce bu cümleleri sarf etmiş ve armasında 5 yıldız taşıyan Brezilya'nın halen o kupayı unutamadığını belgelemişti.
Son zaferini 2002'de Luiz Felipe Scolari ile elde eden Sambacılar, bu defa hata yapmak istemiyorlar. Öyle ki, o dönem takımın psikoloğu olan Regina Brandao bile göreve hazır hale getirildi. Geçtiğimiz yıl kazandıkları Konfederasyon Kupası da özgüvenleri açısından cepte bekletiliyor.

Kale yine muamma
Brezilya, 2002 Dünya Kupası'nda zafere ulaşırken, Marcos gibi vasatın biraz üstü bir eldivene sahipti. Claudio Taffarel'den sonra bir türlü fileyi korumada istikrar yakalayamayan Seleçao, bu turnuvaya da 30 yaş üstü kalecilerle giriyor. Inter döneminde lakabı 'kedi' olan Julio Cesar, 34 yaşına basarken, eski Trabzonsporlu Jefferson ile Atl. Mineiro'lu Victor ise 31 yaşlarındalar.

Savunma A kalite
Yıllarca hücum gücüyle öne çıkan Brezilya, artık savunma yönüyle de dikkat çekmeye başladı. Dünyanın en pahalı savunmacısı(50 milyon pound-Chelsea-PSG) David Luiz’i kadrosunda bulunduran Scolari, Thiago Silva ve Dante gibi stoperiyle de alternatifi bol bir defans hattına sahip. 2002'de şampiyon olan Edmilson'lu, Lucio'lu ve Roque Junior'lu savunmadan bir kat daha iyi olan bu savunma hattını tecrübeli bekler destekliyor. Alves ile Maicon sağ bek, Maxwell ile Marcelo da sol beki dolduruyor.

Menajerlik diliyle: Box to box
Dunga yönetiminde 2010 Dünya Kupası'nda fazla savunmayı düşünmesi nedeniyle eleştiriler alan Brezilya Milli Takımı, şimdi iki yönlü isimlerle donatılmış durumda. Menajerlik oyunlarındaki lugata bağlarsak; box to box oyuncular(iki yönlü) orta alanı oluşturuyor. Chelsea'nin yıldızları Oscar ile Willian'ı hücum yönüne ayırırsak, Fernandinho, Ramires, Paulinho, Luiz Gustavo başta olmak üzere iki yönlü orta saha, savunma-hücum arası köprüyü başarıyla kurma görevini üstlenecek gibi duruyor.
Forvetler şüpheli
Brezilya'nın en çok övündüğü nokta 'Gerçek' Ronaldo'nun Dünya Kupası tarihinde attığı 15 golle, Almanya'dan Gerd Müller'i 2006 Dünya Kupası'nda geride bırakmasıdır. Yıllarca forvetleriyle korku salan Seleçao'nun bu sene pek bir havası yok gibi duruyor. Sezon içerisinde Neymar'ın Barcelona ile yaptığı sözleşme nedeniyle huzurunun kaçması, Hulk'un Zenit formasıyla Rusya diyarında uzakta kalması biraz kafaları bulandırıyor. Brezilya Serie A'da yer alan Fred ile Jo'nun kapalı kutu olması da göz önünde tutulmalı.

Haberin Devamı

Teknik Direktör L.Felipe Scolari

Passo Fundo doğumlu 65 yaşındaki teknik direktör, 2002 Dünya Kupası'nın mimarı olarak ülkede büyük bir sevgi görüyor. 1982'den bu yana antrenörlük yapan 'Big Phil', Portekiz ile EURO 2004'te final ve 2006 Dünya Kupası'nda da dördüncülük elde etti.

Yıldızı Neymar

Brezilya Milli takımı yıllarca Pele, Jairzinho, Zico, Tostao, Socrates, Garrincha, Romario, Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo gibi kahramanların öncülüğünde Dünya Kupalarına katıldı. Bu sene ise yeni bir kahramana ihtiyaçları var. Kaka'dan umudu kesen Sambacılar, Barcelona'nın yıldızı Neymar'da görüş birliğine varıyorlar. 2013 Konfederasyon Kupası da en büyük referans olarak görülüyor.

Nasıl oynayacaklar
Scolari idaresindeki Brezilya'nın orta saha merkezli bir futbol oynayacağı aşikar. 4-2-3-1 ya da 4-4-2 taktiğini kullanan Seleçao, Neymar ile Hulk'u kanatlara yayarak, forvette bir pivot santrafor bırakmayı amaçlıyor. Fernandinho ile Paulinho'yu iki yönlü olarak kullanacak Scolari, Oscar'ı ise tıpkı Chelsea'deki gibi serbest bir rolde oynatacak. Savunmada topu iyi kullanan Luiz ile Thiago Silva da pas oyununda, takıma geriden destek çıkacaklar.

Haberin Devamı

Maracananın gölgesi

Yazarlar