İngiltere Premier Lig Mert Aydın yazdı: Premier Lig’in gol ayakları

Mert Aydın yazdı: Premier Lig’in gol ayakları

17.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Futbol golsüz olmaz. Topu çizginin üzerinden geçirebilen isimler her zaman değerlidir. Premier Lig’de de durum farklı değil.

Mert Aydın yazdı: Premier Lig’in gol ayakları

Golcüler el üstünde tutulur. Şimdi Avrupa’nın en popüler liginde son 10 sezon fileleri en çok havalandıran isimlere bakalım.

Haberin Devamı

2022-2023:
Açıkçası daha geçen sezon başlamadan gol kralı belliydi. Hatta Borussia Dortmund’dan Norveçli Erling Haaland’ı transfer eden Manchester City’nin şampiyonluğu da neredeyse öyle... Guardiola’nın oyun tipine uyum sağlayacak mıydı dev Norveçli? Gördük ki sağladı. Oynadığı 35 maçta 36 gol atarak Premier Lig rekoru kırdı. Üçleme yapan Manchester City’nin Avrupa şampiyonluğunda pay sahibi oldu. Şampiyonlar Ligi’nde 12 gol attı. Eğer önümüzdeki dönemde Real Madrid ya da Barcelona gibi bir takım tarafından aklı çelinmezse Premier Lig’in tüm rekorlarını alt üst edebilir.

2021-2022:
Bu sezonun iki gol kralı vardı. Biri sürpriz değildi. 23 gol atan Liverpool’un Mısırlı yıldızı Mohamed Salah zaten dünyanın sayılı golcüleri arasında yer alıyordu. Ancak Tottenham’ın Güney Koreli forveti Heung Min Son daha çok Harry Kane’in gol yollarındaki yardımcısı olarak biliniyordu. Ancak Son için harika bir sezon oldu. Kane’in 17, United formasıyla PL’e dönen Cristiano Ronaldo’nun 18 gol attığı sezonda Son 23 gol atarak zirveye yerleşti.

Haberin Devamı

2020-21:
Pandeminin ikinci sezonunda gol krallığı yarışması daha çok iki isim arasında geçti. Manchester City şampiyonluğa ulaşırken krallık 23 golle Tottenham’ın golcüsü Harry Kane’e gitti. Şampiyonluk unvanını koruyamayan Liverpool’dan Mohamed Salah ise 22 golle Kane’in arkasında kaldı.

2019-2020:
Tarihin en sıkıntılı sezonlarından birisiydi açıkçası. Sezon ortasında dünyayı sarsan pandemi, ligin bir süre durmasına neden oldu. Sonrasında yaz başında Premier Lig geri döndü. Liverpool 30 yıl aradan sonra şampiyon olurken, gol krallığı Leicester City’den Jamie Vardy’ye gitti. Vardy 23 gol atarken, Arsenal’den Aubameyang ve Southampton’dan Ings 22’şer gol attılar.

2018-2019:
Bu çekişmeli sezonun gol kralları da 3 isimdi. Şampiyonluğu kaybetse de Liverpool, bu üç kişilik listeye 2 isim vermeyi başardı. 22 gollü futbolculardan Mohamed Salah ve Sadio Mane, krallık listesinde zirvedeydi. Onlara eşlik eden golcü ise Arsenal’den Pierre Emerick Aubameyang oldu. Şampiyon Manchester City’den Aguero ise onların 1 gol gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

2017-2018:
Bu sezon gol krallığı yarışında çekişme Salah ile Kane arasındaydı. İki yıldızın golleri, Premier Lig’e renk kattı. Sonuçta Salah 32 gole ulaşırken, Kane 30’da kaldı. Şampiyon Manchester City’den Aguero 21, Leicester’dan Vardy 20 ve yine şampiyon takımdan Sterling 18 gol kaydettiler.

2016-2017:
Conte yönetimindeki Chelsea’nin şampiyonluğuyla biten sezonda 29 gol atan Tottenhamlı Harry Kane, krallıkta zirvenin sahibiydi. Onun en yakın rakibi ise 25 gol atan Everton’ın Belçikalı santrforu Romelu Lukaku oldu. Arsenal’den Alexis Sanchez 24, City’den Aguero ve şampiyon Chelsea’den Diego Costa 20’şer gol attılar.

2015-2016:
Premier Lig tarihinin en büyük sezonu yaşandı. Sezon başında küme düşme adayı olarak gösterilen Leicester City, İtalyan menajer Claudio Ranieri önderliğinde şampiyonluğa ulaştı. Bu şampiyonluğun mimarlarından Jamie Vardy 24 attı ama bu krallık için yeterli olmadı. 25 gol atan Toteenhamlı Harry Kane zirvede yer aldı. Bir başka 24 gol atan isim ise City’den Aguero’ydu.

Haberin Devamı

2014-2015:
Jose Mourinho yönetimindeki Chelsea şampiyonluk ipini göğüsleyen takımdı. Gol krallığında ise Manchester City’nin Arjantinli yıldızı Sergio Aguero vardı. Aguero 26 gol attı. Takipçileri ise 21 golle Harry Kane ve 20 golle şampiyon takımdan Diego Costa oldu.

2013-2014:
Liverpool’un şampiyonluk hasretini gidermesine doğru giderken, Gerrard’ın Chelsea maçında ayağının kaymasıyla kupa Manchester City’ye gitti. Gol krallığında ise Liverpool’un Uruguaylı yıldızı Luis Suarez vardı. 31 gollü Güney Amerikalı’yı 21 golle takım arkadaşı Daniel Sturridge izledi. Manchester City’nin orta saha oyuncusu Yaya Toure de kariyerinin gol anlamında en iyi sezonunu geçirerek 20 gole ulaştı.