Şampiyonlar Ligi Mert Aydın: Bakalım, tarihi bu kez kim yazacak?

Mert Aydın: Bakalım, tarihi bu kez kim yazacak?

22.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gelecek hafta bu saatlerde gazeteyi elinize aldığınızda Şampiyonlar Ligi şampiyonunun hikayesini okuyacaksınız. Ya Real Madrid’in 14. zaferini ya da Liverpool’un 7. zaferini. Paris’te tarihi bir gece yaşanacak. Kupa tarihinin en başarılı takımlarından ikisinin gövde gösterisini izleyeceğiz.

Mert Aydın: Bakalım, tarihi bu kez kim yazacak

Real Madrid, bu kupayı en çok müzesine götüren takım. Taa Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası döneminden bu yana hep en çok kazanan oldular. Çünkü daha ilk 5 kupanın tamamını kazanarak başladılar işe. Bugüne kadar yanlarına yaklaşan da olmadı. 50’lerin ikinci yarısında Puskas, Di Stefano, Kopa, Gento gibi isimlerle dönemin Los Galacticos’unu oluşturmuştu Başkan Santiago Bernabeu. İki kez Fransa şampiyonu Stade de Reims, İtalyan Fiorentina ve Milan ve Batı Alman Eintracht Frankfurt, bu 5 finalde Real Madrid fırtınasın durdurmaya boşuna çalıştı. 

Haberin Devamı

1965-66 sezonunda Yugoslav şampiyonu Partizan’ı 2-1 yenerek kazandıkları Avrupa şampiyonluğu onlar adına büyük bir bekleyişin de başlangıcı olacaktı. Gento ise Real ile 6 kupayı da kazanan futbolcu olarak tarihteki yerini alıyordu. 32 yıl sonra Mijatovic’in Şampiyonlar Ligi finalinde Juventus filelerine gönderdiği top, Real için 7 numaralı kupa demekti. 2 sezon sonra bu kez Paris’te bir başka İspanyol takımı Valencia karşısında Morientes, McManaman ve Raul’un golleriyle 3-0 kazandılar. Aradan yine 2 sezon geçti. Bu kez Real Madrid, finalde Alman Bayer Leverkusen önündeydi. Raul ve Lucio’nun karşılıklı golleri geldi önce. Devre biterken soldan indi Roberto Carlos. Ceza alanı önünde Zinedine Zidane, pozisyonunu almıştı bile. Belki de kupa tarihinin en güzel golünü müthiş bir voleyle attı Fransız oyun kurucu. Araya 12 sezon girdi. Real Madrid nihayet Cristiano Ronaldo önderliğinde ve tabii ki Don Carlo yönetiminde 2014’te finaldeydi. Rakip ise ligde kök söktüren Simeone’nin Atletico’suydu. Godin’in golüyle kupa neredeyse Arda Turan’ın takımına gidiyordu. Ama Ramos’un neredeyse son saniyede attığı kafa golü maçı uzattı.

Haberin Devamı

JUANFRAN PENALTI KAÇIRDI, REAL 11. KEZ KUPAYI KAPTI

Kalbi kırık Atletico, uzatmada dağıldı ve 4-1 kaybetti. 2 yıl sonra bu kez Zidane yönetiminde Atletico önüne çıktı Real. İş penaltılara kaldı. Juanfran’ın kaçırdığı penaltı, 11. kupa demekti Real Madrid için.  2017’de Juventus 4-1 ve 2018’de Liverpool 3-1 ile geçildi. Yakalanması zor 13 Avrupa şampiyonluğu. Real Madrid, bu kez de 4 yıl önce olduğu gibi Liverpool karşısında. Liverpool ise Real kadar erken başlamadı Avrupa şampiyonluklarına. 1976-77 sezonunda finalde rakip Batı Alman Borussia Mönchengladbach’tı. Güçlü rakipleri önünde kazanılan 3-1’lik galibiyet heyecan vericiydi. Nitekim 1 yıl sonra Liverpool yine finaldeydi. Bu kez rakip Belçika şampiyonu Club Brugge’dü. Wembley Stadı’nda Kenny Dalglish 64. dakikada kupayı art arda ikinci kez getiren adam oldu. Nottingham Forest’ın 2 Avrupa şampiyonluğunun ardından 1981’de sıra yine Liverpool’a gelmişti. Tarihin bir cilvesi rakip Real Madrid, yer Paris’ti. Alan Kennedy’nin 82’de attığı gol, İngiliz kulübüne 3. zaferini getiriyordu. 1984’te Roma’daki finalde rakip Roma’ydı. İtalyan şampiyonu, kendi evinde gerek anlamda zorlu bir rakipti. 120 dakika 1-1 sona erdi.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA 3-0'DAN DÖNDÜLER

Penaltılarda Liverpool’un Zimbabweli kalecisi Grobelaar’ın atışlar öncesi yaptığı Afrika büyüleri işe yaradı. Conti ve Graziani kaçırdı ve kupa Liverpool’a gitti. Bir yıl sonra Juventus finalinde yaşanan Heysel faciası hem Liverpool hem de diğer İngiliz takımları için Avrupa’dan uzak kalma yıllarını başlattı. Kırmızıların toparlanması cezanın bitmesiyle de gerçekleşmedi. Artık değil Avrupa’nın İngiltere’nin bile en iyi takımı değillerdi. 2005’te Şampiyonlar Ligi’nde finale yükseldiklerinde dudak bükülüyordu. Milan favoriydi İstanbul’da. O büyülü maçta 3-0’dan döndüler ve maçı penaltılara götürdüler. Kaleci Dudek, Grobbelaar’ın 21 yıl önce yaptığı danslardan örnekler sundu ve 5. kupayı aldı götürdü. 2007’de ve 2018’de kaybedilen finallerin ardından 2019’da Tottenham karşısına çıktı finalde Liverpool. Salah ve Origi’nin golleriyle 2-0 kazanılan maçla sevince boğuldu İngiliz taraftarlar. O çok istedikleri lig şampiyonluğu da 1 yıl sonra geldi. Jurgen Klopp, gerçek bir sembole dönüşmüştü artık. Bakalım 28 Mayıs’ta finalde neler olacak? Avrupa futbolunun hangi devi tarihe geçecek?

Haberin Devamı

Pochettino, Mbappé'nin PSG'deki geleceği hakkında konuştu