Diğer Mert Aydın yazdı: İngiltere’de futbol neyse ragbi de o...

Mert Aydın yazdı: İngiltere’de futbol neyse ragbi de o...

25.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Biz futbolla büyüdük. Hayatımız futbol oldu. İngiltere’ye geldiğimde Londra’nın güney batısına yerleştim. Bir gittim ki bölgede herkes ragbi delisi. Çünkü bu sporun doğduğu ve yayıldığı bölge.

Mert Aydın yazdı: İngiltere’de futbol neyse ragbi de o...

Tamam futbolu bulanlar onlar da, ragbi de onların çocuğu.
İşin içine dalınca bir gördüm ki ragbi dediğimiz zaten futbolun kardeşi.
Düşünün 20. yüzyıl başında bir ragbi takımı diyelim Avustralya’ya turneye gidiyor. Bir gün ragbi maçı oynuyorlar. Diğer gün aynı takımlar futbol maçına çıkıyor. Üçüncü gün Avustralya usulü futbol maçına çıkıyorlar.
Sporların ne kadar yakın olduğunun kanıtı. Kulüp adlarının sonunda F harfi mutlaka var. Yani futbol.
Ragbi de bölünmüş. Çeşitli şekillerde oynanıyor. 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları’nda 7’li ragbi vardı mesela. Normalde 15’erlikten oynanıyor. Ama 13 kişilik versiyonu da var.
Tüm sertliğine rağmen taraftarlar iç içe maç izliyor. 3 yıl önce bizim semtte bulunan 80 bin kişilik statta lig finalini izledim. Yan yana oturan iki takım taraftarları kendileri skor yapınca seviniyordu. Diğerlerine en ufak sataşma yoktu.
Ragbinin yıllarca en büyük problemi amatörlük olmuş. Zenginler sırf kendileri oynayabilmek için amatör kalmayı tercih etmişler. Son 30-40 yılda işler değişmiş.
Aynı futbolda olduğu gibi, ragbi dünya kupası olduğunda da İngilizler için yaşam duruyor. Turnuvaya gidemeyenler evlerinde ya da publarda heyecanla maçları izliyor.
Bizim bölgede tüm publar ragbiye endeksli. Tabii ki futbol maçlarını izleyebiliyorsunuz ama aynı anda önemli bir ragbi maçı varsa işiniz zor.
Ragbide de VAR sistemi var. Tarzı farklı ama... Hakem ve yardımcıları bir pozisyonu çözemediklerinde stat ekranına pozisyonu istiyor. Sonrasında karar verdiğinde seyirciler de genelde ikna olmuş oluyor. Aynı bizim futbol gibi değil mi?
Kuralları izledikçe anlamak mümkün. Ama o karamboller bazen iç sıkıcı olabiliyor.
Tamam güzel spor ama inanın futbolun üzerine çıkması mümkün değil. Futbol gibi dünyanın her noktasına ulaşmakta zorlanıyorlar ve gelir üretemiyorlar yeteri kadar. Britanya dışında başta Yeni Zelanda ve Avustralya olmak üzere Okyanusya ülkeleri, Fransa, İtalya, Arjantin, Gürcistan gibi ülkelerde oynanıyor.
Kuzey yarımkürenin en iyi 6 takımını barındıran Six Nations Turnuvası çok önemli. İngiltere son dönemde sık sık hayal kırıklığı yaşıyor.
Ragbi için en azından şunu söyleyebiliriz ama; kriketten daha anlaşılır bir spor.